Fiind prima sa aparitie la lucrarile prestigioasei institutii, scriitorul roman a fost prezentat colegilor din sectia literatura de catre seful sectiei dl. Volker Braun si apoi intregului for de catre presedintele Academiei, domnul Klaus Staeck.
Solicitat sa-si exprime propriile ginduri in legatura cu aceasta ocazie, Norman Manea a spus: "Ma bucur sa fiu cu dumneavoastra la actuala sesiune. Drumul meu spre Academia de arte din Berlin a fost lung si complicat. El a pornit din Bucovina natala, a trecut prin lagarul din Transnistria, apoi prin perioada comunismului bizantin din Romania si m-a dus, pina la urma, in capitala Dada a exilatilor, New York, noul Babilon.
Intrebata asupra retetei de longevitate, o prietena a raspuns, la aniversarea virstei de 90 ani: doua pachete de tigari zilnic. Nu am atins inca 90 ani, dar sint mult dupa pubertate si stiu deja ca exista si alte mijloace de supravietuire decit 40 tigari otravite pe zi. Sintem cu totii, de fapt, supravietuitori ai cotidianului, desi, cum spune Orwell, we are all equals but some are more equal than others.
Stiti, cum am stiut-o si eu, mereu, ca si literatura este o forma de supravietuire - nu una usoara, A scrie inseamna suferinta si solitudine, intensitate si bucurie.
Acesta este motivul principal pentru care tin sa multumesc Academiei de a ma fi recunoscut, bucuros sa fim alaturi in sarbatoarea noastra de vineri ("unseren Freitags Feier-tag"). Este o celebrare a creativitatii si artei. Va multumesc."
Sursa: observatorcultural.ro
Oskar Pastior, creatorul "burgerului de sonete"... Primul dictionar eston-roman, lansat la Parlamentul European...