Antena Căutare

7 iulie 1923: S-a nascut marele regizor Liviu Ciulei

Liviu Ciulei este unul dintre cei mai mari regizori pe care i-a avut vreodata Romania. A regizat mai mult teatru, dar a devenit celebru pentru filmele sale in care a si jucat: “Valurile Dunarii” si mai ales “Padurea spanzuratilor”, care i-a adus Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes, in 1965. A murit pe 25 octombrie 2011, la 88 de ani, intr-un spital din Munchen, din cauza unor multiple probleme de sanatate.

Liviu Ciulei s-a nascut pe 7 iulie 1923, la Bucuresti. A studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor in 1945, la Teatrul Mic apoi s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, viitorul Teatrul Bulandra, unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena “Omul care aduce ploaia” de Richard Nash. In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei “Cum va place” a lui William Shakespeare.

A castigat o imensa notoritate ca regizor de film. Primul succes a fost “Valurile Dunarii” (1959), pentru care a obtinut Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. Al doilea si cel mai mare succes a fost cu “Padurea Spanzuratilor”, filmul care a adus cinematografia romaneasca in Europa. In ianuarie 2011 la o proiectie eveniment a peliculei si la una dintre ultimele aparitii publice Liviu Ciulei a spus “ca ultima scena din acest film a fost cea mai buna filmata de mine. Am zis ca trebuie sa facem aceasta scena intr-un anume fel, pentru ca vreau sa iau premiul la Cannes. Atunci, toata lumea a zis «A innebunit Ciulei»". Si a luat Premiul la Cannes.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, intre anii 1963 si 1974, de unde a fost indepartat de cenzura comunista in urma scandalului cu premiera "Revizorul", montata de Lucian Pintilie. Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra a devenit una dintre cele mai importante institutii teatrale ale vremii, nu doar in Romania, acolo lucrand practic in acelasi timp, marii regizori de tearu David Esrig, Lucian Pintilie si Radu Penciulescu.

A parasit Romania in anul 1980 si a lucrat in multe tari din Europa, precum si in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia. A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University in New York City. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre si a fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.

Articolul continuă după reclamă

Iata si alte evenimente care au avut loc intr-o zi de 7 iulie:

1456 - La 25 de ani dupa executie, Papa Calixtus al III-lea a retras acuzatia de erezie adusa Ioanei d'Arc.

1807 – Razboaiele Napoleoniene. A fost semnata Pacea de la Tilsit intre Franta, Prusia si Rusia, care a pus capat Razboiului celei de a patra Coalitii.

1860 – S-a nascut compozitorul austriac Gustav Mahler.

1863 – Razboiul de Secesiune. In nord au inceput primele recrutari pentru serviciul militar obligatoriu. Cine dorea sa fie exceptat trebuia sa plateasca 300 de dolari, o suma foarte mare la acea vreme. Aceasta decizie a provocat mai multe revolte impotriva autoritatilor. Evenimente sunt sugestiv consemnate in filmul "Bandele din New York" (2002), cu Leonardo di Caprio, Daniel Day-Lewis si Cameron Diaz in rolurile principale

1901 – S-a nascut Vittorio de Sica, cineast si regizor italian.

1911 – SUA, Marea Britanie, Rusia si Japonia au semnat Conventia privind protectia focilor in Pacificul de Nord, primul tratat care interzicea vanatoarea de foci in apele internationale si care dorea protejarea acestei specii.

1915 – Primul Razboi Mondial. S-a incheiat Prima batalie de pe raul Isonzo, intre Italia si Austro-Ungaria.

1922 – A venit pe lume designerul francez Pierre Cardin.

1928 – Painea feliata a fost vanduta pentru prima data la Chillicothe, statul american Missouri.

1930 – A murit scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle, creatorul celebrului personaj Sherlock Holmes.

1933 – S-a nascut Gheorghe Cozorici, actor roman de teatru si film.

1940 – S-a nascut Ringo Starr (Richard Starkey), baterist si cantaret britanic, membru trupei Beatles.

1941 – Al Doilea Razboi Mondial. Armata romana a ocupat localitatea basarabeana Lipnic, atingand aliniamentul Nistrului.

1943 – S-a nascut cantaretul italian Toto Cutugno.

1944 – Al Doilea Razboi Mondial. In batalia de la Saipan a avut loc cel mai mare atac de tip Banzai al trupelor japoneze, care a costat viata a 4.300 de soldati.

1952 – Vasul de linie american USS United States a doborat recordul de viteza pentru un transatlantic devenind cel mai rapid vas de pasageri din lume.

1954 – Elvis Presley si-a facut debutul la radio, in Memphis, cu melodia "That's All Right".

1980 – In Iran a fost instituita sharia, legea islamica.

1985 - Jucatorul de tenis german Boris Becker a castigat finala masculina de la Wimbledon fiind este cel mai tanar invingator, 17 ani si 7 luni.

1991 – Razboiul din fosta Iugoslaviei. Au fost semnate Acordurile de la Brioni prin care se incheia “razboiul de zece zile” din Slovenia.

2005 - Mai multe explozii de natura terorista au zguduit sistemul public de transport din Londra. 56 de oameni si-au pierdut viata, inclusiv cei patru atentatori sinucigasi, si circa 700 au fost raniti.

6 iulie 1600: Mihai Viteazul s-a intitulat "domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei"... 8 iulie 1994: A murit liderul comunist nord-coreean Kim Ir Sen, prietenul lui Ceausescu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x