Încălzirea globală poate detona o „bombă cu ceas”. Episoadele frecvente de caniculă generate de încălzirea planetei, au adus în ultima perioadă numeroase incendii de vegetație. Însă asta nu e tot! Omenirea este amenințată de o intoxicare cu cantități execesive de dioxid de carbon, gaz provenit din Siberia.
După ce în utima perioadă planeta s-a confruntat cu numeroase incendii cauzate de caniculă, un nou pericol paște omenirea. Este vorba despre un loc pe care Rușii îl denumesc „poarta către iad”.
Citește și: Natura strigă: Stop defrișărilor! Încălzirea globală poate fi combătută doar prin plantarea copacilor!
Seceta și incendiile de vegetație sunt o nimica toată pe lângă pericolul ce zace sub ghiața din Siberia. Aici, unde solul este înghețat de mii de ani, se află o bulă de gaz care stă să iasă la suprafață. Mai excat, din cauza încălzirii globale, gheața din permafrost începe să se dezghețe și să permită eliminarea a 1.500 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aproape dublu față de cât se găsește acum în atmosferă.
Acest fenomen a fost descoperit după ce o echipă de la CNN a mers în Siberia să investigheze cauzele incendiilor tot mai dese și mai violente. Ajuns la fața locului, Fred Pleitgen - corespondent CNN: „Iată unul dintre motivele pentru care aceste incendii sunt atât de periculoase și se extind atât de repede. Sunt foarte mulți copaci morți, multă vegetație moartă în această regiune. Toate acestea nu numai că se aprind foarte ușor, dar ele înmagazinează tone de dioxid de carbon, eliberat acum în atmosferă”
Același corespondent CNN, conturează un tablou înfricoșător: „Acest sunet este provocat de gheața și pământul înghețat care se rup în bucăți. Încălzirea globală, în acțiune. Rușii îi spun acestui loc "Poarta către iad", pentru că arată de parcă Pământul se scufundă și iese la lumină o lume din adâncuri. În această regiune, există temerea că o eroziune atât de rapidă ar putea distruge orașe întregi, cât de curând.”
Un reprezentant al Organizației Mondiala de Meteorologie, Clare Nullis, vorbește despre cantitățile uriașe de dioxid de coarbon: „Doar în luna iunie (2019 - n.r.) aceste incendii au emis 50 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă. O cantitate echivalentă cu toate emisiile anuale de CO2 ale Suediei. Adică, mai mult decât au emis incendiile de vegetație din zona arctică, dacă am combina datele lunii iunie între 2019 și 2018.”
sursa: digi24.ro
Vremea 7 august 2019. Temperaturi caniculare și ploi pe arii restrânse... România, sufocată de caniculă. ANM: În weekend, vremea devine insuportabil de caldă, cu 40 de grade resimțite în aer...