Live acum
Prime Time 20:30X Factor

CAZUL ”ANCA”. Cea mai mare mizerie din istoria justiției române. Ceaușescu a cerut un vinovat, Miliția a torturat un om, acesta a ”recunoscut”. Adevăratul criminal ținea în frigider victimele!

În vara lui 1977, trupul ciopârțit al tinerei Anca Brocățeanu este găsit în șase locuri diferite din București. Pentru că urmările ”Cazului Râmaru” nu s-au stins încă, Ceaușescu dă ordin să fie găsit un vinovat. Miliția îl torturează pe Gheorghe Samoilescu, care ”recunoaște”. Părinții acestuia se sinucid. Face trei ani de pușcărie până când adevăratul criminal - Cozmici Romca - este prins. Samoilescu este reabilitat pe jumătate, decedează în 2005. În 2014, fiica sa primește 500.000 de euro despăgubiri. Cea mai mare nenorocire, făcută cu bună știință, în istoria noastră juridică - CAZUL ”ANCA”

În vara lui 1977, trupul ciopârțit al tinerei Anca Broscutean este găsit în șase locuri diferite din București. Pentru că urmările ”Cazului Râmaru” nu s-au stins încă, Ceaușescu dă ordin să fie găsit un vinovat. Miliția îl torturează pe Gheorghe Samoilescu, care ”recunoaște”. Părinții acestuia se sinucid. Face trei ani de pușcărie până când adevăratul criminal - Romca Cozmici - este prins. Samoilescu este reabilitat pe jumătate, decedează în 2005. În 2014, fiica sa primește 500.000 de euro despăgubiri. Cea mai mare nenorocire, făcută cu bună știință, în istoria noastră juridică - CAZUL ”ANCA”

În perioada 8-12 iulie 1977, sunt găsite, succesiv, în diverse locuri din București, șase colete conținând segmente ale unui cadavru de sex feminin. Ulterior, se stabilește că victima este ANCA-RODICA BROSCUTEAN, din Sibiu. Fata, de numai 19 ani, venise în capitală pentru a susține examenul de admitere la ASE. Plecase de la ruda care o găzduia pe data de 6 iulie, în jurul orei 4, apoi dispăruse definitiv.

Miliția intră imediat pe fir. Nicolae Ceaușescu este informat imediat. Pentru că nenorocirile provocate de Ion Râmaru era încă vii în mintea bucureștenilor, pentru că lumea se recupera încă după catastrofalul cutremur, dictatorul dă ordin ca vinovatul să fie prins imediat și judecat.

Pe 21 iulie vine anunțul: criminalul Gheorghe Samoilescu, născut în 1951, în Târgoviște, taximetrist, este prins și arestat! Cunoștea victima, o deposedase pe aceasta de un lănțișor, urmeză procesul și condamnarea la 25 de ani de închisoare. Pe când acesta își ispășea pedeapsa în penitenciar, adevăratul vinovat, Romca Cozmici, recunoaște crima. ”Cazul ANCA”, cea mai mare făcătură din istoria justiției române.

Torturat ca în Evul Mediu. ”Nu mai pot rezista. Iau totul asupra mea!”

