Potrivit comunicatului ICR, programul incepe vineri, la ora 17.30, cu o lectie demonstrativa de limba romana sub egida Romania(n) in a Nutshell - Cursuri de limba romana pentru straini in Bucuresti.
De la ora 18.30, la a treia intalnire din seria Restul e muzica... Comentand istoria muzicii clasice cu Dan Dediu si invitatii sai, virtuozii din Romanian Piano Trio, Alexandru Tomescu (foto), Razvan Suma si Horia Mihail, aduc la ICR triada clasicismului vienez - Mozart, Beethoven, Haydn.
Dupa fraze verbale si muzicale, un interludiu vizual: o selectie de fotografii cu si despre ICR, trimise de prietenii de pe Facebook ai Institutului, va fi expusa in gradina de pe Aleea Alexandru, iar cele mai bune vor fi premiate la lumina lunii.
Sala ICR se va redeschide apoi, de la ora 21.30, pentru un spectacol fara cuvinte si fara sunete, dar cu multe intelesuri. Spectacolul de pantomima Romania. Inchis pentru inventar a fost special conceput pentru proiectul Generatia 89 (www.generation89.eu) si reprezinta viziunea tinerilor actori Eduard Adam, Dragos Huluba si Violeta Huluba asupra Romaniei comuniste.
De la 22.30, gradina se anima din nou, cu Foteini Velesiotou si formatia sa (Lakis Chalkias - bouzouki, Makis Pantsios - chitara, voce, Dimitrios Tsiolchas - acordeon, voce). Concertul, oferit de Fundatia Culturala Greaca, prezinta muzica rebetiko, un gen ivit la inceputul secolului XX, in mediul urban, si asociat, la inceputuri, cu taverna, ouzeria sau inchisoarea. Foteini Velesiotou este cunoscuta pentru vocea sa inconfundabila si pentru stilul interpretativ simplu, aproape doric, fara „inflorituri".
De la 0.30 la 2.00, pe ecranul din gradina ICR vor fi proiectate trei documentare realizate in cadrul Aristoteles Workshop, in 2009: Cautare, regizat de Ionut Piturescu (film distins in 2009 cu Premiul ICR pentru cel mai bun documentar realizat in cadrul atelierului Aristoteles si castigator ex-aequo al Premiului SFR pentru Cel mai indraznet scurtmetraj in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs de la Festivalul International de Film de la Cannes, editia 2010), Rebel, Rebel, realizat de regizorii Mihai Bauman si Alexandru Belc (selectat la sectiunea First Steps a Festivalului Intenational de Film Documentar Visions du Rel de la Nyon, Elvetia, aprilie 2010) si Femei pe panza, realizat de regizoarea Otilia Babara (selectat in Sectiunea Principala a Festivalului International de Film Documentar CRONOGRAF de la Chisinau, mai 2010).
In paralel, de la ora 1.00, in Sala Mare are loc a doua reprezentatie a spectacolului de pantomima Romania. Inchis pentru inventar.
Ajunsa la cea de-a patra editie, Noaptea Institutelor Culturale propune, in acest an, in jur de 70 de evenimente in 11 locuri din Bucuresti. Noaptea Institutelor Culturale - editia 2010 este organizata de 13 centre si institute culturale, dintre care 12 reunite sub egida EUNIC Bucuresti (British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Fundatia Culturala Greaca, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso", Institutul Polonez - coordonatorul editiei din acest an, Delegatia Valonia-Bruxelles), carora li se adauga, in premiera, Centrul Cultural si de Informare al Ambasadei Ucrainei.
Pentru deplasarea intre cele 11 centre in care au loc evenimente, participantii vor avea la dispozitie o cursa speciala RATB, care va circula in intervalul 23.00 - 04.00, precum si 100 de biciclete oferite de Asociatia Green Revolution, care vor putea fi inchiriate gratuit din Parcul Tineretului. Cei dornici sa inchirieze biciclete sunt rugati sa trimita o solicitare, in avans, la adresa [email protected].
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) si al Asociatiei Green Revolution.
CD Metallica, numai cu Jurnalul National... Scenografia, in atentia Fundatiei Löwendal...