Cum arătau măștile de gaz testate de S.U.A, în primul război mondial! Cele 4 măști: America, Franța, Marea Britanie și Germania

 
+4 click pentru
galerie

Primul tablou, pictat de renumitul artist, John Singer Sargent, ne arată câțiva soldați britanici, care sunt orbiți din cauza expunerii la gaze.  Este considerată una dintre cele mai importante lucrări legate de răzaboi.  Despre pictura Gassed, New York Times spune că este "Monumentală", în timp ce Daily Mail o numește “Capodoperă". Și Telegraph, apreciază tabloul prin calicativul „Magnific”. Associated Press spune "epic”, iar The Guardian“extraordinary”.

Când a vizionat prima dată pictura, Sir Winston Churchill a exclamat "genial, genial!".

"Semnificația acestui tablou nu poate fi subestimată - Gassed este una dintre cele mai importante lucrări de artă, de la unul dintre cei mai importanți artiști din ultimele două secole", a declarat Muzeul Național al Primului Război Mondial și președintele Memorial și CEO-ul Dr. Matthew Naylor.

"Gassed este o comoară națională în Regatul Unit și avem onoarea de a găzdui această magnifică pictură la Muzeul Național al Primului Război Mondial și Memorial. Reprezintă una dintre cele mai importante realizări din istoria noastră".

Tipuri de măști de gaze testate de S.U.A. în timpul primului război mondial; din stânga la dreapta americană - franceză - britanică – germană

 Pictura istorică își face debutul în Midwest și se află în Statele Unite  pentru a doua oară, de la finalizarea sa  în 1919. Scena în Gassed este rezultatul unui atac de gaz  pe Frontul de Vest, în august 1918, așa cum a mărturisit Sargent, unul dintre cei mai cunoscuți artiști portretici din secolele al XIX-lea și al XX-lea, a căror activitate continuă să fie prezentată în muzeele din întreaga lume.

Mască de gaz din armata SUA pentru cai și catâri

Sargent a fost însărcinat de guvernul britanic să picteze un tablou, pentru o sală din Londra, ca să amintească de primul răpzboi mondial. El a primit tema "Cooperării anglo-americane", însă acesta nu a reușit să găsească o idee bună și a ales scena bărbaților cu gaz.

Sargent a terminat tabloul în martie 1919 și a fost una dintre lucrările notabile pe care le-a încheiat înainte de moartea sa în 1925, la vârsta de 69 de ani.

"Văzând acest tablou, pot să spun că este o experiență absolut unică" - Muzeul Național al Primului Război Mondial.

Casca, sau masca gazului capotă, dezvoltată de britanici, testată la stația de pregătire navală din Marea Britanie

Gassed, care este împrumutat de la Muzeul Imperial de Război din Regatul Unit, a fost văzut de zeci de milioane de oameni de la finalizarea lui.  Semnificația a crescut de-a lungul timpului, după cum a remarcat  istoricul britanic Jon Snow. El a salutat pictura ca fiind una dintre "cele mai bune 10 lucrări britanice despre război", iar The Guardian spune:  "1000 de lucrări pe care trebuie să le vezi înainte de a muri".

 

Sursa: War History

 facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE