Antena Căutare

SPECIAL! 26 de ani de la finala magica de la Sevilla!

7 mai 1986 a ramas cunoscuta ca fiind ziua in care Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni, pentru prima si singura data in istoria fotbalului romanesc. Dupa un meci epuizant, romanii au castigat in fata spaniolilor de la CF Barcelona in urma loviturilor de la 11 m, 2-0, iar portarul Helmuth Duckadam a intrat in legenda.

Una dintre cele mai celebre zile ale anului 1986 este, indiscutabil, cea de 7 mai. Atunci, Duckadam a aparat patru penalty-uri la rand, executate de jucatorii echipei CF Barcelona, in finala Cupei Campionilor. Pentru noi au ratat Boloni si Majearu, dar au marcat Lacatus si Balint si astfel Steaua a reusit sa dea Barcelonei lovitura de gratie chiar la ea acasa, intrand in posesia unuia dintre cele mai ravnite trofee din lume. A fost prima data cand Cupa Campionilor Europeni a luat drumul Europei de Est.

World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a anuntat omologarea oficiala a recordului portarului roman Helmuth Duckadam din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, de la Sevilla, ca fiind primul portar care a aparat patru lovituri de la 11 metri consecutive.

Cuplul de antrenori Emerich Ienei - Anghel Iordanescu a trimis in teren urmatoarea echipa: Helmuth Duckadam - Stefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu - Lucian Balan (Anghel Iordanescu '73), Ladislau Boloni, Gavril Balint, Mihail Majearu - Marius Lacatus, Victor Piturca (Marin Radu '112). Din pacate, capitanul Tudorel Stoica a lipsit de la memorabilul meci, el fiind suspendat pentru cumul de cartonase galbene.

Rezultatul reusit de Steaua ramane cea mai mare performanta obtinuta de o formatie romaneasca de fotbal de club si unul dintre cele mai mari succese ale sportului din Romania. Echipa din Ghencea a fost aproape sa repete isprava de la Sevilla in anul 1989, cand a jucat din nou finala competitiei (0-4 cu AC Milan).

Eroii de la Sevilla au fost intampinati triumfal acasa, la Bucuresti. Zeci de mii de oameni s-au deplasat pe jos pana la Aeroportul Otopeni, unde au asteptat sosirea favoritilor. La coborarea din avion, jucatorii Stelei au aratat trofeul multimii, care i-a aclamat in delir. Iar la urmatorul meci, 5-1 in Cupa Romaniei cu Progresul, stadionul "23 August" (actualul National Arena) a fost ocupat de peste 80.000 de oameni dornici sa vada spectacolul oferit de cea mai buna echipa europeana a momentului. Toate aceste manifestari au fost spontane si s-au intamplat in conditiile extrem de restrictive impuse de regimul comunist.

Juventus este noua campioana a Italiei. Inter a castigat Derby della Madonnina... Ele sunt voleibalistele care concureaza pentru un loc la JO 2012!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x