Ce lasă în urmă 42 de tone de dinamită: un crater de 50 de metri, un cutremur puternic şi mii de morţi. Cali, 7 august 1956: “Parcă era bomba de la Hiroshima. Corpuri mutilate, picioare, mâini, capete… Erau aruncate în toate direcţiile”

 
+9 click pentru
galerie

La ora 1 a dimineţii, moartea a venit subit şi nemilos în Cali, un oraş din Columbia. Era 7 august 1956 când şapte camioane încărcate cu 1.053 de cutii de dinamită au explodat din senin.

Cali, 1956: 400.000 de locuitori, se fumau ţigări Camel, Marlboro, L&M, Chesterfield şi puteai cumpăra un televizor cu 750 de dolari. Un oraş vesel, în care se dansa şi cânta până în zori...

Pe 1 iulie, 42 de tone de dinamită adusă din Suedia ajung în portul Buenaventura. De aici, totul este ambalat în 1.053 de cutii şi trimise, pe 6 auugust, cu şapte camioane către Bogota. 

Prima pauză: CALI, o parcare din centrul oraşului. La ora 01:00, 7 august, toate cele 42 de tone de dinamită explodează simultan, provocând un cutremur de 4,3 grade pe scara Richter. ÎNCEPE TEROAREA!

“PARCĂ VENISE APOCALIPSA, FOCUL AJUNGEA PÂNĂ LA CER…”

“Era Iadul pe Pământ, parcă venise apocalipsa! Focul a ajuns până la cer, a fost un moment în care nu am mai putut respira”, îşi aduce aminte o supravieţuitoare a dezastrului.

41 de blocuri au fost rase de pe faţa pământului instantaneu, lăsând în urmă un crater de 50 de metri lăţime şi 25 adâncime. 1.300 de oameni au murit pe loc, alţi 4.000 în urma rănilor grave. Şase cartiere au fost afectate de explozie, columbienii - înmărmuriţi de cele văzute.

 Supravieţuitorii încep disperaţi să îşi caute rudele, prietenii, colegii printre dărâmături, armata se mobilieaza! Preotul Alfonso Hurtado Galvis este printre primele persoane care face orice pentru a găsi persoane încă în viaţă printre ruine.

“Ciuperca exploziei a fost atât de mare încât a semănat cu bombele de la Hiroshima şi Nagasaki. Corpuri mutilate, picioare, mâini, capete… Puteau fi văzute aruncate în toate direcţiile. Scena era una terifiantă, a fost groaznic totul. Erau morţi peste tot”, povesteşte cu lacrimi în ochi bărbatul. 

48 de ore a căutat frenetic printre bucăţi de ciment, a consolat femei, copii, bărbaţi şi a îngrijit răniţi.

CIMITIRUL  COMUN A MII DE OAMENI…

Pentru că mulţi dintre cei morţi nu au mai putut fi recunoscuţi de familii, armata a strâns aproape 4.000 de membre şi torsuri într-o groapă comună şi le-au înmormântat împreună… 

Cauzele exploziei au rămas şi până astăzi necunoscute…

SURSE: ELPAIS.COM.CO, WIKIPEDIA.ORGfacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI