- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir este prăznuit pe data de 26 octombrie și pică într-o zi de joi anul acesta. Creștin ortodocșii sunt pregătiți deja să petreacă în cinstea unuia dintre cei Mari Mucenici și să țină cele mai vechi obiceiuri și tradiții pentru a-l venera.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir a fost un militar creștin care a trăit în veacul al III-lea într-o cetate numită Tesalonic și care este sărbătorit atât în rândul Bisericii Ortodoxe, cât și în rândul Bisericii Catolice de rit bizantin și de rit roman.
Citește și: Tradiții și superstiții de Halloween. Ce semnifică sărbătoarea și care sunt originile ei
Ce tradiții și obiceiuri se țin de Sfântul Dumitru
De-a lungul timpului au apărut o serie de tradiții care au fost transmise de la generație la generație și care au marcat ziua de sărbătoare ca fiind una specială.
Printre cele mai cunoscute tradiții sunt regăsite următoarele:
- pomenirea morților
- oferirea de pomană a colivei
- oferirea de pomană a colacilor în formă de cruce
- facerea focului la colț de stradă
- împărțirea de covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate
Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni către Maica Domnului. Rostește-o la miezul nopții și te va scăpa de probleme!
Una dintre cele mai interactive tradiții de Sfântul Dumitru este facerea focului la un colț de stradă pentru ca cei mici în special să îl poată sări. Conform spuselor, oamenii care aleg să sară peste flăcări vor avea parte de sănătate tot anul și că necazurile vor sta departe de ei. Bolile și nenorocirile vor fi alungate, iar fericirea și binele își vor face apariția în viața celor care țin această tradiție.
După ce persoanele vor sări peste foc, acestea vor primi de pomană de la femeile credincioase diferite alimente, printre care regăsim covrigii, nucile, merele, prunele, strugurii și pâinea. Focul nu doar că atrage tot ce este mai bun, ci are și puterea de a alungă răul. Astfel că, oamenii aleg să arunce cenușa care rămâne în grădinile proprii.
Obiceiurile ținute de Sfântul Dumitru sunt apreciate de majoritatea românilor, fapt pentru care observăm că acestea încă sunt respectate.
Cele mai populare obiceiuri din România sunt:
- Pastorii își așază cojoacele pe iarbă în mijlocul turmelor de oi cu scopul de a afla ce fel de iarnă îi așteaptă. În cazul în care o oaie neagră se va așeza pe cojoc, iarna va fi blândă. Dacă o oaie albă se va așeza pe cojoc, iarna va fi una geroasă.
- Tot păstorii urmăresc mersul oilor în dimineața de Sf. Dumitru. Dacă prima oaie albă va pleca spre sud, iarna va fi una aprigă, iar dacă o oaie neagră va pleca spre nord, iarna va fi una liniștită.
Ce să nu faci de Sfântul Dumitru
În ziua acestei sărbători este bine să eviți câteva lucruri esențiale, iar printre acestea se regăsesc:
- evitarea pieptănatului
- evitarea de a face datorii
- evitarea treburilor casnice
Sfântul Dumitru reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstiţiilor pastorale, marchează începutul iernii.