Antena Căutare

S-au emis alerte la nivel european! O nouă substanță interzisă descoperită pe piața din România. A avut loc deja un deces

Experții antidrog trag un semnal de alarmă în ceea ce privește o nouă substanță interzisă intrată și pe piața din România. A făcut deja o victimă.

colaj tânăr cu hanorac pe cap care primește un pachet de la un altul întorsc cu spatele și bărbat care ține între degete o pastilă roz Galerie
Comprimat nou depistat la Vaslui | Shutterstock

În urmă cu puțin timp, au fost emise alerte la nivel european, după ce un nou comprimat de pe piața substanțelor interzise a făcut o victimă în rândul minorilor.

Citește și: Fiul lui Nicolae Guță, prins sub influența substanțelor interzise la volan. Ce se întâmplă acum cu Nicușor Guță

Alertă! O nouă substanță interzisă descoperită pe piața din România. A avut loc deja un deces

Expertul antidrog Cătălin Țone a vorbit despre apariția unei noi substanțe interzise pe piața europeană, iar comprimatul a ajuns și în România.

Potrivit unei surse, comprimatul este cu un personaj din jocurile Nintendo, Donkey Kong, iar recent a ajuns în țara noastră. După ce un copil de doar 13 ani și-a pierdut viața după ce l-a consumat, au fost emise alerte la nivel european.

Citește și: Gheboasă a fost testat din nou de poliție pentru substanțe interzise! Rezultatele testelor le-a depășit așteptările internauților

Cătălin Țone precizează faptul că multe cmprimate de acest fel sunt colorate în mod artificial și prezintă logouri sau ștampile care sunt atractive pentru tineri: „Roz, portocaliu, galben, au diferite ştampile cu firme atractive, de îmbrăcăminte, de maşini, am văzut cu personaje din desene animate, Donald Trump iarăşi este un alt comprimat.”

Minorul de 13 ani a procurat comprimatul respectiv de la unul în vârstă de 14 ani, conform sursei menționate anterior. Copilul a fost găsit decedat în parc, iar dealerul său a fost ulterior arestat.

„Este un comprimat de ecstasy cu acest personaj, Donkey Kong. De culoare portocalie sunt comprimatele. Se produc în Olanda sau în Belgia.

Citește și: Alertă alimentară! Roșiile de pe piața din România au fost identificate cu 19 substanţe periculoase. Din ce țară provin de fapt

Ceea ce este semnificativ e că are o concentraţie mare de substanţă activă şi, în urmă cu câţiva ani, un adolescent de 13 ani din Ţara Galilor a fost găsit mort de supradoză în parc, iar dealerul lui, de 14 ani, ulterior a fost reţinut şi arestat. Şi au mai fost câteva crize în Marea Britanie şi în Belgia”, a declarat expertul antidrog.

Tot mai multe astfel de cazuri apar în presa autohtonă, pericolul fiind unul veritabil.

Cătălin Țone precizează care este, de fapt, pericolul consumului unor astfel de comprimate: „Pericolul crescut la aceste comprimate, la acest tip de drog este că are o concentraţie foarte mare, iar consumatorul când înghite pastila, nu ştie exact care este concentraţia.

Citește și: Eugenia Șerban, dezvăluiri despre teroarea pe care o trăiește din cauza fiului ei dependent de droguri: „Eram la limită”

S-a stabilit, din punct de vedere al specialiştilor, că tot ce depăşeşte la fete peste 1,3mg/kg corp, iar la băieţi peste 1,6mg/kg corp de substanţă activă, doza poate să devină letală.

Aceste comprimate au 120mg pe comprimat de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450mg pe comprimat. De aceea, unele comprimate ecstasy au un şanţ de fragmentare, practic comprimatele se pot rupe, fie de către dealerii care distribuie acest tip de drog, fie se poate rupe de către consumatori, pentru a nu înghiţi întreg comprimatul.”

Comprimatele de Donkey Kong au fost depistate în Vaslui, fiind capturate în urma unei operațiuni.

„Donkey Kong este un comprimat în legătură cu care s-au emis alerte la nivel european şi a fost capturat într-o operaţiune în judeţul Vaslui.

Citește și: După bătrânica din Ialomița, acum un vârstnic de 72 de ani din Bacău a fost prins cu substanțe interzise. Ce declarații a făcut

Este vorba despre un grup infracţional organizat care distribuia, compus din 6 membri, care distribuiau mai multe tipuri de droguri, printre care şi 39 de comprimate din acest tip de drog”, mai precizează expertul antidrog.

Acesta aduce în discuție și prețurile la care se vând astfel de substanțe interzise, ceea ce arată că nu sunt deloc accesibile. Dar și locurile în care, în România, sunt cel mai frecvent consumate.

„Nu costă precum dozele de cristal, astea sunt undeva între 8 şi 12 lei doza, mă refer la cristal sau etnobotanice. Comprimatele de ecstasy costă între 60 şi 80 de lei, undeva în jur de 15 euro.

Deci nu sunt preţuri chiar foarte accesibile, dar în orice caz, nu este un preţ exagerat, mai ales că ele se distribuie şi se consumă în apropierea festivalurilor, la concerte.

Citește și: Dorian Popa, prima declarație publică după ce a fost prins sub influența substanțelor interzise la volan: „Am greșit”

Şi aşa cum spuneam, este un obicei, o cutumă să se consume la festivaluri, pentru că fiind stimulante ale sistemului nervos central. Practic dau o stare de agitaţie consumatorului, sunt asociate cu eliminarea oboselii, eliminarea plictiselii şi sunt preferate de tineri. Se face o analogie greşită între consumul acestor droguri şi muzica electronică”.

O altă modalitate de a fi atractiv este drogul cunoscut ca şi cocaina roz. Este un coktail de droguri compus din cocaină, ketamină şi se adaugă şi MDMA şi peste toate astea se adaugă coloranţi şi arome de căpşuni, cireşe”, mai adaugă Cătălin Țone.

Se schimbă Codurile Numerice Personale ale românilor. Cum vor arăta... Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x