Centenarul Marii Uniri. Film documentar „România, la 100 de ani”

Centenarul Marii Uniri. Anul acesta se implinesc 100 de ani de la cel mai important evenimet al anului 1918, Marea Unire. Cu ocazia acestui eveniment, in 2017, s-a realizat un film documentar care prezinta contextul istoric si trairile oamenilor care aveau o singura dorinta: o tara unita.

Centenarul Marii Uniri. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la cel mai important evenimet al anului 1918, Marea Unire. Cu ocazia acestui eveniment, în 2017, s-a realizat un film documentar care prezintă contextul istoric și trăirile oamenilor care își doreau doar: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Centenarul Marii Uniri. Ce sărbătorim?

Dacă ar fi să rezumăm în câteva idei, în 2018, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc:

Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.
Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.
Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.

Centenarul Marii Uniri. Film documentar „România, la 100 de ani”

Centenarul Marii Uniri. Film documentar „România, la 100 de ani”

Un film documentar conceput pentru a marca evenimentele petrecute pe parcursul istoriei moderne a României și pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.

Filmul ilustrează dramatismul anilor 1940-1941, cu ruperea graniţelor şi cu deportările, condamnările la închisoare şi despărţirea familiilor. Materialul arată cum a fost împărţită România Mare şi care a fost impactul economic, cultural, dar şi în viaţa de zi cu zi a românilor de peste hotare.

Surse: centenarulromaniei.ro, cinemagia.ro

Parteneri
Mutabal. Salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală
Nu lăsa să treacă sezonul vinetelor fără să prepari o rețetă deosebită de salată de vinete cu tahini. Îți propunem să testezi un preparat originar din bucătăria orientală, cunoscut sub numele de mutabal.
Catine.ro
Ultimele știri