Oul reprezintă un aliment crucial în alimentația noastră datorită conținutului bogat în proteine, vitamine și minerale. Spre deosebire de cele din propria gospodărie, ouăle pe care le achiziționăm din magazine sunt inscripționate și clasificate în mai multe categorii, în funcție de calitatea lor, care este dată în principal de condițiile de trai ale găinilor.
Citește și: Prețul merdenelelor din aeroport. Călătorii au privit stupefiați
Ce semnifică codul inscripționat pe ouăle din supermarket
Ouăle din magazine sunt marcate cu mai multe coduri care furnizează informații importante despre modul în care acestea au fost crescut și procesate. De obicei, aceste coduri pot indica modul de creștere al găinilor (cum ar fi ouăle de la găini crescute în sisteme convenționale, ecologice sau în libertate), țara de origine, data de expirare și uneori numărul lotului sau producătorul, potrivit gandul.ro.
Pe ouă pot apărea următoarele coduri:
- Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic
- Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv
- Cod 2 – găinile au fost crescute la sol
- Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii
Așadar, prima cifră reprezintă metoda de creștere menționată mai sus. Apoi, este codul României. Al treilea cod este destinat județului, iar ulitmul număr este acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle și se începe cu 001, conform infocons.ro, citat de sursa menționată mai sus.
De exemplu combinația „0ROAR001” poate fi descifrată astfel:
- RO- codul României
- AR- codul județului Argeș
- 001- codul de identificare
Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești! Prețul din piețe îi poate lua prin surpindere pe mulți
De ce nu trebuie să speli ouăle înainte de consum
Cu siguranță ai observat faptul că ouăle din comerț sunt mult mai curate decât cele de țară sau cele pe care le-ai cumpărat direct de la țărani. Se pare că acest lucru are legătură cu faptul că, pentru produsele din comerț, există anumite norme ce prevăd ca aceste alimente de bază să fie cât mai curate, însă ouăle nu trebuie spălate înainte de consum și iată de ce!
Specialiștii au analizat atent acest subiect și au ajuns la concluzia că ouăle nu trebuie să fie spălate înainte de-a fi consumate, iar explicația este una cât se poate de simplă: totul are legătură cu prospețimea, dar și cu sănătate consumatorului.
Studiile au arătat că ouăle prezintă o peliculă extrem de subțire (cuticul), care le protejează de mediul exterior, de gemerni, microbi sau bacterii. Totuși, la contacul cu apa, această membrană dispare sau este afectată și astfel scade numărul de zile în care respectivul aliment mai poate fi consumat, dar și nivelul său de protecție în fața factorilor din exterior.
Ouăle sunt extrem de sănătoase, dar trebuie păstrate corect. Ele pot fi așezate în cutii de carton sau de plastic, în casolete, boluri sau pe rafturile frigiderului. Totuși, indiferent de decizie, zonele care intră în contact cu suprafețele unui ou trebuie dezinfectate cu grijă. În plus, atunci când punem mâna pe ele (mai ales dacă sunt ouă de țară, cu urme de murdărie) se recomandă să ne spălăm imediat mâinile cu apă și cu săpun.
Dacă totuși vrei să cureți ouăle înainte de a le pune la rece, atunci specialiștii recomandă să folosești o cârpă umedă sau un șervet de hârtie, cu care să elimini penele, pământul sau alte urme de pe ou. Aceasta este, de fapt, cea mai indicată variantă.
Supa uimitoare care încetinește îmbătrânirea. Ingredientul secret pe care trebuie să-l adaugi neapărat... Rețeta culinară pentru cojile de eclere perfecte. Gospodinele adoră această metodă de preparare...