- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Preoții o citesc de două ori la sfârșitul fiecărei slujbe din timpul Postului Sfintelor Paști, de luni până vineri.
Cum te poate ajuta rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, citită în Postul Paștelui
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este considerată o rugăciune puternică și este specifică Postului Sfintelor Paști. Odată ce o vei rosti, îți va ajuta sufletul să se elibereze de griji și de alte păcate lumești.
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul se rostește, de către preoți, de două ori la sfârșitul fiecărei slujbe din perioada Postului Paștelui, de luni până vineri, exceptând sâmbetele și duminicile cu caracter festiv, notează Crestinortodox.ro.
Prin urmare, ce poți face este să rostești rugăciunea specifică Postului Paștelui „către sfârșitul tuturor Laudelor bisericești zilnice, înainte de apolis”, începând din lunea Săptămânii Mari (întâia din post) până miercurea din Săptămâna Sfintelor Patimi.
Ea se mai rostește și în zilele de miercuri și vineri din Săptămâna lăsatului sec de brânză (prima dinaintea Postului Mare).
Conform sursei citate, scopul rugăciunii Sfântului Efrem Sirul este de a elibera „omul de bolile duhovnicești fundamentale: duhul trândăviei, grija de multe, iubirea de stăpânire și grăirea în deșert”.
În trecut, rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, care se numește „Doamne și Stăpânul vieții mele…” nu se citea doar în Postul Mare, ci și în cadrul tuturor slujbelor cu Aliluia.
De precizat, după fiecare rugăciune rostită se va face o metanie: „metaniile descoperă că omul, în întreaga sa ființă s-a îndepărtat de Dumnezeu. De aceea Biserica nu a pus bariere între trup și suflet. Mântuirea și pocăința nu disprețuiesc trupul, nu îl neglijează.
Prin metanie se recunoaște că viața noastră este plină de căderi din starea de iubire față de Dumnezeu sau de semeni, arătând nemulțumirea stării în care ne aflăm”, mai scrie sursa citată.
Citește și: Rugăciune pentru sporul casei. Rostește-o pentru binele familiei tale!
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul din Postul Paștelui
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (1 metanie mare)
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. (1 metanie mare)
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin. (1 metanie mare)
Urmează patru stihuri, rostite de trei ori. "Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului; Dumnezeule, curaţeste-mă pe mine păcătosul; Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mantuieste-mă; Fără de număr am greșit, Doamne iartă-mă". Fiecare stih este însoțit de o metanie mică.
Apoi se rostește integral Rugăciunea Sfântului Efrem Șirul, la fiecare cerere făcându-se o metanie mică, iar la finalul rugăciunii, o metanie mare”.
Postul Paștelui, considerat cel mai aspru de peste an, a început la ortodocși din data de 27 februarie, urmând să se încheie pe 15 aprilie 2023. Paștele ortodox este, astfel, sărbătorit, pe data de 16 aprilie 2023.
La catolici, Postul Paștelui a început din 22 februarie și se va termina pe 8 aprilie 2023.