Antena Căutare

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023. Calendarul examenului și cum vor fi corectate lucrările

Candidații înscriși la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023 au susținut joi, 17 august, proba obligatorie a profilului. La această sesiune de Bacalaureat s-au înscris 33.900 de candidați, cei mai puțini din ultimii 18 ani.

elevi în bancă la un examen, în timp ce scriu într-un caiet
A început a doua sesiune a examenului maturității. Vine cu noi modificări | Shutterstock

Joi, 17 august 2023, candidații au fost așteptați în săli cu actul de identitate începând cu ora 08:30. Pentru rezolvarea subiectelor au avut la dispoziție 180 de minute. Cronometrul a început după distribuirea tuturor subiectelor elevilor. Pe 18 august, examenul a continuat.

Acestea au fost doar primele probe ale sesiunii de toamnă, urmând ca elevii să continue testarea și în cursul săptămânii următoare.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023. Când se desfășoară probele și la ce materii

17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00–18:00)
26–28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: A luat nota 3 la BAC și nu i-a fost rușine să recunoască! Ce declarații a făcut o cunoscută vedetă din showbiz

Cum se corectează greșelile comise de elevi în timpul examinării. Recomandările Ministerului Educației

Conform unei surse care citează Ministerul Educației, „candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală”. De asemenea, candidații nu au voie să folosească aparate pentru calcul. Excepție fac instrumentele compensatorii reglementate pentru candidații cu tulburări specifice de învățare.

„Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion. Pentru probele scrise la disciplinele Matematică şi Geografie, candidaţii pot să utilizeze instrumente de desen”, mai adaugă Ministerul.

Ce le este interzis candidaților să aducă în sala de examen, la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2023

Se interzice candidaţilor să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Citește și: Ce subiecte au picat la BAC 2023 la proba la alegere. Ce au avut elevii de rezolvat la probele de Biologie și Geografie

De asemenea, elevii nu au voie cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele de acest tip. Ei le vor lăsa într-o sală special amenajată pentru a fi depozitate obiectele personale. Candidații care refuză să-și lase bunurile personale în spațiul respectiv nu sunt primiți în examen.

Conform ghidului, dacă nu se respectă dispozițiile referitoare la depozitarea materialelor interzise, iar candidații intră cu ele în sală, acești sunt eliminați, indiferent dacă s-au folosit de respectivele materiale sau nu.

Potrivit unei analize EduPedu.ro, la această sesiune de bacalaureat s-au înscris cei mai puțini candidați din ultimii 18 ani. Doar 33.900. Iar doi din trei candidați înscriși în acesată toamnă sunt din promoția 2023.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, la proba scrisă de Limba și literatura română, din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de BAC 2023, nu s-au înscris 2.629 de candidați, iar 21 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Examenul de Bacalaureat din toamnă este primul care va fi corectat digital din toată țara

Procedura este următoarea, conform sursei citate mai sus: „Pentru scanări, profesorul va trebui să creeze, pe desktop, un folder care trebuie șters obligatoriu (atât de pe desktop cât și din coș de gunoi) după încheierea procesului de scanare. Prima pagină a lucrărilor se scanează nesecretizat – platforma de evaluare va elimina această primă pagină a lucrării.”

Citește și: Evaluarea Națională 2023. Prima probă, la Limba și literatura română, are loc luni, 19 iunie. Ce reguli trebuie respectate

Potrivit datelor Ministerului Educației, peste 54.600 de constatații au fost depuse la examenul național de Bacalaureat 2023. Acesta este al treilea an cu cel mai mare număr de contestații din ultimii zece ani. După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 51.646 de lucrări, ceea ce înseamnă că au fost corectate greșit.

Subiectele și baremele pot fi descărcate de la Sesiunea august.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x