- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Centenarul Marii Uniri. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la cel mai important evenimet al anului 1918, Marea Unire. Cu ocazia acestui eveniment, în 2017, s-a realizat un film documentar care prezintă contextul istoric și trăirile oamenilor care își doreau doar: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Centenarul Marii Uniri. Ce sărbătorim?
Dacă ar fi să rezumăm în câteva idei, în 2018, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc:
Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.
Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.
Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.
Centenarul Marii Uniri. Film documentar „România, la 100 de ani”
Un film documentar conceput pentru a marca evenimentele petrecute pe parcursul istoriei moderne a României și pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.
Filmul ilustrează dramatismul anilor 1940-1941, cu ruperea graniţelor şi cu deportările, condamnările la închisoare şi despărţirea familiilor. Materialul arată cum a fost împărţită România Mare şi care a fost impactul economic, cultural, dar şi în viaţa de zi cu zi a românilor de peste hotare.
Surse: centenarulromaniei.ro, cinemagia.ro
Evenimente București 24 octombrie 2018... Evenimente Centenarul Marii Uniri 26 - 28 octombrie 2018. Marea Unire de la Marea Neagră...