Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Anastasia, fetița-fenomen care recita tot „Luceafărul” la doi anișori, a crescut mare! A terminat clasa a II-a, studiază flautul, face înot și patinaj, merge cu rolele și-i place muzica rock. INTERVIU

Acum șase ani, românii au fost cuceriți o fetiță de doi ani și zece luni care recita toate cele 98 de strofe ale „Luceafărului” lui Eminescu. Totul părea un joc, iar micuța din Miercurea Ciuc era adorabilă în timp ce spunea „A fost odată ca-n poveşti, A fost ca niciodată. Din rude mari împărăteşti, O prea frumoasă fată”. Și restul celui mai lung poem din Literatura Română.

Acum șase ani, românii au fost cuceriți o fetiță de doi ani și zece luni care recita toate cele 98 de strofe ale „Luceafărului” lui Eminescu. Totul părea un joc, iar micuța din Miercurea Ciuc era adorabilă în timp ce spunea „A fost odată ca-n poveşti,/ A fost ca niciodată. /Din rude mari împărăteşti,/ O prea frumoasă fată”. Și restul celui mai lung poem din Literatura Română.

„Sper să ajungi unul dintre geniile care vor schimbă omenirea!”

Atunci, pe lângă miile de români care au lăudat performanța Anastasiei Trofor, au existat și câțiva care i-au sugerat mamei „să nu-i fure copilăria”. Majoritatea a rămas uimită de puterea de memorare a puiului de om.

„Așteptăm clipul în care rezolvă variante de bac la matematică sau enumeră toți mușchii corpului. Totuși, mămico, ce îi dai la copil să luam și noi?!”, „Nu cred așa ceva! Să știe un copil de 2 ani și 10 luni „Luceafărul”. Eu am colegi la facultate care nu știu să își scrie corect numele!”, „Să mulțumiți lui Dumnezeu necontenit pentru acest copil minunat. Fie binecuvântat!”, „Ești cea mai tare fetita din lume!”, „Fetița aceasta i-a făcut pe toți ratații care au picat bacul la română anul asta. Bravo, puștoaico, sper să ajungi unul dintre geniile care vor schimbă omenirea! ” au fost numai câteva dintre comentariile la clipul de pe YouTube care a avut-o protagonistă pe Anastasia!

Anii au trecut, acum fetița are aproape nouă ani și este pe cale să termine clasa a II-a și a rămas la fel de curioasă și dornică să învețe lucruri noi, întocmai ca atunci când era numai „un țânc de om!”.

Dar mai multe detalii despre evoluția Anastasiei, dar și modul în care a fost educată, vom afla de la mama ei, Nicoleta Trofor.

INTERVIU NICOLETA TROFOR

1. Cum ați descri-o pe Anastasia: e un copil vesel, sociabil, ce pasiuni are?

Anastasia este un copil sănătos, vesel, curios, cuminte, deștept, este copilul perfect pentru mine.

2. Fetița dumneavoastră a devenit celebră după ce la doi anișori a reușit să învețe „Luceafărul”. Cât timp i-a luat să memoreze poezia?

Aproximativ trei săptămâni, din câte îmi mai amintesc.

3. Atunci, părinții s-au împărțit în două tabere: unii care v-au blamat pentru că „nu o lăsați să se bucure de copilărie”, alții care au apreciat că nu o lăsați „captivă” în lumea digitală. Care e adevărul?

Eu cred ca fiecare dintre noi deține „adevarul absolut”, raportat la capacitatea propriului copil sau la sine.

4. Care sunt provocările unui părinte? (Părți frumoase/ dificile, temeri)

Provocări există, ele pot apărea în fiecare zi și sunt legate de dezvoltarea naturală a copilului, iar noi trebuie să vedem partea bună și frumoasă a lucrurilor, să fim pozitivi, informați și cu răbdare, pentru a putea gestiona cât mai bine lucrurile.

Profesiunea de părinte este minunată, dar dificilă. Creșterea și educarea copilului este unul din cele mai complexe procese de gestionat, iar intelectul copilului și psihicul acestora e un sistem sofisticat.Trebuie să îmi stabilesc anumite reguli pe care să le respect: să redevin copil, să îmi ascult copilul, să îi las libertatea de a experimenta, să îl las să greșească, astfel încât să își corecteze propriile greșeli, convingerea copilului că educația este necesară, culcarea la ore decente, grijă față de igienă proprie și prezentarea riscurilor nerespectării acesteia.

În plus, aș mai putea menționa păstrarea unui echilibru în folosirea televizorului, telefonului și calculatorului, interdicțiile și regulile trebuie adaptate vârstei și capacității ei de înțelegere. Ca părinte, e necesar să-mi temperez pornirile de protecție excesivă pentru a nu o face să creadă că trăiește într-o lume periculoasă în care este incapabilă să se descurce singură. Ca mamă, recunosc că nu știu totul și că trebuie să mă documentez și eu pentru a-i da un răspuns corect, doar „cât trăim învățăm!”.

