Antena Căutare

"Biblioteca scufundata" - prima expozitie de fotografie a artistei Ileana Florescu la Bucuresti

Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti (MNAC) gazduieste expozitia de fotografie „Biblioteca scufundata” a artistei Ileana Florescu. Expozitia aflata sub ingrijirea curatorului Diego Mormorio va fi vernisata miercuri, 25 august la ora 18,30, la Sala Dalles, si va ramane deschisa pana in data de 17 septembrie. Fotografiile artistei Ileana Florescu invita la meditatie asupra destinului cartii din hartie in epoca digitala

Dupa succesul „Sintezei umane", expozitie prezentata la Roma la Galeria Studioului de Arta Contemporana Pino Casagrande in mai 2009, Ileana Florescu si-a imbogatit seria de carti cu fotografii inedite, printre care unele concepute special pentru publicul roman. Acum exista 180 de fotografii incredintate curentilor marini cu „constiinta cazualitatii", dupa cum explica doamna Florescu insasi (texte universale de la clasice la contemporane, de la literatura sacra la cea profana). Printre acestea se remarca unii autori a caror alegere este cu totul altfel decat intamplatoare: Mihai Eminescu, Mircea Eliade si Gheorghe Leahu, care sunt martori ai culturii romane dar si ai distrugerii unei parti a orasului Bucuresti in perioada lui Ceausescu, sintetizate in imaginile din seria Bucurestiul Disparut, unde pe pagini apare un fond inchis si tulbure.

Curatorul Diego Mormorio apreciaza: „Pare ca exista o misterioasa si miraculoasa legatura intre cuvintele cartilor aruncate in apa si coloristica fiecarei fotografii in parte intrucat se potrivesc perfect continutului cartii lasate sa cada in apa. De fapt, nu a fost o intamplare, ci autoarea a cautat o forma anume. Adica, pentru fiecare carte si pentru fiecare fraza pe care o avea in minte, a cautat sa regaseasca in apa o forma potrivita."

Titlul expozitiei, "Biblioteca scufundata", este imprumutat dintr-o interventie a lui Sergio Bertelli despre inundatia din Florenta din 1966 in cartea-catalog Sinteza umana.

Istoricul citeaza indirect faimosul preludiu scris de compozitorul francez Debussy, La Cathédrale engloutie (Catedrala scufundata). Piesa se bazeaza pe o legenda bretona care l-a si inspirat. Conform legendei, din cauza rautatii oamenilor, un val gigant a scufundat intregul oras Ys si, in diminetile senine cand apa era linistita, se puteau auzi clopotele catedralei batand.

Articolul continuă după reclamă

Mihai Oroveanu, directorul MNAC, considera ca: „Seria de fotografii propuse de Ileana Florescu pentru prima sa expozitie la Bucuresti va fi, fara doar si poate, o oportunitate pentru interesante comentarii. Fotografiile ei ating un obiect care a ajuns sa fie privit cu indiferenta de multi dintre reprezentantii speciei umane, dar care ramane pentru altii extrem de pretios, in asa masura incat o astfel de atingere este aproape un sacrilegiu."

Pe langa multele semne de intrebare pe care doamna Florescu ne face sa ni le punem, nu in ultimul rand se afla cel referitor la destinul cartii din hartie in epoca digitala, pe langa simbolistica apei marine - distrugatoare sau purificatoare? Autoarea sugereaza indirect ca ar trebui poate sa ne odihnim mintea „si sa admiram - dupa cum recomanda chiar Mihai Oroveanu - „compozitiile abstracte, configuratii de o nelinistitoare diversitate in care fondul si forma sunt pe punctul de a se contopi, nisipuri miscatoare, lumini razante iscusit manevrate, care scot anecdota din timp si spatiu."

Frumusetea sugestiva a fotografiilor Ilenei Florescu l-a inspirat pe compozitorul Franco Piersanti, intr-o scurta piesa muzicala inedita, Murmura glasul marii, executata in avanpremiera la Roma, Italia, la Academia Romana, pe 22 octombrie 2009, cu ocazia prezentarii cartii Sinteza umana.

Catalogul Bibliotecii scufundate este prefatat de Mihai Oroveanu si aduna o selectie de imagini semnificative ale expozitiei, insotite de cele mai relevante comentarii publicate cu ocazia L'umana sintesi, care demonstreaza cat de subiective pot fi interpretarile.

Pe langa imaginile fotografice, 4 casete vor adaposti tot atatea carti-sculptura, carti salvate de curentii marini, uscate si expuse in noua lor forma ca si cum ar fi relicve ale unei epoci preistorice, in timp ce o inregistrare video a fotografului Ottavio Celestino, "IF", ne va povesti drumul fotografiei de la conceperea imaginilor la realizarea lor finala.

In a doua jumatate a lunii septembrie 2010, 16 serii de fotografii, compuse fiecare din trei cadre, vor fi expuse la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, sub ingrijirea Alexandrei Craciun.

Expozitia de fotografie „Biblioteca scufundata" este deschisa cu sprijinul Enel Romania, sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucuresti.

Concert muzical - cameral aniversar la Palatul Mogosoaia... Romanul "Dracula, mortul viu" se lanseaza vineri la castelul Bran...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x