Antena Căutare

Schimbări în Codul Rutier. Șoferii români vor fi supuși mai multor controale. De ce riscă să rămână fără permis în doar 3 zile

Se aduc noi schimbări la Codul Rutier. Poliția Rutieră anunță că șoferii români vor fi supuși la și mai multe controale.

colaj tânăr cu ochelari la volanul unei mașini și tânără în pulover bej la psiholog care notează ceva pe o foaie
Se aduc noi schimbări la Codul Rutier. Șoferii români pot rămâne fără permis în doar trei zile | Shutterstock

Odată cu modificările aduse Codului Rutier, șoferii români pot rămâne fără permis în doar trei zile. Conform unei surse, medicii vor putea trimite la psiholog șoferii a căror sănătate mintală pare îndoielnică. Tot aceștia vor anunța Poliția Rutieră, iar șoferii respectivi vor rămâne fără dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Deocamdată, în normele legislației rutiere sunt prevăzute doar afecțiunile fizice. Schimbarea propusă de Minister constă în introducerea unor prevederi similare în ceea ce privește aptitudinile mintale ale conducătorilor auto.

Citește și: Cât a ajuns să coste să-ți schimbi cauciucurile cu unele de iarnă. Românii trebui să caute adânc în buzunare

Șoferii români vor fi supuși mai multor controale. De ce riscă să rămână fără permis în doar 3 zile

Medicii care au îndoieli în ceea ce privește starea de sănătate psihică a șoferilor îi pot trimite spre o evaluare psihologică.

În condițiile de față sunt vizați conducătorii auto agresivi, dar și cei care își pierd foarte repede răbdarea.

Dacă în urma evaluării psihologice, medicii constată că șoferul este inapt să conducă, aceștia sunt obligați să anunțe Poliția Rutieră, care poate să-i suspende permisul.

Citește și: Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 13 ani și 8 luni de închisoare. S-a stabilit viteza pe care o avea în momentul impactului

Astfel, conform Codului Rutier, șoferul căruia urmează să i se retragă permisul de conducere nu mai are dreptul de a urca la volan și trebuie să predea permisul Poliției Rutiere în termen de maximum trei zile lucrătoare.

Acest proiect încă nu este pus în aplicare, el urmează să fie adoptat de Guver, iar ulterior să fie publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Membrii trupei Șuie Paparude, implicați într-un accident rutier în Timișoara. Momentul impactului, surprins pe camerele din trafic

Deocamdată, pentru a se lua în calcul solicitarea unui permis auto, românii au nevoie de o fișă medicală. Aceasta atestă că solicitantul este apt din punct de vedere al stării de sănătate să conducă. Orice unitate medicală autorizată poate emite fișa medicală.

În timpul examinării pentru fișa medicală fiecare persoană este supusă unui control psihologic. Acesta constă într-o probă scrisă asemănătoare unui test de inteligență.

Astfel medicii testează reflexele, capacitatea de concentrare, autocontrolul, dar și viteza de reacție a celor care doresc un permis auto.

Citește și: Bilanțul victimelor în urma accidentului de la Năvodari. Un autocar cu 40 de persoane a intrat într-un limitator de înălțime

Când este nevoie de fișa medicală a șoferilor în prezent

Fișa medicală este obligatorie atunci când:

- se obține pentru prima dată permisul de conducere

- se dorește prelungirea valabilității sau se preschimbă permisul de conducere

- permisul de conducere a fost anulat sau suspendat.

Citește și: În ce stare este familia lui Ilan Laufer după accidentul rutier din Câmpina. Fostul ministru a dat detalii despre situația lor

În urma schimbărilor, Poliția Rutieră se va asigura că șoselele din România sunt un loc mai sigur decât în trecut, multe accidente rutiere fiind rezultatul nerăbdării șoferilor în trafic sau inconștienței la volan. Prin introducerea acestui ”filtru” se pot tria într-un mod mai eficient cei care se urcă la volan, de asemenea poate reprezenta un semnal de alarmă, astfel încât conducătorii auto să fie mult mai responsabili.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Cazul lui Mario Iorgulescu din nou în atenția judecătorilor. Aceștia se îndoiesc de diagnosticele puse în Italia. Ce pro... Vlad Pascu are șansa la o pedeapsă mai mică decât Mario Iorgulescu. Ce face diferența dintre cele două cazuri atât de si...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x