Antena Căutare

Când trebuie, de fapt, să facem și să mâncăm mucenici. Ce este consemnat în calendarul creștin-ortodox

Mucenicii sunt printre preparatele tradiționale îndrăgite de toți românii, care îi așteaptă cu nerăbdare în fiecare primăvară.

colaj mucenici în zeamă cu nucă și coajă de lămâie și mână care presară nucă peste mucenici în tavă Galerie
Sărbătoare Mucenicilor are o puternică încărcătură simbolică | Shutterstock

Românii au un loc special în suflet, dar și în stomac, pentru preparatele tradiționale. Mucenicii ocupă un loc aparte p lista preparatelor tradiționale. De la mic, la mare, românii aleargă după aceste bugate la începutul lunii martie.

Cine au fost cei 40 de Mucenici

Mai este foarte puțin până la prăznuirea Mucenicilor, conform calendarului creștin-ortodox. Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe 9 martie.

Citeșe și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce este bine să faci în această zi sfântă și ce să eviți până la finalul acesteia

Conform legendei, cei 40 de Mucenici erau soldați creștini, care au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324). Aceștia făceau parte din Legiunea a XII-a Fulmnata din Armenia.

Au fost siliți de guvernatorul Armeniei Agricola să se închine idolilor, însă au refuzat. Astfel și-au atras asupra lor o pedeapsă aspră. Ei au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre, după care au fost condamnați la moarte prin înghețare în apele râului Sevastiei.

Conform unei surse, aceștia s-au rugat Mântuitorului pentru a le veni în ajutor, alinându-le soarta. În urma rugăciunilor, se spune că apele s-au încălzit, gheața s-a topit și au coborât deasupra celor 40 de Mucenici tot atâtea cununi strălucitoare.

Aceste minuni l-au făcut pe unul dintre gardieni să se arunce în apă și să se declare la rândul său creștin. Supraviețuind pedepsei, aceștia au fost scoți din apă și li s-au zdrobit picioarele cu ciocanele. În urma acestui chin, Mucenii și-au pierdut viața.

Citește și: Sărbătoare 17 iunie 2023. Ce sfinți sunt prăznuiți, conform calendarului ortodox. Este dezlegare la pește

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici dă startul anului agricol tradițional și, totodată, a dat naștere sărbătorii tradiționale românești, Mucenicii sau Măcinicii.

Conform tradiției populare, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor. În această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu maiuri, în timp ce se rostesc descântece, pentru ca sa iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

În ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

Mucenicii, între tradiție și consumerism. Când trebuie, de fapt, făcuți

Pentru a-i sărbători pe cei 40 de Mucenici, oamenii respectă anumite obiceiuri și adaptează altele la prezent. Pentru cele opt zile petrecute de Mucenici în temniță, s-a dat o formă distinctivă mucenicilor pe care gospodinele îi pregătesc, fie în zeamă dulce cu nucă, fie la cuptor însiropați (cei moldovenești).

Citește și: Sfinții 40 de Mucenici. Ce tradiții și obiceiuri au creștinii ortodocși pe 9 martie. Care e legenda celor 40 de pahare

Aluatul pregătit pentru mucenici este de post și este modelat în formă de 8. Acesta se fierbe în apă cu nuci și zahăr. În Moldova, se adaugă în aluat și lapte, ouă, unt. Se bagă la cuptor, iar pe deasupra se presară nuci și miere.

Astfel, pe data de 9 martie, sunt pregătiți mucenicii, care trebuie duși la biserică pentru a fi sfințiți de preoți. În întreaga țară se păstrează acest obicei, însă, potrivit unei surse, mucenicii au nume diferite în funcție de regiune. Li se spune și brădoși, și sfințișori sau sfinți.

În ziua de 9 martie, românii dau de pomană pentru sufletele adormiților, iar pe lângă mucenici, aceștia pun în pachete și preparate tradiționale de post, precum fasole, nici, alune.

În ziua celor 40 de Mucenici nu se face curățenie, nu se spală și nici nu se împrumută bani.

Deși multe gospodine iau startul mai devreme la prepararea mucenicilor, iar patiseriile îi vând încă de la începutul lunii martie, ziua în care trebuie făcuți, de fapt, este 9 martie, atunci când se și prăznuiesc în biserică.

Rezultate Loto 3 martie 2024. Report în valoare de peste peste 1,71 milioane de euro la Noroc. Ce premii anunță Loteria ... Ce a transmis Mirela Retegan după anunțul că Gașca Zurli se destramă. Fondatoarea grupului a făcut un apel către toți p...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x