În iulie 1976, ANCA BROSCOTEAN, de numai 18 ani, vine la București pentru a se interesa de examenul de admitere la ASE, pe care urmează să-l susțină anul viitor. Intră în contact cu Gheorghe Samoilescu, care-i propune să intrețină relații sexuale. Ea refuză, iar taximetristul o deposedează de un lănțișor cu medalion, cu scopul de o o șantaja și a o face să cedeze. Broscotean se întoarce la Sibiu dar, în perioada iulie 1976 - mai 1977, cei doi vorbesc la telefon constant, numele lui Samoilescu apărând în agenda tinerei. Generalul Maior Valeriu Buzea, de la Inspectaoratul General al Miliției e bucuros că a găsit vinovatul. Samoilescu este torturat feroce, cu metode de Ev Mediu. ”Într-o după amiază am fost dus spre o lizieră de la marginea Soselei Olteniței. Mâinile le aveam legate, cu cătușe, la spate. Am fost ridicat de ele, iar funia a trecut peste o creangă a unui copac. Am stat așa, spânzurat, patru ore. Am simțit cu carnea mi se rupe, cu mâinile se desprind de trup. Nu am mai putut respira”, avea să declare el mai târziu. După aproape un an de chin (ambii săi părinți se sinucid când aud grozăvia, mama electrocutându-se intenționat, iar tata, fost cadru MApN, spânzurându-se), Samoilescu ”recunoaște”. Dă o declarație din care reiese clar că nu poate fi asasinul, pentru că lucrurile nu se ”pupă” cap la cap, specialiști mari, precum Dumitru Ceacanica ori Traian Tandin afirmă CLAR că nu el este vinovatul, dar asta nu contează! Miliția are vinovatul, punct! Pe 20 iunie 1978 (dosarul 2636/1977), Samoilescu este condamnat la 25 de ani de închisoare, deși, inițial, se ceruse pedeapsa capitală!!! Nicolae Ceaușescu este informat, lucrurile se liniștesc!

”Nu voi mai face față anchetei, mă simt epuizat fizic și moral și va trebui să recunosc ceva, chiar și un neadevăr. M-am hotărât în mod categoric să iau crima asupra mea în care sens vreau să le propun un târg, după care voi lua totul asupra mea și voi fi în masură să dau toate explicațiile necesare. Am vrut să fac ceva, dar văd că nu se poate și tot acolo voi ajunge. Mă vad obligat s-o scot pe soție definitiv din cauză, să poată merge la copii, iar eu să iau totul asupra mea”. (n.r.- soția sa era arestată preventiv)

În noiembrie 1980, când Samoilescu se afla, deja, de peste trei ani în arest, ROMCA COZMICI, un tânăr de 25 de ani, muncitor necalificat, se ”laudă”, la o beție, că sculptează cu oase de om, având pasiunea de artist plastic. Informatorii Miliției intră pe fir și, pe 27 noiembrie 1980, în locuința acestuia (într-un miros greu de imaginat) se găsesc fragmente de schelet osos, în frigider. Se stabilesc că provin din corpul tinerei Marcela Mihai, pe care Romca recunoaște că a ucis-o în aprilie! Ancheta dovedește că el este și asasinul Ancăi Broscotean, iar el povestește cu lux de amănunte cu a făcut mai multe colete, cum le-a abandonat prin București. Mai mult, soția sa, Gabriela Cozmici, purtase, de atunci, la mână, ceasul victimei, fără să știe că în capacul ceasului se afla chipul prietenului Ancăi!

Pe 23 ianuarie 1981 se dispune suspendarea executării pedepsei condamnatului Gheorghe Samoilescu. Primește despăgubiri din partea statului român în valoare de 70.000 de lei, din care i se rețin 30.000, pentru mâncarea primită pe perioada detenției!!! Cozmici Romca este condamnat la moarte și executat în 1981. Urlă ”Dulce ca mierea este glonțul patriei!” Tatăl său, Eftimie Cosmici, fusese unul dintre cei mai mari torționari din istoria Canalului Dunăre-Marea Neagră, de aici gena de criminal moștenită de către fiu.

Samoilescu nu a fost reabilitat, pe deplin, niciodată, deși după Revoluție, în 1997, a făcut zeci de cereri către Procurorul General. Mulți dintre cei care îl anchetaseră trăiau, dar nu s-a făcut nimic. A continuat să-și exercite meseria de taximetrist și s-a stins în 2005, bolnav de cancer pulmonar.

În 2014, fiica sa, Laura Margareta Turchetta, a obținut, prin hotărârea Tribunalului București, o compensație de 500.000 de euro. Statul Român, așa cum îl știm, îi reține, din nou, costul ”cazării” din pușcărie...

”CAZUL ANCA” continuă să fie predat, și astăzi, la facultățile de profil, la capitolul ”cea mai mare eroare juridică din istorie!”

Recomandari