Căutare Live

Spectacol de teatru despre regina Maria, la Muzeul Ţăranului Român

Spectacolul de teatru "Regina Maria, Regina tuturor românilor. Jurnale de război 1916, 1917, 1918" va fi prezentat pe 10 mai, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Intrarea este liberă.

regina maria

Spectacolul de teatru "Regina Maria, Regina tuturor românilor. Jurnale de război 1916, 1917, 1918" va fi prezentat pe 10 mai, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Intrarea este liberă.

Dramatizarea şi adaptarea scenică a spectacolului sunt semnate de Edith Negulici şi Liana Ceterchi. Un spectacol cu şi de Liana Ceterchi.

Personalitatea Reginei Maria este pe cât de seducătoare şi captivantă, pe atât de greu de cuprins, de redat, de trăit ca actor. Superlativele se epuizează fără a cuprinde "necuprinsul" fiinţei ei. Jurnalele de război sunt doar o parte a vieţii ei, o parte importantă şi foarte frământată, plină de tragedii, personale şi naţionale, dar cum ea însăşi mărturiseşte că "...Nu-mi pot închipui o soartă personală separată de soarta ţării", viaţa ei se trăieşte şi se respiră odată cu viaţa poporului ei.

Jurnalele de război sunt jurnalele unei regine-mamă, mamă a unei Românii pe cale de a se naşte ca o mare ţară şi o mare naţiune, iar chinurile facerii trec printr-un război, prin foamete, epidemii, lipsuri de tot felul, dar pe cât de grele sunt încercările, pe atât de măreţe sunt spiritele care se înalţă pentru a depăşi fără compromisuri greutăţile şi umilinţele.

Parcursul anilor de război 1916 - 1918 este dens în întâmplări, în lupte interne şi externe, în momente de maximă disperare şi suferinţă, în momente de eroism glorios, în momente de trădare şi dezamăgire, în momente de agonie… în momente critice când "ţara devenită din ce în ce mai mică, din ce în ce mai săracă şi mai disperată" este pe punctul de a nu mai fi.

La capătul celor doi ani, mărturisea: "Câte tragedii, câtă suferinţă, nenorocire, nădejde, disperare am trăit în aceşti doi ani. De necrezut câtă muncă şi câte eforturi! Toate au fost o muncă binecuvântată, m-au adus foarte aproape de inima poporului meu, m-au adus aproape de mizerie, durere, sărăcie şi nevoie. Am învăţat să nu mă feresc de nici un efort. Acum pe drumul de întoarcere, strigătul "Împărăteasa tuturor românilor" e o realitate.

Sursa: News.ro

Ziua Europei, sărbătorită la Bruxelles prin proiectul "Emotional Europe" în cadrul Festivalului Next Generatio...
Ultimele știri