Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Film: Eroi de Sacrificiu

România Centenarului. Casa artizanului Unirii, IULIU HOSSU, cel care a citit Proclamația, a fost demolată. I-au vândut cărămizile, bucată cu bucată!

Pe la 1880, preotul Ioan Hossu, vine în Milaș de prin părțile Sibiului. Are șase copii, al treilea fiind Iuliu Hossu. Acesta activează la Episcopia greco-catolică, participă la Primul Război Mondial, apoi este hirotonisit Episcop greco-catolic de Gherla. Citește, la 1 decembrie 1918, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Este condamnat de către comuniști. După Revoluție, moșternitorii îi vând casa, bucată cu bucată, iar autoritățile acoperă locul cu buldozerele

Pe la 1880, preotul Ioan Hossu, vine în Milaș de prin părțile Sibiului. Are șase copii, al treilea fiind Iuliu Hossu. Acesta activează la Episcopia greco-catolică, participă la Primul Război Mondial, apoi este hirotonisit Episcop greco-catolic de Gherla. Citește, la 1 decembrie 1918, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Este condamnat de către comuniști. După Revoluție, moșternitorii îi vând casa, bucată cu bucată, iar autoritățile acoperă locul cu buldozerele

Priviți imaginea! E 1 decembrie 1918, platoul de la Alba Iulia și Episcopul greco-catolic de Gherla, Iuliu Hossu, în dreapta fotografiei realizată de marele Samoilă Mârza, însărcinat de Marele Sfat Național Român, citește proclamațiunea de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Are doar 33 de ani, dar, alături de capete luminate, precum Alexandru Vaida-Voievod ori Vasile Goldiș este unul dintre artizanii Unirii. Cine era el?

Pe la 1880, preotul Ioan Hossu ajunge la Milnaș de prin părțile Sibiului. Are șase copii, al treilea fiind Iuliu. Care se naște pe 30 ianuarie 1885. Milnașul Mare de atunci era prevăzut în plasa Teaca, în comitatul Cluj. Face studiile acolo, apoi merge la Reghin, la liceul romano-catolic. În 1906 este, deja, doctor în filosofie, apoi trece la Teologie. Din 1910 îl găsim la Episcopia greco-catolică de Lugoj, un este, pe rând, protocolist, arhivar, bivliotecar, apoi vicar și secretar al episcopului Vasile Hossu, pe care îl numește ”unchiul Viluc”. Vine Primul Război Mondial în care vărul său, Iustin Hossu, ajunge pe frontul sârbesc, apoi moare pe cel rusesc. Aflând asta, Iuliu Hossu cere să fie înrolat voluntar, ca preot militar, cu grad de sublocotenent. Pe 3 martie 1917, Împăratul Carol I al Austriei îl numește episcop greco-catolic de Gherla, ca urmare a decesului lui Vasile Hossu.

La 28 aprilie 1969, pentru a nu-i cauza și mai multe neplăceri, Papa Paul al VI-lea îl face pe Iuliu Hossu cardinal in pectore (termen folosit de Biserica Catolică pentru a defini posibilitatea ca papa să aleagă cardinali secreți, al căror nume nu este dezvăluit și a căror identitate este cunoscută doar de papă și de către Dumnezeu. Cardinalii numiți in pectore nu este obligatoriu să știe că au fost numiți). La 5 martie 1973, după decesul lui Hossu, papa a dezvăluit că episcopul fusese numit cardinal în 1969...

Pe 1 decembrie 1918, însărcinat de Marele Sfat Național Român, Hossu citește în fața mulțimilor adunate la Aba Iulie, proclamațiunea de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Câteva zile mai târziu, fratele său, inginerul Ioan Hossu, este cel care pune la dispoziția delegației Unirii locomotiva cu care aceasta va merge de la Alba Iulia la București.

Cardinalul (în centru). În stânga imaginii (dreapta sa) se află Regina Maria, în dreapta fotografiei, Regele Ferdinand I Întregitorul

Devine senator de Drept în Parlamentul României Mari, membru de onoare al Academiei Române. După 1945, luptă contra comuniștilor. E arestat pe 28 octombrie 1948 și dus la Dragoslavele. Conducerea Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Iustinian personal îi propun scaunul de mitropolit al Moldovei, în schimbul renunțării la credința catolică și la legătura cu Roma, cu Scaunul Papal. Pentru că refuză trecerea la ortodoxie, este transferat mai întâi la Mănăstirea Căldărușani, iar în 1950, la penitenciarul de la Sighet. Decedează pe 28 mai 1970, la Spitalul Colentina din București, la căpătâiul său aflându-se episcopul Alexandru Todea. Este coborât la cele veșnice în Cimitirul Bellu catolic.

Moștenitorii se luptă, de 28 de ani, pentru proprietăți. Între timp, o localnică a ridicat o troiță!

După Revoluție, moștenitorii lui Iuliu Hossu se întorc la Milnaș, acum în județul Bistrița Năsăud. Se luptă, ani de zile, cu autoritățile, pentru retrocedări, având, aici, mai multe imobile - ce au adăpostit fel de fel de instituții agricole - precum și peste 120 de hectare de teren și pădure. Câtă vreme durează acest ”război”, casa în care s-a născut se degradează puternic. Pentru că cei de la IAS nu și-au plătit datoria către Finanțe, acestea pun sechestru pe vilă. Moștenitorii deschid un nou front de luptă și, finalmente, reușesc restituirea. Numai că aici sunt chiriași. Nu se înțeleg la bani, încep să demoleze casa cu un buldozer. Apoi vând tot ceea ce rămâne, cărămidă cu cărămidă, bucată cu bucată. Scot la mezat până și lemnele de la geamuri, dar lasă beciurile, vaste, la vedere! Pentru că în zonă sunt blocuri și copii mici, autoritățile decid să le acopere cu mormane de pământ, astfel că în afara unui gard de beton, nimic nu mai amintește că acolo ar fi existat o casă!

Comuniștii l-au ”premiat” pe unul dintre artizanii Marii Uniri cu penitenciarul de la Sighet, așa cum au făcut cu toate mințile luminate ale vremii

”L-am cunoscut pe Iuliu Roșca. Era un om care ținea cu românii și cu România și era cu credință în Dumnezeu. Ca dumnealui nu erau mulți...După ce a plecat din sat mai venea pe la sărbători, ne povestea și ce a făcut la Alba Iulia, la Unire. Știu că el a citit proclamația și că a fost român, a ținut cu România. Cu toate că a fost băgat la pușcărie, nu a zis niciodată nimic rău de comuniști, după ce a ieșit”, declara, pentru Mediafax, în noiembrie 2017, Ilișca Logigan, cea care a ridicat troița în memoria cardinalului, chiar acolo, în sat. Până și biserica în care preoții din familia Hossu au slujit până pe la 1950 a ”dispărut”. Pentru că greco-catolicii din localitate nu numără mai mult de 70 de suflete, au închiriat o casă din sat și acolo țin slujbe, biserica cea mare trecând la ortodocși.

Aici a fost conacul în care s-a născut Iuliu Hossu! (credit foto: Mediafax)

Cât despre Anul Centenarului, cu excepția troiței ridicate de o localnică nimic nu amintește, la Milaș, că acolo s-a născut unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918.

Sursă: Mediafax

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro