Antena Căutare

Bridget Jones se întoarce toamna acesta la brațul lui Dr. Derek Shepherd din „Anatomia lui Gray”!

Bridget Jones, eroina devenită simbolul femeilor singure din lumea întreagă, se întoarce în viețile fanilor săi. După 13 ani de așteptare!

... după 13 ani de așteptare

Bridget Jones, eroina devenită simbolul femeilor singure din lumea întreagă, se întoarce în viețile fanilor săi. După 13 ani de așteptare!

În mod neobișnuit, mai întâi, va fi lansat filmul – pe 16 septembrie, apoi cartea – pe 11 octombrie. Sigur, când ne referim la apariția cărții, vorbim despre ediția originală, publicată la editura americană Knopf – una dintre cele mai mari case editoriale din lume –, urmând ca ediția în limba română să apără în traducere la Polirom, în colecția Chic, la câteva luni după lansarea peste Ocean. Așadar cititorii români mai au câteva luni de așteptat până să poată găsi cartea în librării fizice și librării online autohtone.

Distribuția de zile mari a filmului „Bridget Jones însărcinată”

În filmul care va fi lansat la începutul acestei toamne, „Bridget Jones însărcinată”, protagoniștii sunt Renée Zellweger și Colin Firth, alături de Patrick Dempsey (Derek Sherherd din „Anatomia lui Gray”).

Noul ecranizare, în regia lui Sharon Maguire, cel care a realizat și primul film al seriei, o găsește pe burlăcița preferată a întregului mapamond… însărcinată.

După ce s-a despărțit de Mark Darcy, Bridget Jones are acum 40 și ceva de ani. Este din nou singură, așa că se decide să se concentreze pe jobul său de producător de știri și se înconjoară de prieteni vechi și noi. Pentru prima dată în viața ei, Bridget simte că are totul sub control.

Însă în viața ei își face apariția un american fermecător, Jack (Patrick Dempsey), pretendent care este tot ceea ce Dl. Darcy nu a putut să fie. Printr-o întorsătură neașteptată a sorții, Bridget se trezește însărcinată, însă, ghinion, nu prea știe cine este tatăl copilului.

Nou-venită în distribuția celui de-al treilea capitol al seriei o mai are în distribuție și pe Emma Thompson, „motive” care nu pot decât să sporească interesul cinefililor și să pompeze și mai mult în promovarea cărții ce stă să iasă din tipar și care va ajunge și în librăriile fizice și online din România în câteva luni.

Finalul filmului, ținut strict secret până la lansare

Pentru a evita scăpările în presă, producătorii filmului „Bridget Jones însărcinată” au recurs la o soluție extremă. Renée Zellweger a declarat pentru „Sunday Express” că au fost filmate trei versiuni diferite ale finalului și nimeni nu știe care dintre ele va ajunge pe marile ecrane: „Este extraordinar! Nimeni din distribuție nu știe cine este tatăl copilului lui Bridget sau pe cine va alege aceasta. Ideea este să nu avem habar de nimic până la premiera filmului!”.

Renée Zellweger s-a declarat încântată de reluarea poveștii: „Am fost foarte încântată. «Bridget Jones» este unul dintre acele filme pe care le urmărești la TV din nou și din nou… Îmi plac personajele. Îmi place lumea sa!”.

Cărțile care au făcut-o celebră pe Bridget Jones – burlăcița preferată a întregului mapamond

Pînă apar filmul și cartea în retelele de librarii online sau cele fizice din România – ba chiar auzim că ar fi în plan și un musical... –, avem la dispoziție celelate două volume ale seriei, traduse și în limba română și disponibile oricui dorește să la achiziționeze: „Jurnalul lui Bridget Jones” și „Bridget Jones: La limita rațiunii”, ambele cărți vândute în milioane de exemplare în librăriile din lumea întreagă.