5. De ce consideri/ nu consideri că ai un copil supradotat?

Pentru a spune că am sau nu am un copil supradotat, Anastasia ar fi trebuit să facă niște testări de specialitate pe care nu le-a făcut, așa că nu pot să răspund la această întrebare. Oricum, este mai puțin relevant acest aspect.

Așa arată Anastasia acum, la aproape nouă ani

6. Ce a învățat Anastasia în ultimii cinci ani, ce vrea să devină „când va fi mare”?

Cum este firesc, foarte multe lucruri. Momentan își dorește să devină învătătoare.

7. Cum au fost pentru ea clasele pregătitoare și a I-a? Era „cu o milă” în fața colegilor?

Foarte bine, s-a integrat perfect. Anastasia este un copil modest, căruia nu i s-a insuflat un aer de superioritate.

8. Ce tip de școală ați ales pentru fetița voastră: una de stat sau una privată? Sunteți mulțumiți? Deși mai e până atunci, v-ați gândit unde studia liceul/ facultatea. Aici sau în străinătate?

Am ales o școală normală, de stat și suntem mulțumiți. În paralel, Anastasia urmează cursuri la Liceul de Muzică și Arte “Naghi Istvan” din Miercurea Ciuc (de stat), unde studiază flautul, iar din clasa a V-a va studia și pianul. Va urma la un liceu din țară, iar facultatea o va alege singură.

9. Cum ați descrie relația dumneavoastră cu Anastasia? Suntem vreodată pregătiți să devenim „părinți”? Ce sfaturi despre educație le-ați da mamelor din România?

O relație perfectă mamă-fiică. Suntem pregătiți să devenim părinți în momentul când ne dorim cu adevărat acest lucru. Nu dau sfaturi!

10. Ce greșeli ai făcut și nu ai mai repeta în profesia de „mamă”? Dacă au existat...

Vreau să cred că nu au existat!

11. Ce muzică și la ce filme se uită fiica ta? Are vreun personaj de desene animate preferat?

Pe lângă filmulețe de desene animate, Anastasia urmărește de pe internet fel și fel de clipuri legate de curiozități. Îi place foarte mult muzica, în special rock și instrumentală. În mod special, nu are un personaj preferat.

12. Care sunt cele mai importante lecții predate fiicei tale?

Stima și iubirea de sine, modestia, bunătatea, răbdarea, acceptarea, dar nu resemnarea, teama de insuccese - nu există podium fără înfrângeri, pierderea de orice natură.

13. Ce părere ai despre părinții care „încarcă” programul unui copil cu lecții de pian, balet, desen?

Copiii sunt curioși și doresc să învețe și să încerce multe lucruri noi. Datoria părinților este să-i ajute, să-i îndrume, să-i încurajeze să-și găsească calea și să facă cu plăcere ceea ce vor sa facă, fie muzica, dans, desen sau orice altă activitate.

Dacă copilul face cu placere ceea ce face, pentru el nu va fi o povară acest lucru, ci, din contra un loc unde se simte bine, un mod de a-și exprima trăirile și sentimentele, un „refugiu” pentru sufletul lui.

14. Care este părerea dumneavoastră despre amploarea meditațiilor în România? Ați da-o pe Anastasia la ore de pregătire suplimentare?

Aș face-o numai dacă aș considera că are nevoie.

15. Cât de important este sportul în viața fiicei dumneavoastră, Anastasia face mișcare?

Foarte important. Anastasia face înot și patinaj o dată pe săptămână, merge cu rolele, cu bicicleta, se joacă în parc cu copiii...

16. Cât de mult contează sau nu să ai bani/ resurse materiale în educația unui copil?

Din păcate, contează destul de mult resursele materiale în educația unui copil.

17. Ce părere ai despre homeschooling?

Din punctul meu de vedere, este foarte bine să existe și această variantă, atâta timp cât există părinți care doresc asta pentru copiii lor.

18. Cum s-a schimbat viața dumneavoastră după apariția copiilor: a Anastasiei și a surorii ei mai mici?

Viața noastră este în continuă schimbare, cu sau fără copii. Copiii mei sunt pentru mine scopul și sensul vieții mele, sunt răspunsurile mai multor întrebări, ca de exemplu: “Ce este fericirea?”.

19. Cât se implică soțul tău în educația fetițelor?

Soțul meu se implică foarte mult în educația fiicelor noastre, cum este firesc și normal.

20. Anastasia știe limba maghiară?

Anastasia nu știe maghiară, nici eu nu știu, iar cine știe foarte bine din familie nu a dorit s-o învețe. Înțelege câte ceva, știe câteva cuvinte și expresii, nu suficient încât să se simtă confortabil într-un mediu în care se vorbește numai limba maghiară. Consider că diversitatea este extraordinară.

*Toate fotografiile din acest articol au fost publicate cu acordul familiei Trofor, părinții Anastasiei.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro