- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Valul de caniculă care s-a abătut săptămâna această asupra Europei doborând recorduri de temperatură pare să se îndrepte către Groenlanda unde ar putea provoca micşorarea banchizei din această regiune, a doua cea mai mare calotă glaciară din lume, până aproape sau sub nivelul minim înregistrat în 2012, a avertizat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Reuters.
Purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Clare Nullis, a precizat că frontul de aer cald care se deplasează din Africa de Nord nu doar că a doborât joi recorduri de temperatură, dar a determinat creşterea acestora cu 2, 3 sau 4 grade Celsius, ceea ce este ''absolut incredibil''.
"Potrivit prognozelor, are loc un fenomen îngrijorător, iar curenţii vor transporta acum căldura către Groenlanda", precizat aceasta cu ocazia unei şedinţe informative desfăşurate la Geneva.
"Acest lucru va duce la temperaturi ridicate şi, în consecinţă, va creşte ritmul de topire a banchizei din Groenlanda", a spus aceasta. "Nu ştim încă dacă va fi doborât nivelul din 2012, dar este pe aproape".
Calota glaciară din Groenlanda este o componentă esenţială a sistemului climatic global, iar topirea acesteia va duce la creşterea nivelului apelor şi la instabilitatea meteo.
Groenlanda nu a avut parte de temperaturi ieşite din comun până în iunie, dar stratul de gheaţă din această regiune a început să se topească rapid în ultimele săptămâni, a mai precizat purtătoarea de cuvânt, citând date provenite de la un cercetător danez din domeniul climei.
"Doar în luna iulie, a pierdut 160 de miliarde de tone de gheaţă prin topirea stratului de la suprafaţă. Este aproximativ echivalentul a 64 de milioane de bazine olimpice de înot. Doar în luna iulie. Este vorba doar despre gheaţa de la suprafaţă, nu include şi topirea gheţii din ocean".
Frontul de aer cald afectează de asemenea dimensiunea calotei glaciare arctice, care, din 15 iulie, este aproape de nivelul minim înregistrat vreodată, a mai spus Nullis.
Potrivit purtătoarei de cuvânt, valurile de căldură din ce în ce mai intense şi mai frecvente sunt legate de schimbările climatice produse de activităţile umane.
"Odată cu acest val, recordurile de temperatură nu au fost doar doborâte, ci spulberate".
Nullis a citat un studiu realizat de biroul meteorologic britanic, Met Office, care estimează că valurile de caniculă cu temperaturi record s-ar putea produce la fiecare doi ani.
(sursa: Agerpres)
Vremea 26 - 28 iulie. Atmosferă sufocantă și furtuni violente... Cod portocaliu: vremea o ia razna! Ce anunță meteorologii pentru perioada următoare...