Antena Căutare

Supermarketurile din România ar putea fi închise peste weekend. Ce susțin comercianții

Marți, 19 martie, s-a dezbătut în Guvern propunerea de a închide supermarketurile în timpul weekendurilor. Mai multe țări din Europa au adoptat această măsură de câțiva ani.

tânără cu părul blond care împinge un cărucior de cumpărături printre rafturile unui supremarket Galerie
Guvernul ar putea aproba un nou proiect de lege | Shutterstock

Guvernul a dezbătut un nou proiect de lege în cursul zilei de 19 marte. Proiectul privește funcționarea marilor magazine și are mai multe prevederi importante, care îi afectează pe consumatori.

Citește și: Ce înseamnă codul de pe ouăle din magazine. La ce să fii atent când le cumperi

Supermarketurile din România ar putea fi închise peste weekend. Ce susțin comercianții

Propunerea făcută de micii comercianți a ajuns pe masa Guvernului și a fost dezbătută într-o ședință în cursul zilei de marți. Propunerea vizează închiderea supermarketurilor peste weekend, cât și relocarea acestora.

Citește și: Alertă alimentară! Un suc natural din fructe, consumat și de copii, depistat cu o toxină periculoasă. Ce produse sunt vizate

Micii comercianți susțin că vânzările le scap în weekend cu 30-40%, conform unei surse. Astfel că, ei cer ca marile magazine, cu o suprafață mai mare de 1.000 de metri pătrați, să fie închise sâmbăta și duminica. Această mișcare s-ar alinia multor țări europene.

Citește și: Reacția unei studente după ce a vrut să se angajeze la un supermarket. A fost îngrozită când a aflat salariul

În acest mod, s-ar stimula economia locală, fiind avantajați și producătorii locali, și micile magazine. Pe de altă parte, noul proiect de lege ar putea duce la concedieri masive, dar și la scăderea bugetului local, dat fiind că mulți români planifică în weekend cumpărăturile săptămânale.

Citește și: Un italian a rămas mască după ce a făcut cumpărături în țara noastră. Ce l-a uimit în magazinele autohtone

Totodată, în proiect se specifică un nou program de funcționare, și anume: de la 8 la 22 de luni până vineri, de la 8 la 14 sâmbăta, iar duminica să fie închise supermarketurile.

Citește și: O femeie și-a dat pantalonii jos într-un magazin și a „defilat” cu lenjeria intimă la vedere. Cineva a filmat totul

Pe lângă această prevedere, mai este stipulată și relocarea magazinelor mari în afara orașelor, la o distanță de cel puțin 5 kilometri de perimetrul urban. Această măsură ar putea avea o influență majoră asupra românilor, fiind nevoiți nu doar să se deplaseze pe distanțe mai mari, dar și să se încadreze într-un timp mai limitat pentru cumpărături.

Citește și: Oana Roman a răbufnit după ce a făcut cumpărături de 70 de lei. Ce produse a putut să-și cumpere cu această sumă

De asemenea, în supermarketuri ar trebui amenajate zone distincte pentru producătorii români, astfel încât să promoveze produsele autohtone.

Citește și: O mamă și-a lăsat fiul bolnav să mânânce în magazin înainte de a achita, dar nu se aștepta la ce a urmat. Ce a făcut o angajată

Numeroase țări europene se ghidează deja după acest principiu, printre care Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Norvegia și Austria. Dacă proiectul de lege este aprobat de Guvern, ar putea schimba la nivel național obiceiurile de cumpărare ale românilor.

Deși măsura este pusă în funcțiune cu succes în alte țări, ar putea fi acceptată cu greu pe plan local din motivele evidențiate mai sus. Noul proiect de lege încă nu a fost adoptat de Guvern.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Patrocle, cățelul dispărut pe care îl caută zeci de bucureșteni. Unde a fost văzut ultima oară... Zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn în postul Paștelui 2024...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x