In noiembrie 2011, Universal a semnat un cec de 1,9 miliarde de dolari pentru a achizitiona EMI. Iar in urma cu trei saptamani, doua treimi din aceasta suma a fost varsata in contul bancii americane Citigroup, fostul proprietar, in conditiile in care acest proiect de fuzionare nu fusese inca finalizat, fiind examinat de autoritatile americane si europene din domeniul concurentei, informeaza Mediafax. Data limita a fost fixata pentru 27 septembrie pentru Uniunea Europeana, dar decizia a fost luata mai devreme. Iar specialistii spun ca, daca Europa a acceptat fuziunea, Statele Unite ii vor urma exemplul.
In urma fuziunii, vor exista doar trei grupuri majore in industria muzicala - Universal-EMI, Sony Music si Warner Music - carora li se alatura numeroase case mici independente. In total, Universal va actiona doua treimi din activele casei EMI pe plan mondial, dar in Europa, acest grup trebuie sa retrocedeze echivalentul a 60% din cifra de afaceri realizata de casa britanica, se arata in conditiile de fuziune.
In ceea ce priveste casele de discuri, Universal cedeaza cea mai mare parte a catalogului muzical detinut de Parlophone (care are o cifra de afaceri de 350 de milioane de euro), ce include artisti renumiti pe plan international precum Coldplay si Queen, dar isi va conserva drepturile asupra catalogului trupei The Beatles.
Alte case de discuri, precum Mute, Virgin Classics, Chrysalis Ensign vor fi si ele cedate. De asemenea, multe dintre filialele europene ale casei EMI nu vor fi pastrate. Vizate sunt filialele din Franta, Spania, Suedia si Polonia. Pentru Uniunea Europeana, ideea generala este aceea ca Universal Music nu trebuie sa depaseasca 40% din cota de piata in acele state europene.
In urma acestei fuziuni, Universal isi consolideaza pozitia de lider mondial in muzica si de lider mondial european, noua entitate urmand sa reconsidere termenii de negociere cu diversele platforme detinute de gigantii internetului.
Foto: sentid0c0mun.wordpress.com