Scris cu un umor debordant, „Jurnalul lui Bridget Jones” este o satiră a modului în care se stabilesc relațiile umane în decorul marilor orașe. Incercarea – disperată – a lui Bridget, personaj cuceritor de simpatic, de a-și găsi un iubit este tratată cu multa ironie de autoare. Lupta, deopotrivă amuzanta și amară, cu singurătatea și cu kilogramele în plus face din Bridget Jones unul dintre cele mai credibile personaje ale romanului britanic contemporan. Ediția în limba română a cărții este disponibilă în librăriile fizice și în librăriile online din România din vara anului 2003.

„Bridget Jones: La limita rațiunii” reia povestea din „Jurnalul lui Bridget Jones”, exact după patru săptămâni de la data în care ne abandonase. Pe lângă faptul că bărbatul visurilor ei votează cu Partidul Conservator, Bridget nu se simte în apele sale, mai ales când descoperă că este pusă în situația de a împărți spațiul intim cu o altă persoană. Realizează că nu mai poate să stea în baie atât cât ar avea chef, că nu mai poate să folosească întotdeauna toaleta, chiar dacă, uneori, are nevoie disperată. Toate acestea însă par niște nimicuri atunci când în scenă apare Rebecca, o femeie frumoasă, pusă pe cucerit bărbații și fără nici o urmă de morală atunci când vine vorba să seduca iubitul unei prietene. Din fericire, Bridget are o mulțime de alte probleme care să o distragă: mama ei tocmai s-a întors cu un nou iubit dintr-o excursie în Kenya, prietenii ei cei mai buni, Jude, Shazzer și Tom, sunt copleșiți ei înșiși de probleme, apartamentul abia se mai ține, un fost iubit, tânăr de încredere, tocmai s-a întors în viața ei, cineva o amenință cu moartea... Ediția în limba română a cărții este disponibilă în mai multe librarii fizice și librarii online din România din vara anului 2006.

Jurnalul lui Bridget Jones” îşi are originea într-o rubrică comică săptămînală din „The Independent”, o coloană de ziar care, timp de doi ani, a fost menită să descreţească puţin frunţile cititorilor acestui ziar serios, plin de subiecte politice. Nevrând să scrie în registru comic despre ea însăşi, cum i se sugerase, Helen Fielding inventează un personaj hazliu – „eroina ironică” din romanul de mai târziu –, la care se referă în următorii termeni: „Bridget Jones e o femeie nemăritată de vreo treizeci şi ceva de ani, lansată într-o cursă, veşnic sortită eşecului, către îmbunătăţirea de sine”.

Bridget Jones şi confesiunile sale au avut un succes uriaş, crescând peste noapte popularitatea lui Helen Fielding. În foarte scurt timp, Editura Macmillan i-a cerut jurnalistei să scrie un roman. Așa s-a născut cartea și, de fapt, așa s-a născut un întreg gen de scriitură: genul numit „chick-lit”.

Povestea lui Bridget Jones a născut o întreagă afacere editorială: genul chick-lit

„Cred cu adevărat că poți fi fericită, chiar dacă ai împlinit deja 33 de ani și ai fundul de mărimea a două mingi de bowling...” – aceasta este crezul lui Bridget Jones, eroina devenită simbolul femeilor singure din lumea întreagă. Succesul acestui personaj a generat o avalanșă de cărți destinate femeilor singure, independente, aflate în căutarea unui partener, interesate de carieră și de un look atrăgător: chick lit. Un gen savuros, în care umorul apare ca o componentă importantă, iar stilul lejer face cărtile accesibile oricui. O serie de fantezii decadente ce promovează consumerismul și un mod de viață în care romantismul, fericirea și statutul economic sunt în egală măsură importante pentru eroinele care le populează: femei urbane în vârstă de treizeci și ceva de ani, stilate și interesate de ascensiunea în carieră.

