Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 25 iulie:
306 - Constantin cel Mare a fost proclamat imparat roman de catre trupele sale. Constantin a ramas in istorie ca cel care in 313 a emis Edictul de la Milan, prin care a stabilit toleranta religioasa pentru crestini, ceea ce le-a dat acestora posibilitatea de a-si raspandi religia in imperiu si in cele din urma de a o impune ca unica credinta.
1261 – Orasul Constantinopol a fost cucerit de trupele Imperiului de la Niceea.Imperiul Latin constituit de cruciati in 1204 s-a prabusit si astfel a fost restabilit Imperiul Bizantin sub dinastia Paleologilor.
1893 – Canalul Corint a fost folosit pentru prima data de o nava comerciala care a trecut prin istmul Corint, care separa Grecia continentala de Peninsula Peloponez. Canalul are o lungime de 6,4 km si o latime de numai 21,3 metri, ceea ce in timp l-a facut inaccesibil pentru navele moderne.
1909 – Aviatorul francez Louis Bleriot a reusit prima traversare in zbor a Canalului Manecii. Zborul s-a facut de la Calais la Dover si a durat 37 de minute.
1917 - Margaretha Geertruida Zelle, cunoscuta sub numele de Mata Hari, gasita vinovata de spionaj in favoarea Germaniei in timpul Primului Razboi Mondial, a fost condamnata la moarte. Ea a fost executata la 17 octombrie 1917, in Franta, langa santurile castelului Vincennes.
1941 – S-a nascut politicianul roman din Republica Moldova, Mircea Druc. A fost prim-ministru al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti, 1990-1991, inainte de prabusirea URSS si a luat masuri care au restaurant caracterul romanesc al regiunii din stanga Prutului. In 1992 a candidat la presidential Romaniei, dar nu a obtinut decat 2,75% din voturi.
1943 – Intr-un moment in care situatia Italiei in razboi devenise critica, Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei, l-a destituit pe dictatorul fascist Benito Mussolini. In locul sau a fost numit prim-ministru maresalul Pietro Badoglio, care va reusi semneze un armistitiu cu Aliatii si sa scoata Italia din alianta distructiva cu Germania nazista.
1946 – Armata Statelor Unite ale Americii a testat prima bomba atomica subacvatica in apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.
1968 - Intr–un interviu, Nixon declara ca, in cazul unor viitoare conflicte in Asia, asiaticii, mai mult decat americanii, trebuie sa aiba responsabilitaţi mai mari. Acest punct de vedere este denumit "doctrina Nixon".
1978 - In Anglia se naste primul copil conceput prin fecundare artificiala, fetita Louise Brown. Fecundarea a fost realizata de profesorii Roger Edwards si Patrick Steptoe.
1980 – A murit cantaretul si actorul rus Vladimir Visotki. Vsotki a compus in jur de 600 de poeme si tot atatea cantece, a jucat circa 30 de roluri de film, a fost actor de teatru si a concertat aproape in toate orasele mari ale Uniunii Sovietice, chiar si in cateva din afara granitelor uniunii. A fost casatorit cu celebra actrita franceza de origine rusa Marina Vlady.
1984 - Cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaia a devenit prima femeie din lume care a ajuns in cosmos.
1994 – Israelul si Iordania au semnat Declaratia de la Washington, prin care s-a incheiat starea de razboi dintre cele doua state care data din anul 1948.
2000 - Un avion supersonic Concorde s-a prabusit imediat dupa ce decolase din Paris; in accident au murit toti cei 109 oameni din avion si cinci aflati la sol.
2010 – Wikileaks a inceput sa publice documente secrete ale Armatei SUA privind razboiul din Afganistan. Acest gest s-a dovedit a fi o grea lovitura pentru cea mai mare putere a lumii, pusa intr-o situatie extreme de stanjenitoare. Documentele dezvaluie operatiuni, numarul mortilor din randul civililor, atacurile talibanilor, implicarea in conflict a Pakistanului sau a Iranului.
De AZI, Gazeta Sporturilor ii aduce copilului tau Colectia Madagascar!... 26 iulie 1721: S-a nascut Samuel von Brukenthal, guvernatorul sas al Transilvaniei...