A fost unul dintre cei mai influenti intelectuali romani ai generatiei sale situandu-se pe curentul moderat al liberalismului. Fiind un liberal moderat, el si-a inceput cariera politica in calitate de colaborator al printului Mihail Sturdza, in acelasi timp ocupand functia de director al Teatrului National din Iasi si a publicat multe opere impreuna cu poetul Vasile Alecsandri si activistul Ion Ghica.
Dupa ce a fost redactor sef al revistei “Dacia Literara” si profesor al “Academiei Mihaileane”, Kogalniceanu a intrat in conflict cu autoritatile din cauza discursului inaugural cu tenta romantic-nationalista tinut de el in 1843. A fost ideologul Revolutiei de la 1848 in Moldova, fiind autorul petitiei “Dorintele partidei nationale din Moldova”.
Dupa Razboiul Crimeii, printul Grigore Alexandru Ghica i-a dat responsabilitatea de a elabora un pachet de legi pentru abolirea sclaviei romilor. Impreuna cu Alecsandri, a editat revista unionista “Steaua Dunarii”, a jucat un rol important in timpul alegerilor pentru Divanurile ad-hoc, si l-a promovat cu succes pe Cuza, prietenul sau pe tot parcursul vietii, la tron.
Kogalniceanu a sustinut prin propuneri legislative eliminarea rangurilor boieresti si secularizarea averilor manastiresti. Eforturile sale pentru reforma agrara au dus la o motiune de cenzura, care a declansat o criza politica ce a culminat cu lovitura de stat din mai 1864, provocata de Alexandru Ioan Cuza pentru implementarea reformei. Cu toate acestea, Kogalniceanu a demisionat in 1865, in urma conflictelor cu monarhul.
Dupa un deceniu, a pus bazele Partidului National Liberal, inainte de a juca un rol important in decizia Romaniei de a participa la Razboiul Ruso-Turc din 1877-1878, o alegere care a dus la recunoasterea independentei tarii. In ultimii ani de viata a fost o figura politica proeminenta, presedinte al Academiei Romane si reprezentant al Romaniei in relatiile cu Franta.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 6 septembrie:
1683 – A murit economistul si politicianul francez Jean-Baptiste Colbert. A fost unul dintre principalii reprezentanti ai Scolii mercantiliste de economie si ministru al regelui Ludovic al XIV-lea, “Regele Soare”.
1776 - Un uragan a lovit insula Guadeloupa facand mai mult de 6.000 de victime omenesti.
1819 – S-a nascut scriitorul Nicolae Filimon. A scris un jurnal de calatorii pe Dunare, si prin Occident, in Ungaria, Austria si Italia. Cea mai importanta opera a sa este romanul “Ciocoii vechi si noi”, aparut in 1863, si care l-a facut faimos pentru ca l-a creat pe Dinu Paturica, eroul primului nostru roman realist romanesc, un arivist din stirpea lui Julien Sorel.
1863 - A intrat in functiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu o lungime de 6,3 km; tractiunea era realizata cu o masina cu aburi.
1885 – Provincia Rumelia s-a unit cu principatul Bulgariei si astfel s-a realizat unificarea zonelor locuite de bulgari intr-un singur stat. Bulgaria va reusi sa-si mai adauge teritorii in urma Razboaielor Balcanice.
1901 – Anarhistul de origine poloneza Leon Czolgosz l-a impuscat de doua ori in stomac pe presedintele american William McKinley la Expozitia Pan-Americana de la Buffalo, New York. McKinley va muri din cauza ranilor pe 14 septembrie 1901, iar asasinul va fi judecat, condamnat la moarte si executat pe scaunul electric pe 29 octombrie acelasi an.
1940 - Regele Carol al II-lea abdica in favoarea fiului sau, Mihai. Incepe cea de-a doua domnie a lui Mihai I (1940-1947).
1941 - Nazistii le-au impus evreilor cu varsta mai mare de 6 ani sa poarte cate o insigna galbena cu Steaua lui David.
1946 - George Enescu si sotia sa, Maria Cantacuzino, au parasit definitiv Romania ajutati de Yehudi Menuhin.
1949 – Fortele militare de ocupatie ale Aliatilor au restabilit administratia civila germana in zonele lor, care vor corespunde viitorului stat Republica Federala Germania.
1991 – Uniunea Sovietica a recunoscut oficial independenta statelor baltice, Estonia, Letonia si Lituania.
1998 – A murit regizorul, producatorul si scenaristul japonez Akira Kurosawa. Printre filmele de mare succes pe care le-a regizat s-au aflat “Cei sapte samurai” (1954), “Sanjuro” (1962) si “Kagemusha” (1980).
2007 – A murit celebrul tenor italian Luciano Pavarotti. Legenda a muzicii de opera, Pavarotti a fost singurul cantaret de opera care a vandut mai mult de 100 de milioane de inregistrari. A debutat pe scena salii de opera din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a sustinut un concert extraordinar in aer liber, pe o scena ridicata in Piata Constitutiei din Bucuresti, avand in program cantonete si arii din opere. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima casatorie cu Adua si o fata impreuna cu a doua sotie, Nicoletta Mantovani.