Antena Căutare

Regina Maria, un brand eficient de tara

S-a pus punct unui maraton cinematografic care a durat mai bine de 100 de ore. Peste 60 de filme alese in concordanta cu temele principale ale editiei din acest an: cel de-al doilea razboi mondial, Regina Maria si implinirea a 100 de ani de relatii diplomatice romano-luxemburgheze, au rulat in vechiul burg sasesc in perioada 6-15 august

"Ziua fiarei", "Amiral", "Jurnal de razboi", "Plajele lui Agnes", "Tar", "Zece retete din sase razboaie", dar si documentarul National Geographic despre conflagratia mondiala sunt doar cateva exemple din premierele cinematografice oferite publicului cinefil. O editie cu multe filme bune, lansari de carte, expozitii, concerte de muzica medievala, interbelica, balcanica, recital de lied-uri, spectacole-lectura dar si cu o "tema de suflet" cum au catalogat-o organizatorii - sarbatorirea a 135 de ani de la nasterea Reginei Maria.

Daca ziua de sambata a fost dedicata omagierii centenarului Mariei Cebotari, soprana basarabeana de renume in Europa, ultima zi de festival, duminica, a fost dedicata "frumoasei englezoaice". Nepoata dupa tata a Reginei Victoria si a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, dupa mama, verisoara primara a tarului Nicolae al II-lea si a Regelui George al V-lea, consoarta Regelui Ferdinand I a devenit pentru romani "Regina Inimilor" sau "Regina-soldat", ca urmare a atitudinii ei curajoase de a merge pe front, in timpul primului razboi mondial, pentru a alina suferintele soldatilor raniti. "Primul razboi mondial este un moment de mare incarcatura dramatica in care Regina Maria a colaborat cu poporul roman. Putea sa se refugieze si sa astepte terminarea razboiului, dar nu a facut-o. Cand a inceput drama romanilor, am luptat ca leii, iar Regina Maria a stat in fruntea armatei. S-a dus prin spitale, a ajutat soldatii pe front. Noi, istoricii, incercam sa explicam ca un brand eficient de tara ar putea fi Regina Maria", a declarat istoricul Georgeta Filitti.

O femeie "nascuta sa invinga si sa inlantuie, care a avut intotdeauna atitudinea unei cuceritoare", spunea Elena Vacarescu in 1938. Si a cucerit. Mai ales inimile romanilor. Inima ei insa zace din 1971 acolo unde au aruncat-o "comunistii" - intr-o cutie de plastic la Muzeul National de Istorie din Bucuresti. Subiectul a fost dezbatut pe larg in documentarul prezentat duminica la cinematograful din Rasnov - "Inima Reginei Maria", in regia Cameliei Csiki. Separata de trup, la rugamintea sa, pentru a fi ingropata in ctitoria Stella Maris de la Balcic, inima suveranei a avut un destin zbuciumat. Este un subiect care naste controverse, chiar si dupa atata vreme, intre Casa Regala si Ministerul Culturii si Cultelor. Si se pare ca, pentru unii, inima reginei este o simpla piesa de muzeu ce trebuie negociata.

Tot duminica, in Piata Unirii, zona care a purtat in perioada interbelica denumirea de "Piata Regina Maria", a fost inaugurata o expozitie permanenta cu panouri fotografice: (imagini cu Regina Maria din colectiile particulare ale directorului festivalului, Nicolae Pepene, si colectionarului Victor Emil Stefanescu). Regina a "privit" prin timp si a fost privita. A "vorbit" prin timp si a fost ascultata. In cochetul cinematograf rasnovean, actrita Ilinca Tomoroveanu a dat curs lecturii unei povesti scrise de suverana - "Ciobanul si domnita", in timp ce mezzosoprana Claudia Codreanu si pianista Inna Oncescu au interpretat in prima auditie doua piese compuse de Felicia Donceanu pornind de la versuri din poveste. Mai tarziu, la Biserica Evanghelica a avut loc concertul aniversar "Salve Regina", in care aceleasi interprete au fost acompaniate de vocea actritei Irina Petrescu. Cu emotie, lacrimi in coltul ochilor si taceri-complice, actrita a reusit sa ne aduca sufletul reginei mai aproape... tot mai aproape, pana in cotlonul launtric al fiecaruia. La bis - Ave Maria.

Tarziu in noapte, Harpa Celtica a sunat duios in gradina Cetatii Rasnov. In ultima zi de festival, harpista Roxana Moisanu a sustinut un minunat concert: Cantigas de Santa Maria, o calatorie imaginara de-a lungul Europei, printr-o suita de dansuri de curte, balade si cantece, incepand din Spania secolului al XIII-lea si ajungand pana in Transilvania secolului al XVII-lea. Dupa care au urmat o proiectie nocturna de imagini insotite de muzica live asigurata de ansamblul Einuiea si pasaje din scrierile reginei Maria, in lectura Crengutei Hariton. La final, "Trenul vietii", productia din 1998 in regia lui Radu Mihaileanu. Urmatoarea statie a istoriei? Raspunsul, in editia de anul viitor a Festivalului de Film Istoric de la Rasnov.

Sursa: jurnalul.ro

Foto: Intact Images

Moneda cu chipul actorului Stefan Ciubotarasu pusa in circulatie de BNR... Cantaretul Adrian Plesca (Artan), declarat "Omul zilei" de Jurnalul National...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x