Antena Căutare

Moșii de iarnă 2024. Tradiții și superstiții de Sâmbăta Morților. Ce nu este bine să faci pe 9 martie

Moșii de iarnă pică în 2024 pe data de 9 martie. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și ca Pomenirea morților sau Sâmbăta piftiilor, fiind dedicată celor care nu mai sunt printre noi. În această zi se ține cont de câteva tradiții și superstiții importante.

Colaj cu pomană, un preot și lumânări aprinse Galerie
Moșii de iarnă pică în 2024 pe data de 9 martie | Shutterstock

În fiecare an, Moșii de iarnă se sărbătoresc în sâmbăta de dinaintea Lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui. Sâmbăta Morților are loc în 2024 pe data de 9 martie, atunci când credincioșii merg la biserică și se roagă pentru sufletele adormiților.

În toate bisericile din țară se fac slujbe dedicate celor trecuți la cele veșnice. Pomenirea morților este o sărbătoare mare pentru românii de pretutindeni. Tot de această zi sunt legate o mulțime de tradiții și superstiții.

Citește și: Rugăciunea puternică pe care să o rostești în Postul Paștelui. Îți va elibera sufletul de griji și de păcate

Iată ce este bine să faci în ziua de 9 martie 2024, dar și ce le este interzis femeilor în Sâmbăta Morților.

Tradiții și superstiții de Moșii de iarnă, de pe 9 martie 2024

După Ziua Femeii, credincioșii se pregătesc pentru Moșii de iarnă care au pică în 2024 pe data de 9 martie. Tradiția spune că în dimineața de Sâmbăta Morților se merge la biserică cu pomană precum: colivă, vin, pachete cu alimente, fructe, vase cu mâncare și colaci. Preotul este cel care le sfințește ca mai apoi să fie împărțite pentru sufletul celor care nu se mai află printre noi, potrivit tradiții-superstiții.ro.

Încă din bătrâni, în unele zone ale țării, se obișnuiește ca preotul să țină o slujbă de pomenire și la mormântul celui trecut la cele sfinte, iar după să stropească locul de veci cu vin. O altă tradiție menționează că la căpătâiul răposatului se aprind cel puțin două lumânări pentru a-i lumina calea și a-i încălzi sufletul.

După terminarea Sfintei Liturghii, de pe 9 martie 2024, rudele celor adormiți merg la cimitir pentru a face curățenie. Începând de la Moșii de iarnă și până la Sâmbăta lui Lazar, ziua de sâmbătă este dedicată pomenirii morților.

Se mai spune că în Sâmbăta Morților, pe 9 martie 2024, răposații își văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză. Mai mult, este indicat ca în aceasta zi fiecare persoană să meargă la slujbă cu inima curată.

De Moșii de iarnă, credincioșii trebuie să se roage pentru sufletele răposaților.

Citește și: Mesaje de 9 martie pentru Ziua bărbatului. Felicitări și urări frumoase pentru domni

Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă, pe 9 martie 2024

De Moșii de iarnă se spune că femeile nu trebuie să dea cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii celor trecuți la cele veșnice. Mai mult, gospodinelor le este interzis să spele și să arunce gunoiul pentru a nu ajunge în mâncarea celor care au plecat dintre noi.

Tot pe 9 martie nu e bine să se meargă la fântână sau să treacă printr-o răscruce de drumuri izolată. Din popor se spune că în Sâmbăta Morților, spiritele rele sunt prezente în aceste locuri, iar cei care nu țin cont de acest detaliu vor avea ghinion tot anul.

Citește și: Rugăciunea săptămânală care te poate te ține departe de cele rele. Când se rostește și cui îi este închinată

Se mai menționează că de Moșii de iarnă nu se merge în vizită, ci doar atunci când se împarte pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Sfinții 40 de Mucenici. De ce se beau 44 de pahare cu vin, pe 9 martie... Moșii de iarnă 2024. Rugăciunea pe care să o rostești în Sâmbăta Morților. Cuvintele puternice pe care să le spui pe 9 m...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x