Antena Căutare

28 februarie 1785: Horea si Closca au fost trasi pe roata

In data de 28 februarie 1785, Horea si Closca, conducatorii rascoalei taranesti din Transilvania de la 1784, au fost executati de autoritatile imperiale austriece prin tragere pe roata.

Executia prin tragere pe roata s-a desfasurat dupa un ritual dinainte stabilit. Mai intai a fost executat Closca care a primit 20 de lovituri, in timp ce Horea asista in picioare. A urmat Horea, caruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi calaul i-a zdrobit pieptul si dupa alte 8-9 lovituri si-a dat sufletul. Conform sentintei, organele interne au fost ingropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost taiate in 4 parti si puse in teapa in cele mai importante localitati din comitatele Alba si Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crisan a fost tratat in aceeasi maniera.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 28 februarie:

1754 – S-a nascut istoricul si filologul iluminist Gheorghe Sincai, reprezentant de seama al Scolii Ardelene. A depus o munca asidua de luminare a maselor, dedicandu-se carierei didactice si contribuind la intemeierea unui numar impresionant de scoli confesionale greco-catolice, in numar de circa 300. In anul 1784 a fost numit director general al scolilor romanesti unite din intreaga Transilvanie. A elaborat alaturi de Samuil Micu prima gramatica tiparita a limbii romane: “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”, publicata la Viena, in 1780.

1835 – A aparut primului volum al epopeii nationale finlandeze, Kalevala.

Articolul continuă după reclamă

1849 – S-a inaugurat Catedra de limba si literatura romana pe langa Institutul de Studii Filosofice din Cernauti.

1859 - A aparut, la Bucuresti, prima revista umoristica romaneasca, “Tantarul”, pana la 15 august 1859, editata de C.A.Rosetti si N.T. Orasanu.

1863 – S-a nascut medicul neurolog Gheorghe Marinescu. A fost profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, membru al Academiei Romane, fondatorul Scolii Romanesti de Neurologie.

1914 - Personajul Charlot, interpretat de Charlie Chaplin apare pentru prima data in Charlot si umbrela.

1944 - Premiera comediei "Iata femeia pe care o iubesc" de Camil Petrescu, montata la Teatrul National din Bucuresti.

1945 - Primul ministru, generalul Nicolae Radescu, si-a prezentat demisia dupa doua luni de guvernare sub presiunea Armatei Rosii.

1953 - James Watson si Francis Crick descopera structura chimica a ADN-ului; anuntul formal s-a realizat pe 25 aprilie, in numarul din aprilie al revistei Nature.

1970 - Membrii echipajului navetei spatiale americane "Apollo-12", impreuna cu sotiile, au intreprins o vizita la Bucuresti (28 feb - 2 mar.).

1986 - Primul ministru suedez Olof Palme a fost asasinat pe o strada din Stockholm. Premierul se intorcea cu sotia de la film, fara garda corp. Cazul nu a fost rezolvat nici pana astazi.

1993 - A avut loc premiera spectacolului "Richard al III-lea", la Teatrul Odeon din Bucuresti; sub semnatura regizorului Mihai Maniutiu, spectacol de referinta in istoria teatrului romanesc de dupa 1989.

1997 - Regele Mihai a revenit din exil, fiind pentru prima data dupa 1989 cand sosirea suveranului este acceptata de populatie ca si de toate formatiunile politice. Cu aceasta ocazie a reprimit pasaportul romanesc.

27 februarie 1711: S-a nascut domnitorul Constantin Mavrocordat... Expozitia "Materie si Spirit" se apropie de final! Sculptorita Misha Diaconu te invita la un finisaj muzical...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x