Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

De ce elimină Disney desenele Peter Pan, Dumbo și Pisicile Aristocrate din grila pentru copiii sub 7 ani

Unele dintre cele mai iubite desene animate Peter Pan, Dumbo și Pisicile Aristocrate, de care s-au bucurat generații întregi de copii, sunt interzise copiilor care au vârsta mai mică de șapte ani. De ce s-a luat această decizie?

De ce elimină Disney desenele Peter Pan, Dumbo și Pisicile Aristocrate din grila pentru copiii sub 7 ani

Hepta

Filmele "Dumbo", "Peter Pan" şi "Pisicile Aristocrate" sunt interzise vizionării pentru copiii cu vârsta mai mică de 7 ani, explicația fiind că ar promova stereotipuri rasiale, scrie DailyMail.

Disney+, care afişează de la sfârşitul lui 2019 în Statele Unite un mesaj care îi avertizează pe spectatori că va conţine "reprezentări culturale datate", a decis să reînnoiască textul, adăugând inclusiv referiri la "stereotipuri rasiale", a, potrivit The New York Times. Filmele au dispărut de pe secțiunea de copii a Disney+.

"Dumbo", "Peter Pan" şi "Pisicile Aristocrate", eliminate din grila pentru copiii sunt 7 ani

De exemplu, filmul "Peter Pan" a fost eliminat pentru că în desfășurarea acțiunii apare un trib de americani numiți „piei roșii". În "Pisicile Aristocrate" apare o siameză despre care se spune că ar caricaturiza asiaticii, fapt asimilat cu stereotipurile rasiale.

Iar "Dumbo" este scos din grilă pe motiv că ar ridiculiza afro-americanii din plantațiile sudice. Important de menționat este faptul că filmele sunt în continuare disponibile doar în secțiunile pentru adulți, dar nu și pentru copii.

Citește și: 80 de ani de când începeau filmările pentru „Pe aripile vântului”. Secretul uluitor despre Clark Gable! Hitler și-a pus cohortele de naziști pe urmele lui

Deciziile au fost luate de un grup de experți aduși de Disney să evalueze în ce măsură conținutul filmelor „vizează o audiență globală”.

Abonaţii platformei vor vedea de acum mesajul următor afişat înainte de vizionarea unor conţinuturi:

"Acest program conţine reprezentări datate şi/ sau un tratament negativ pentru persoane sau culturi. Aceste stereotipuri au fost nepotrivite în epocă şi sunt şi astăzi. În loc să eliminăm acest conţinut, am vrea să recunoaştem impactul lor nociv, să învăţăm din acest conţinut, să angajăm dialogul şi să construim un viitor mai incluziv, împreună. Disney se angajează să creeze poveşti pe teme inspiraţionale şi ambiţioase care reflectă formidabila diversitate a bogăţiei culturale şi umane în lume", potrivit news.ro.

Printre operele disponibile pe platforma Disney+, unele care datează din anii 1940 sau 1950, promovează stereotipuri rasiale.

Mai multe filme clasice, precum "Dumbo" (1941), "Peter Pan" (1953), "The Aristocats" (1970), "Lady and the Trump" (1955) sau serialul TV "Swiss Family Robinson" (1974) au fost precedate de acest avertisment din noiembrie 2019 în Statele Unite unde platforma a fost lansată în aprilie 2019. Mesajul evoca atunci simplu "reprezentări culturale datate".

Citește și: Un al doilea "Pe aripile vântului": Celebrul roman care conținea în titlu cuvântul "negru" a fost redenumit pentru a nu "ofensa" pe cineva. Cum se va numi de acum înainte "Zece negri mititei", de Agatha Christie

În iunie, platforma HBO Max a retras temporar difuzarea filmului "Pe aripile vântului", în plină mişcare de protest faţă de rasism şi violenţele Poliţiei care vizau persoanele de culoare în SUA. Filmul, lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept un instrument al revizionismului sudic. Prezintă în special o versiune romantică a Sudului şi o viziune edulcorată a sclaviei. Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său "fără explicaţie şi denunţarea acestei reprezentări ar fi iresposabil", au spus reprezentanţii platformei.

Recomandari