Sărbătoarea de Florii simbolizează începutul Săptămânii Mari, perioadă în care creștinii-ortodocși comemorează ultimele zile de viață a Mântuitorului înainte de Răstignire.
Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare însoțită de o serie de obiceiuri și tradiții populare care încă sunt respectate de cei din popor cu multă bucurie și recunoștință în suflet.
Citește și: Minivacanța de Paște 2025: Câte zile libere au angajații și când revin elevii la școală
Iată de ce sunt importante Floriile în calendarul ortodox și care sunt și supertițiile sărbătorii în funcție de regiune!
Pe 13 aprilie pică Floriile în 2025
În fiecare an, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim cu o săptămână înainte de Paște. Anul acesta, ziua de 13 aprilie va deschide Săptămâna Mare, săptămânp care este plină de semnificație spirituală și care îi pregătește pe credincioși pentru comemorarea Patimilor lui Hristos, dar și pentru sărbătoarea Învierii.
Floriile reprezintă un moment de bucurie, dar și de reflecție pentru creștini, aceștia amintindu-și atât de intrarea lui Iisus în Ierusalim, cât și de învățăturile sale.
Citește și: Cât va costa carnea de miel pentru Paşte în 2025. Clienţii au început deja să își rezerve mielul dorit
Ce semnificație au și de ce sunt importante în calendarul ortodox
Floriile au o semnificție adâncă în tradiția ortodoxă. Intrarea Domnului în cetatea sfântă reprezintă începutul Săptămânii Mari, ultima săptămână din viața pământească, care culminează cu Răstignirea și cu Învierea Sa.
În calendarul ortodox, Floriile marchează și începutul pregătirilor pentru Paște, fiind o zi de curățire a sufletului, dar și de întărire a credinței. Creștinii sunt invitați să participe la slujbele bisericii și să își adâncească conștiința religioasă, amintindu-și de sacrificiul lui Iisus pentru mântuirea oamenilor.
Obiceiuri și superstiții de Florii în diferite regiuni ale țării
În multe zone din țară, creștinii organizează tradiții și obiceiuri populare, iar familiile se vor reuni atât pentru a sărbători acest eveniment sacru, cât și pe cei care își serbează numele.
Obiceiuri de Florii în Transilvania
În multe sate din această regiune se organizează procesiuni religioase, credincioșii adunându-se la biserică pentru a lua parte la slujba de Florii. După slujbă ei aduc acasă ramuri de salcie sfințite pe care le păstrează ca simbol al protecției și binecuvântării divine.
Obiceiuri de Florii în Oltenia
În Oltenia, tinerii obișnuiesc să se întâlnească și să danseze în jurul unui foc de tabără sau în jurul unei mese, pregătindu-se pentru Sărbătorile Pascale. În unele sate, bărbații duc ramuri de salcie la femei în semn de respect și iubire, iar tinerii mai apelează la o tradiție de a se spăla pe față cu apă din fântână sau pârâu pentru sănătate și frumusețe pentru tot anul.
Obiceiuri de Florii în Moldova
În unele zone copiii merg cu ramuri de salcie la biserică pentru a le sfinți și a le duce acasă. Gospodinele pregătesc prăjituri speciale și le împart în familie și cu vecinii. În alte localități, tinerii merg cu buchete de flori pe care le oferă fetelor din sat.
Obiceiuri de Florii în Banat
Și în Banat se regăsește obiceiul cu sfințirea ramurilor de salcie, însă aici tinerii care sunt în căutarea iubirii le pun la ușă sau fereastră pentru a atrage atenția persoanei îndrăgite. În unele sate oamenii pregătesc cozonaci pe care îi mănâncă și îi împart cu apropiații.
Obiceiuri de Florii în Muntenia
În Muntenia există un obicei aparte numit „spălatul picioarelor”. Gospodinele spală picioarele copiilor sau ale celor dragi ca un semn de curățire spirituală înainte de Paște. De asemenea, bărbații taie ramuri de salcie și le împart femeilor în semn de protecție și fertilitate. În dimineața de florii, credincioșii participă la slujba religioasă și aprind lumânări ce simbolizează lumina divină.
Superstiții de Florii
Exact ca și în cazul altor sărbători religioase, și de Florii există o serie de superstiții și credințe populare. Iată ce nu ar trebui să faci:
- nu este bine să lucrezi sau să muncești din greu
- nu este bine să te cerți sau să ai conflicte
- nu este bine să te speli pe cap
- nu este bine să te îmbolnăvești
- nu este bine să dai ceva din casă
- nu este bine să începi o călătorie
- nu este bine să ai visuri urâte
Citește și: Când se deschide Târgul de Paște din Craiova. Primele imagini de la fața locului