Antena Căutare

CENTENARUL Marii Uniri, sărbătorit peste hotare. Italienii vor putea admira EXPOZIȚIA FOTO "Femeile de pe front”

Centenarul Marii Uniri va fi marcat și în Veneția, unde, începând cu 19 iulie, publicul va putea admira expoziția foto-documentară "Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri". Inaugurarea va fi inaugurată luni, de la ora 18.00, la sediul Ca’ Foscari Zattere - Cultural Flow Zone al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

femeile de pe front

Centenarul Marii Uniri va fi marcat și în Veneția, unde, începând cu 19 iulie, publicul va putea admira expoziția foto-documentară "Femeile de pe front (1916–1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri". Inaugurarea va fi inaugurată luni, de la ora 18.00, la sediul Ca’ Foscari Zattere - Cultural Flow Zone al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

La inaugurare vor vorbi Flavio Gregori din partea Universităţii Ca’ Foscari, Cristian Luca din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României şi Şerban Marin din partea Arhivelor Naţionale ale României.

Curatorii, dr. Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României), propun un excurs documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război.

Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială.

Articolul continuă după reclamă

Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care Regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Propune, totodată, şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat - adevărate excepţii în epocă - infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice.

Expoziţia a fost îngrijită de Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Arhivele Naţionale ale României, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi în parteneriat cu Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi Cultural Flow Zone. La traducerea expoziţiei în limba italiană au colaborat studentele Cursului masteral de literatura română a Primului Război Mondial: Roxana Roman şi Anda Amelia Neagu a Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

Nimeni nu ar fi bănuit. Ce rol au bucățile cauciuc din vârful tenișilor. Puțini sunt cei care cunosc DETALIUL!... Scene HORROR într-un părculeț de copii! Părinții au înlemnit când au văzut ce se întâmplă cu leagănul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x