- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Lansat în 1937, Albă ca zăpadă și cei șapte pitici (Snow White and the Seven Dwarfs) a demonstrat că desenele animate pot genera un profit uriaș la box-office.
Lansat în 1937, filmul a devenit un succes imediat și a ajutat studioul Disney să se poată dezvoltă și produce numeroase alte filme animate îndrăgite de oameni din întreaga lume.
Albă ca zăpadă și cei șapte pitici a primit recenzii pozitive și a primit un premiu Oscar special, cu o statuetă normală, urmată de alte 7 mai mici.
Albă ca zăpadă și cei șapte pitici a fost un succes, atât în rândul fanilor, cât și în rândul criticilor
Bugetul inițial pentru filmul Albă ca zăpadă a fost de 250.000 de dolari, o sumă semnificativă în acea perioadă.
Până la finalul producției, bugetul a crescut până la aproape 1.5 milioane de dolari, o sumă enormă pentru anul 1937. Din cauza banilor investiți de Disney în desenul animat, mulți au speculat în acea vreme că Albă ca zăpadă și cei șapte pitici va duce la falimentul companiei.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO
Contrar gurilor rele, Albă ca zăpadă și cei șapte pitici a avut un succes rapid în rândul publicului și criticilor.
De la un buget de 1.49 milioane de dolari, până acum, Albă ca zăpadă și cei șapte pitici a avut încasări de 418 milioane de dolari, în mare parte datorită relansării în cinematografie din întreaga lume, de-a lungul anilor.
Succesul filmului a permis companiei Disney să se dezvolte. Cu profitul generat de pelicula, Walt Disney a cumpărat studioul din Burbank, unde se află și acum studioul Disney.
În doar 2 ani din acest punct, compania a reușit să termine Pinocchio și Fantasia și deja începuse producția altor filme notabile, precum Dumbo, Bambi, Alice în Țara Minunilor și Peter Pan.
Deși e cunoscut în întreaga lume, filmul Albă ca zăpadă și cei șapte pitici, produs de Disney, nu e singurul care a prezentat povestea unei prințese care fuge de acasă și e protejată de alte 7 personaje.
În Rusia, o altă variantă a poveștii e mult mai cunoscută și a ajuns și ea un desen animat îndrăgit de fani.
Cum arată varianta rusească a filmului Albă ca zăpadă și cei șapte pitici
Povestea prințesei moarte și a celor șapte cavaleri e o poezie scrisă de celebrul Aleksandr Pushkin, în 1833.
Citește și: Vocile din spatele filmului record Regatul de gheață. Ce vedete cunoscute au dat voce personajelor animate
În ciuda elementelor similare dintre aceasta povestea și cea a Albei ca zăpadă, scrisă de Frații Grimm, povestea Prințesei moarte e inspirată de folclorul rusesc și poate fi regăsită și în alte basme locale.
În Povestea prințesei moarte și a celor șapte cavaleri, fiica unui țar e în pericol din cauza mamei sale vitrege, ce are o oglindă magică similară cu cea a reginei din Albă ca zăpadă.
Atunci când oglinda magică spune că prințesa e cea mai frumoasă din regat, țarina îi ordonă unei servitoare, Chernavka, să o ducă pe prințesă în pădure și să o lege de un copac pentru a fi mâncată de lupi.
Vezi cum arată varianta rusească a filmului Albă ca zăpadă și cei șapte pitici AICI și AICI
Pe drum, prințesa începe să o implore pe Chernavka și servitoarea o lasă singură în pădure, după care o minte pe țarina că aceasta a murit.
Prințesa ajunge la o colibă în pădure, pe care o curăță, după care află că aparține unui grup de 7 cavaleri, ce o primesc în casa lor.
Când țarina află că prințesa e în trăieste, o trimite iar pe Chernavka după ea. Servitoarea se deghizează într-o călugăriță și aruncă un măr în curtea colibei. Când prințesa mușcă din el, cade într-un somn profund.
Cavalerii o găsesc în această stare magică și o pun într-un coșciug de cleștar. Când logodnicul prințesei, printul Yelisei, află de locația iubitei sale, călătorește în tot tărâmul pentru a o găsi.
Când a văzut coșciugul de cleștar, prințul l-a lovit până s-a spart, ceea ce a readus-o la viață și pe prințesă.
Deși Albă ca zăpadă și cei șapte pitici și Povestea prințesei moarte și a celor șapte cavaleri nu sunt povesti identice, ele sunt similare din foarte multe puncte de vedere, motiv pentru care desenul animat rusesc e asemănat atât de des cu varianta creată de Disney.