Antena Căutare

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște 2023. Mulți credincioși nu cunosc adevăratul motiv

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinității, așa că este marcată de o mulțime de tradiții și superstiții. Una dintre ele spune că trebuie să purtăm haine noi în prima zi de Paște. Iată care este motivul.

colaj de imagini cu oameni in biserica de paste 2023 imbracati in haine noi Galerie
Paștele este cea mai importantă sărbătoare a creștinității, așa că este marcată de o mulțime de tradiții și superstiții. Una dintre ele spune că trebuie să purtăm haine noi în prima zi de Paște. Iată care este motivul. | Shutterstock.com

De Paște, potrivit unei tradiții vechi, credincioșii trebuie să poarte haine noi. Nu este clar câte articole trebuie să fie noi, însă înainte de sărbătoare este indicat să te înoiești. De ce? Află motivul din rândurile următoare.

Citește și: Cât costă drobul de miel gătit de chef Cătălin Scărlătescu. Cu cât vinde preparatul pentru masa de Paște

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște 2023

Perioada de dinaintea sărbătorilor pascale este încărcată cu emoții, dar și marcată de o mulțime de tradiții. În prima zi din Săptămâna Patimilor, oamenii trebuie să curețe locuințele, să spoiască pereții și să termine cu pregătirile până miercuri.

În Joia și Vinerea Mare nu e bine să coși sau să speli. De asemenea, pe 14 aprilie e interzis să pregătim cozonacul, pasca sau să înroșim ouăle.

După Săptămâna Mare, credincioții sărbătoresc prima zi de Paște, ziua Învierii Mântuitorului. Acest eveniment simbolizează refacerea legăturii dintre ființa umană și Creatorul său. De aceea, Paștele este o sărbătoare a bucuriei, una asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus înviat.

Citește și: Cât costă cozonacul făcut de chef Cătălin Scărlătescu. Cu cât vinde preparatul pentru masa de Paște

La Biserică, încă de la slujba de Înviere, în multe zone din România oamenii merg îmbrăcați în ținute noi. Se spune că trebuie să te înnoiești în această perioadă deoarece aduce noroc. Purtarea unor articole vestimentare noi nu este un moft, ci are o semnificație profundă. Se crede că înseamnă purificarea corpului și a sufletului.

Acest obicei de a purta haine noi de Paște 2023 a pornit pentru că Iisus Hristos a înviat îmbrăcat în haine noi, albe, simbolizând curățarea sufletului și a trupului.

Rugăciune în prima zi de Paște 2023

După ce participă la slujba de Înviere, îmbrăcați în haine noi, enoriașii se îndreaptă spre case cu lumina sfântă. Este important ca înainte să intre în casă, aceștia să facă semnul crucii. Lumânarea se stinge pe tocul de sus al ușii, dar nu se aruncă.

Citește și: Suma piperată pentru un kilogram de cârnați la Târgul de Paște din București. Comercianții l-au transformat în produs de lux

Ea trebuie păstrată în casă și poate fi reaprinsă când creștinii se roagă, mai ales în vreme de boală sau de pericol. Iată ce rugăciune puteți spune în prima zi de Paște:

„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine.

Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţia trupurilor şi spre izgonirea demonilor. Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci. Și ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze!

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim. Întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri.

Suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere. Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit. Amin!”

Citește și: Trei zodii care își găsesc jumătatea până la Paște sau trec la o nouă etapă în relație. Ei au noroc în iubire în Săptămâna Mare

Tradiții în Săptămâna Mare 2023. Ce obiceiuri există pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor... Cine este Dalai Lama și de ce oamenii îl cred un iluminat al timpurilor. Acesta îi spune unui băiat lucruri scandaloase...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x