Antena Căutare

Cercetătorii lucrează la rețeta ideală pentru ciocolată. În 2023, „pătrățica perfectă” ar putea fi gata

Motive să zâmbim (și) în 2023, alături de Lindt. Pentru mulți, ciocolata reprezintă expresia fericirii, având în vedere că gustul unic al desertului acționează și asupra receptorilor de serotonină și endorfină din creier producând, la propriu, bucurie. Ce s-ar întâmpla însă dacă ar exista și „pătrățica perfectă” de ciocolată?

Cercetătorii lucrează la rețeta ideală pentru ciocolată. Ce au descoperit în timpul testelor. Cum trebuie să fie „pătrățica perfectă”

Pixabay

În funcție de preferințele fiecăruia, când ne gândim la ciocolată, putem să optăm pentru cea cu lapte, ciocolată albă, neagră, cu diferite topping-uri și umpluturi, existând sute sau chiar mii de rețete distincte, pentru a mulțumi și cele mai capricioase papile gustative.

Ori de câte ori mâncăm ceva, mai ales când e vorba de ceva bun, iese în evidență însă și textura. Dar care este cea mai bună textură de ciocolată și cum poate fi obținută? Aceeași întrebare și-au pus-o și specialiștii, care sunt pregătiți ca în 2023 să ne prezinte cum ar arăta „pătrățica perfectă” de ciocolată.

Cercetătorii lucrează la rețeta ideală pentru ciocolată. Cum arată „pătrățica perfectă”

Deși poate părea ușor de lucrat cu ciocolata, odată topită și răcită din nou, aceasta își poate pierde structura inițială, astfel că procesul de răcire trebuie făcut cu atenție.

Un grup de cercetători condus de André Souto de la Universitatea din Amsterdam a mizat pe această regulă atunci când au început „experimentele” cu ciocolată. Aceștia au încălzit produsul, după care au adăugat puțină ciocolată rece, treptat, până când au obținut textura dorită, iar apoi totul a fost turnat într-o imprimantă 3D pentru crearea modelului.

Citește și: Exerciții care îmbunătățesc sănătatea creierului. Ce poți face pentru a avea o memorie ageră

Souto și colegii săi și-au dorit să găsească o formă care să fie cât mai atrăgătoare, astfel că au început să toarne ciocolata în litera S, urmând un tipar cu mai multe răsuciri, pentru a observa cum rezistă materialul la întoarcere și când se rupe. Aceștia au trecut apoi la forme mai complicate.

Au urmat apoi testele degustării, care au fost efectuate și cu ajutorul unui grup de 10 persoane (norocoase), iar cercetătorii au ajuns la concluzia că și modul în care ciocolata se rupe și oferă acel sunet satisfăcător specific poate influența „calitatea” produsului. Spre exemplu, testele au arătat că tot mai mulți oameni preferă ca ciocolata să fie mai crocantă la exterior atunci când este mușcată.

Cu această nouă informație, grupul de cercetători și-a dorit să creeze fix acest lucru: o bucată de ciocolată crocantă la exterior, care să le ofere clienților o experiență unică. Cu ajutorul imprimantei 3D, specialiștii au experimentat turnarea ciocolatei în diverse forme de spirală, ajungând la concluzia că acest model este cel care asigură cel mai bine efectul de „crunch”.

Potrivit persoanelor care au degustat modelele, cu cât forma este mai complicată, cu atât oamenii au apreciat-o mai mult. Înregistrările sonore au arătat, de asemenea, că bucățile de ciocolată cu mai multe „împletituri” produc un sunet mai plăcut atunci când sunt mușcate.

Așadar, un nou criteriu a fost adăugat pe lista perfecționării ciocolatei: aceasta trebuie să fie turnată astfel încât să nu fie nici prea moale nici prea tare, aceste două extreme nefiind pe placul degustătorilor. Cercetătorii s-au ajutat astfel de modele matematice pentru a optimiza forma și structura ciocolatei.

Concluziile acestei cercetări deschid calea pentru crearea de noi alimente mai „atrăgătoare” din punct de vedere vizual, iar acest lucru poate influența și modul în care percepem gustul. Este deja cunoscut faptul că suntem tentați să mâncăm un produs dintr-o farfurie care este frumos ornată, „plating-ul” jucând și el un rol important în arta culinară. Interesant este că, în cazul ciocolatei, geometria a reprezentat un factor important care a dus la crearea bucății „perfecte”, atât ca structură cât și ca formă.

De Sărbători, cadoul perfect este și cel mai simplu cadou, dacă este însoțit de un zâmbet! Și este atât de ușor să zâmbești când experimentezi fericirea autentică, alături de pralinele elvețiene Lindt LINDOR, care se topesc fin. Cu o tradiție ce durează din 1845, maeștrii ciocolatieri Lindt combină experiența și cele mai bune ingrediente, aducând zâmbete pe buzele celor ce aleg să se bucure de o ciocolată de calitate Lindt. Pralinele LINDOR sunt cadoul ideal pentru orice ocazie, cu atât mai mult de Crăciun! Și nu uita: sunt perfecte și pentru a te răsfăța, pentru că atunci când zâmbești, dăruiești!

Motive să zâmbim în 2023: Artiști internaționali vin să concerteze în România. Ce nume mari ajung la noi în țară...
Beneficiile consumului de aloe vera. Ce spun specialiștii
Specialiști spun care sunt beneficiile consumului de aloe vera asupra sănătății tale. Planta...
Horoscopul zilei de 21 martie 2023. Berbecii au nevoie de eliberare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 martie 2023 spune că Berbecii trebuie să fie atenți la ce le spune...
Parteneri
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x