Antena Căutare

Aduc sau nu banii fericirea? Ce spun oamenii de știință despre cea mai mare dilemă a societății

Zicala: „Banii nu aduc fericirea!” este de multe ori contrazisă de situațiile de viață. Cu toate acestea oamenii de știință au demonstrat contrariul.

colaj  femeie blondă care se uită la un ecran mare de pe stradă și femeie într-o seră care culege legume Galerie
„Banii nu aduc fericirea”, un adevăr mai mare decât s-ar crede | Shutterstock

Statutul financiar este un aspect de interes pentru oricine. De multe ori, problemele cu bugetul sunt cele care cauzează creeșterea nivelului de stres. Cu toate acestea, studiile nu susțin această teorie.

Citește și: De ce refuză Gabriela Cristea să strângă bani și să le lase avere celor două fiice pe care le are cu Tavi Clonda

Banii nu aduc fericirea. Ce spun oamenii de știință

Studiile arată că fericirea nu depinde de mediul social al oamenilor. Conform datelor Eurostat, deși România nu se încadrează la categoria țărilor cu mare putere financiară, aceasta se află pe locul doi în clasamentul satisfacției de viață a locuitorilor.

Potrivit unei surse, în urma Raportului Mondial al Fericirii, cât și a studiilor rezultate din colaborarea Institutului de Știință și Tehnologie a Mediului de la Universitatea Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) și Universitatea McGill, din Canada, statutul financiar nu influențează atât de mult starea de satisfacție în viață a oamenilor.

Cercetătorii au decis să își arunce din nou o privire asupra societăților, mai ales ale comunităților mici, deoarece în studiile anterioare au fost luate în calcul mai ales societățile industrializate. Schimbarea de perspectivă a adus și rezultate diferite. Acestea au oferit o înțelegere mai profundă a relației dintre creșterea economică și starea de bine la nivel mondial.

Citește și: Un loc din parcare din București a ajuns să coste cât prețul unor apartamente cu 2 camere din alte orașe

Astfel, conform studiilor, în ciuda veniturilor reduse, oamenii resimt satisfacție în mod diferit, în funcție de comunitățile în care își trăiesc viața. Nivelul de satisfacție resimțit de aceștia nu diferă cu mult de cel resimțit în comunitățile care dau dovadă de putere financiară.

Un motiv ar fi că, în comunitățile mici, sursele principale de trai vin din natură, iar schimburile de ordin financiar nu au atât de multă importanță, precum în societățile mari.

Cercetătorii au intervievat 3.000 de oameni, din comunități indigene și locale, din 19 zone, în timpul realizării studiilor respective. Acestea au fost realizare la nivel global. Potrivit cercetărilor, doar 64% dintre gospodării primeau venituri în numerar.

Citește și: O româncă a fost desemnată „Omul Anului” în Marea Britanie. Cu ce se ocupă femeia: „Ne face ziua mai frumoasă“

Cu toate acestea, nivelul mediu de satisfacție al oamenilor din comunitățile respective era unul ridicat și putea fi comparat cu cel din țările cu putere financiară. Această medie a fost de 6,8 din 10, chiar dacă venitul era de sub 1.000 de dolari pe an. Iar în patru dintre cele 19 societăți participante la studiu, satisfacția medie a ajuns chiar la 8 din 10.

„Consensul actual este că bogăția națiunilor este strâns asociată cu faptul că locuitorii își pot trăi viața aproape de idealul lor”, precizează cercetătorii. Cu toate acestea, asta ar necesita: „rate de extracție materială mult mai mari decât în prezent.”

Citește și: De ce românii trăiesc mai prost și mai puțin decât ceilalți europeni. Aceștia au o speranță de viață mai mică

În urma acestor studii se arată că starea de fericire este influențată de timpul petrecut în mijlocul naturii, indiferent de mediul înconjurător, adică în regiuni muntoase sau tropicale.

Astfel, conform studiilor, pentru a avea un nivel crescut de satisfacție în viață, importanți nu sunt banii, ci relaționarea cu cei din propria comunitate și petrecerea timpului în natură.

Cum a plecat îmbrăcată în drumeție în Munții Piatra Craiului o tânără din Cehia. Ce i-a întrebat pe salvamontiști... Impozit zero pentru unele familii. Cine ar putea beneficia de scăderea impozitului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x