Dezvoltarea considerabilă a acestui tip de scriitură este confirmată practic de inițiativele care au avut loc pe piața de carte mondială. În 2002, Editura Harlequin a inițiat celebra colecție „Red Dress Ink”. La fel au procedat și Broadway și Pocket Books, case editoariale care au creat imprinturi special dedicate genului. Chiar și pe piața de carte autohtonă, nu mai puțin de 4 edituri au inițiat colecții special dedicate genului, cărți pe care cititoarele dornice să citească astfel de cărți le pot găsi în majoritatea librăriilor fizice și online din România. În același an, șapte romane aparținând genului chick-lit au ocupat vreme de 9 luni topul de bestselleruri al „The New York Times”, iar doi ani mai târziu, The National Book Association a simțit nevoia să dedice un panel genului chick-lit. Cum era de așteptat, zona social media (reprezentată de triburile receptoare / fandom) a explodat pur și simplu, vezi www.chicklit.co.uk, www.chicklitbooks.com sau www.chicklit.us.

Multe dintre fanele romanelor chick-lit mărturisesc faptul că găsesc aceste povești drept terapeutice. Poveștile din romanele chick-lit le oferă cititoarelor șansa de a descoperi că nu sunt singurele care au sentimente de nesiguranță și, în același timp, parcursul eroinelor le ajută să înțeleagă cum să se lupte cu acest sentiment. Cu alte cuvinte, romanele aparținând acestui gen au o funcție socială. Așa cum, de altfel par să aibă și diferite programe media, unde aceste romane au constituit subiecte de discuție în sfera social media.

Deși genul chick-lit a debutat ca un fenomen britanic și american, astăzi scriitura aparținând acestui gen s-a diversificat înspre noi direcții: „chuch lit”, „bride lit”, „mum lit” sau „black lit”. Popularitatea genului și posibilitățile lucrative nu s-a oprit la print: o sumă de blockbustere au ca punct de pornire romane aparținând genului chick-lit („Diavolul se îmbracă de la Prada”, bestsellerul semnat de Lauren Weisberger, a fost transformat în filmul de succes cu același nume, în regia lui David Frankel, cu Meryl Streep și Anne Hathaway în rolurile principale, „Jurnalul unei dădace”, romanul Emmei Laughlin semnat împreună cu Nicole Krauss (foste – culmea! – dădace), a devenit filmul de succes ce poartă același nume, în regia lui Shari Springer Berman și a lui Robert Pulcini, cu Scarlett Johansson și Chris Evans drept protagoniști, iar filmele din seria Bridget Jones, pelicule pentru care Renée Zellweger a trebuit să ia câteva kilograme serioase în greutate, au la bază romanele-cult ale genului semnate de autoarea britanică Helen Fielding). Cărțile acestea s-au aflat în topul celor mai bine vândute titluri, în perioada 2006 și 2009, și în librăriile fizice și în librăriile online din România.

Bridget Jones sunt eu!

Jurnalul lui Bridget Jones” a devenit o carte-cult pentru cititorii de pretutindeni. Satiră îndrăzneaţă a relaţiilor umane din zilele noastre, romanul este gustat de publicul cititor de toate vârstele. Și asta pentru că, astăzi, cărtile si filmele au devenit mai mult decât opțiuni pentru timpul liber: sunt surse de inspirație, motive de meditație sau surse inepuizabile pentru modele de preluat. Chiar anul trecut, Paramount Channel a realizat un top al personajelor care ne inspiră în viața de zi cu zi, clasament în care Bridget Jones ocupa cu onoare poziția a treia a podimului. Oare continuarea poveștii îi vor aduce argintul sau – cine știe – chiar aurul lui Bridget? Rămâne să aflăm în toamna aceasta!

Apus de tinerețe, adio frumusețe! Cum arată acum Brooke Shields, splendoarea din „Laguna Albastră”. Uitați ce ați văzut ... "Cireșica" pregătește o nouă surpriză fanilor ei. Va lansa un nou single care va deveni hitul verii!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x