Live acumGasca Zurli
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Cum s-a îmbolnăvit locotenentul Lev Tolstoi în Micul Paris de o „BOALĂ RUȘINOASĂ”, care i-a cauzat mâncărimi îngrozitoare. A poftit la o podăreasă „frecventată”

Unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, rusul Lev Tolstoi, cel care e autorul uneia dintre cărțile monumentale ale lumii, „Război și pace” (1867) a locuit timp de un an în urbea bucureșteană, între 1853 și 1854.

Unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, rusul Lev Tolstoi, cel care e autorul unora dintre cărțile monumentale ale lumii, „Război și pace” și „Anna Karenina”, a locuit timp de un an în urbea bucureșteană, între 1853 și 1854.

Crucea de Piatră, locul pierzaniei și al desfrâului în Bucureștiul de altădată. 20 de bordeluri „cu felinar”, 6.000 de prostituate și tarife pentru toți mușteriii​

„Sunt năucit. Un oraș mare și frumos, obligația de a te prezenta multora, opera italiană și teatrul francez”, scria prozatorul în jurnalul său, referindu-se la „Micul Paris”, așa cum era denumit Bucureștiul.

Locotenent în Armata Rusă, Tolstoi poposește la București, trimis special de la Moscova. Era foarte tânăr, avea numai 25 de primăveri, și se afla pentru prima dată într-un oraș european, iar Capitala era îi altceva, chiar dacă păstra o amprentă oriental-balcanică. Dedat repede petrecerilor, rusul se ține de jocuri de noroc și de petreceri cu ofițerii.

După câteva zile, localul Brenner, cel mai modern în acel timp, cu meniu și servire occidentală, îi devine o a doua casă. Aflată pe Strada Stavropoleos, Cafeneaua La Brenner era de fapt o casă cu un etaj şi o curte mare. Arendașii, ofițerii, agricultorii, greci în mare parte, se adunau şi jucau cărţi (stossul era cel mai la modă - n.r.) pe sume foarte mari.

De atâta dezmăț, uită să mai scrie și în jurnal

Tânărul artilerist Lev Tolstoi abia îşi primise gradul de sublocotenent când ajunge la Bucureşti. Rusul, de viță nobilă, era protejatul prinţului Gorceakov, bun prieten cu tatăl său, contele Tolstoi. Tânărul, care până atunci scrisese cu religiozitate în jurnalul său, după sosirea sa în Micul Paris, nu mai notează un rând timp de trei luni. Era mai ușor de găsit la Brenner decât la el acasă. Probabil ca nu mai avea timp, fiind prins de prea multe petreceri, partide de cărți, femei. Frecventează cafenelele, teatrele, o trupă franceză care cântă operă italiană, dar şi bordeluri.

Tânărul artilerist profită de grizete sau „podărese”

Tînărul Tolstoi nu s-a sfiit să profite de grizete sau „podărese”, cum li se spunea la vremea aceea prostituatelor. Pasional, cu sângele fierbinte, vlăstarului de viță nobilă, i-a plăcut să frecventeze femeile “publice”, dame de moravuri ușoare din București: li se spunea grizete sau podărese pentru că își agățau clienții pe stradă (numele venea de la poduri: Podul Târgului de afară, Podul Târgoviștei, Podul Mogoșoaiei).

În București, femeile de consumație se găseau din belșug. Erau și frumoase și ieftine. O ocupație străină reprezentau mereu pentru ele o ocazie binevenită de a-și rotunji veniturile, cu supraoferta de clienți cu bani, puși pe distracție și cheltuială. Numai că Tolstoi a avut ghinion. S-a molipsit de o boală venerică, blenoragie, de la o podăreasă „intens frecventată”. A fost tratat de un medic român cu care a rămas prieten mulți ani. Lev Tolstoi a plecat din București în iunie, după ce sosiseră în martie, când a primit ordin să se retragă. Începuse războiul Crimeii. A luptat în Caucaz. Nu a mai revenit niciodată în Țările Române.

Starea celei mai vechi meserii din lume în Țările Române

În București, în 1854 prostituția era reglementată de o lege din 1846. Erau mai mult niște instrucțiuni pentru Agie (poliție) în legătură cu cea mai veche meserie din lume și erau date de Comisia Sănătății. Se încerca prevenirea unor situații nedorite de genul celei pățită de Lev Tolsoi – răspîndirea bolilor venerice și a sifilisului ( numit în document “sfrințeală”). Pentru asta “femeile publice“ trebuiau atent supravegheate.

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Scandal uriaș după finala Survivor România de la Kanal D: Nu merita să câștige! Nu s-a...

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop rune 1-30 iunie 2020, cu Mihai Voropchievici. Săgetătorul e pe o pojghiţă de...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro