Antena Căutare

Financiarul va propune “De la Mihai Viteazu la Uniunea Europeana”

“De la Mihai Viteazu la Uniunea Europeana” – al doilea volum dedicat Romaniei din MAREA ISTORIE ILUSTRATA A LUMII

FINANCIARUL si Editura Litera va propun, din 3 iulie, “ROMANIA. De la Mihai Viteazu la Uniunea Europeana”, ultimul volum din colectia “Marea Istorie Ilustrata a Lumii”. Ultimele doua volume ale acestei colectii au fost dedicate istoriei tarii noastre si prezinta fapte memorabile, momente extraordinare, personalitati marcante ale istoriei romanilor, dar si informatii inedite si documente istorice. Volumele includ numeroase reproduceri, ilustratii, harti, realizate in conditii grafice impresionante.

“Istoria este cea dintai carte a unei natii. Intr-Insa ea isi vede trecutul, prezentul si viitorul”, considera Nicolae Balcescu. “Romania. De la Mihai Viteazu la Uniunea Europeana” va ofera o incursiune din epoca medievala pana in zilele noastre. Unirea principatelor romane, rascoala lui Tudor Vladimirescu, Revolutia de la 1848, Unirea din 1859, victoriile de la Plevna sau Marasesti si obtinerea independentei sunt doar cateva dintre reperele esentiale. Dupa primul Razboi Mondial, introducerea votului universal si adoptarea unei Constitutii europene au transformat democratia romaneasca in realitate. Anul 1989 a marcat sfarsitul dictaturii comuniste si intoarcerea societatii romanesti la democratie, iar 1 ianuarie 2007 a fost momentul reintoarcerii in Europa, de unde Romania nu plecase niciodata.
Stiati ca:

Potrivit documentelor timpului, Mihai Viteazul s-a ocupat in tinerete de comertul cu vite si cu bijuterii. A urcat treptat in ierarhia vremii, de la pozitia de ban de Mehedinti (1588), la cea de mare aga (1592) si apoi ban al Craiovei (1593). La urcarea pe tron stapanea proprietati in 44 de sate (inclusiv vii si alte bunuri funciare).

Un rol important in impunerea Unirii Principatelor Romane l-a jucat propaganda intreprinsa de liderii partidei nationale in strainatate. Indeosebi in Franta, au fost promovate diverse programe politice, manifeste, publicatii – “Romania viitoare”, “Junimea Romana” sau “Republica Romana” (1850) sau memorii adresate personalitatilor vremii – Napoleon al III-lea sau Palmerston, premierul britanic.

Din cauza conflictului dintre Germania si Imperiul Austriac, Karl von Hohenzollern-Sigmaringen, viitorul rege Carol I, a calatorit incognito spre Romania si a intrat in tara cu un pasaport fals. Dupa recunoasterea din partea sultanului, domnitorul Carol a fost primit in capitala Turciei cu onoruri care nu mai fusesera oferite vreunui conducator roman: decorarea cu Ordinul
“Osmanie” si defilarea garzii imperiale.

In perioada 1865-1914, in Romania au fost construiti 3.500 km de cale ferata. In 1906, statul roman detinea 537 de locomotive, 13.406 vagoane si 42 de pluguri de zapada, utilaje aduse din Germania, Anglia, Austria, Belgia sau Franta.

Datorita uzinei electrice proprii, Castelul Peles a fost prima resedinta regala din Europa care a beneficiat de electrificare.

In perioada interbelica, Romania ocupa primul loc in Europa si locul 6 in lume la productia de petrol, si locul al doilea, in Europa, la extractia de aur si gaze. Venitul national era in 1938 de 110 dolari, Ungaria, Polonia sau Iugoslavia avand un venit national mai mic. In aceeasi perioada, Franta avea un venit national de 146 dolari, iar SUA de 512 dolari.

Pachetul ziar + volumul 9 al „Marii Istorii Ilustrate a Lumii – “Romania. De la Mihai Viteazu la Uniunea Europeana” costa 14.9 lei si se distribuie impreuna cu editia din 3 iulie a Financiarului.

MAREA ENCICLOPEDIE A CUNOASTERII, MAREA ISTORIE ILUSTRATA A LUMII si DESCOPERA LUMEA sunt cele trei colectii editoriale lansate de Financiarul. Pe langa acestea, Financiarul a oferit cititorilor sai deopotriva literatura de business si de intelegere a relatiilor politico-economice internationale: „Gandeste ca un campion” si „Esecul in afaceri. 10 reguli de urmat”, “Putin si noua Rusie”. Lor li se adauga colectia de articole Harvard Business Review si Ghiduri Turistice Vizuale. Financiarul este editat de Media Casa Press, o companie a INTACT MEDIA GROUP.
FELICIA iti ofera "Michel Montignac"... Vremea se incalzeste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x