Fondat în 1776, Teatrul ”Balșoi” oferă, de peste 242 de ani, spectacole de calitate. După destrămarea URSS, a trecut printr-o operă de modernizare, ce i-a readus grandoarea de altădată. 10 dintre stelele teatrului vor susține, pe 31 octombrie, un specacol unic, pe scena Sălii Palatului din București
Teatrul Balșoi (n.r. - ”Teatrul Mare”, în limba rusă) a luat ființă în 1776, când Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei, o autoritară ce a reformat mult societatea rusă, iubitoare de frumos, îi acordă prințului Peter Urusov privilegiul de a fi singurul din Moscova care să prezinte spectacole de teatru, operă și balet. Actorii de pe atunci erau iobagi ai acestuia. La început, spectacolele au avut loc într-o casă particulară, dar, din1780, au loc în clădirea actuală a teatrului. Din cauza terenului mlăștinos din centrul Moscovei, clădirea a fost construită pe stâlpi de lemn. Teatrul și-a primit numele actual în ianuarie 1825.
În 1805 clădirea a fost distrusă de un incendiu. Un altul i-a ars interiorul, în 1853. A fost reconstruit, într-o formă mai elegantă, care s-a păstrat până azi, proiectată de arhitectul italian Alberto Camillo Cavos (1800-1863), fiul arhitectului Catterino Cavos (1775–1840). O altă reconstrucție a devenit necesară în secolul al XX-lea - sub îndrumarea arihitectului Joseph Bové.
Clădirea faimosului ”Teatru Balșoi”, după operele de reconstrucție
După destrămarea URSS clădirea a decăzut iarăși. Au urmat ani grei. Reparațiile au început în 2005 și au durat șase ani. Costul lucrărilor de refacere s-a ridicat la peste 500 de milioane de euro, dar restauratorii ruși au reușit să-i redea teatrului grandoarea imperială din secolul al XIX-lea și acustica impecabilă de odinioară. La 28 octombrie 2011 Teatrul Balșoi s-a redeschis cu un spectacol festiv de balet și muzică din opere, în care a cântat și Angela Gheorghiu, în limba rusă, un fragment din opera ”Dama de pică”, de Piotr Ilici Ceaikovski.
10 dintre stelele faimosului teatru din Moscova vor concentra, în două ore de spectacol, pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, pe 31 octombrie. Cele mai bune momente ale carierei lor. Au în spate nu doar mii de ore de muncă, ci şi o istorie de aproape 250 de ani de balet.
Vladislav Lantratov și Denis Savin, doi dintre artiștii faimosului teatru pe care îi veți putea urmări la București
Cel mai aşteptat moment al spectacolului de gală este reinterpretarea controversatei producţii a "Nureev". Piesa a fost inspirată din viața lui Rudolf Nureev, considerat cel mai mare balerin al tuturor timpurilor, emigrat din Uniunea Sovietică, cel care a cunoscut faima în Occident.
Biletele pentru Spectacolul de gală din 31 octombrie, de la Bucureşti, se vând prin reţeaua Eventim, prin Myticket, Entertix şi bilete.ro. Pentru că este un spectacol de lux, gama superioară de bilete VIP includ şampanie şi gustări rafinate, dar şi securitate privată.
Iată programul complet al Spectacolului de Gală susținut de 10 dintre cei mai titrați balerini ai Teatrului Balșoi Moscova:
ACT 1
1. Pas de deux “Frumoasa Adormită" - balerini: Ekaterina Krisanova (solist principal), Ruslan Skvortsov (solist principal)
2. Pas de deux "Sagalobeli" - balerini: Ana Turazashvili (solist), Denis Savin (leading solist)
3. Pas de deux “Făcările Parisului" - balerini: Margarita Shrainer (solist), Artur Mkrtchan (solist)
4. Pas de deux (Rudi and Margo), "Nureev" - balerini: Maria Alexandrova (solist principal), Vladislav Lantratov (solist principal)
5. Waltz - balerini: Anastasiya Stashkevich (solist principal), Viatcheslav Lopatin (solist principal)
ACT 2:
1. Pas de deux, "Silfida" - balerini: Margarita Shrainer (solist), Artur Mkrtchan (solist)
2. Solo, (Scrisoarea lui Erik), "Nureev" - balerin: Denis Savin (leading solist)
3. Pas de deux, "Raymonda" - musica: A. Glazunov, coregrafia: J. Grigorovici- balerini: Ekaterina Krisanova (solist principal), Ruslan Skvortsov (solist principal)
4. Pas de deux, ”Talismanul” - balerini: Anastasia Stashkevich (solist principal), Viatcheslav Lopatin (solist principal)
5. Grand Pas, "Don Quijote" - balerini: Maria Alexandrova (solist principal), Vladislav Lantratov (solist principal), Margarita Shrainer (solist)