Antena Căutare

Un elev român de nota 10 a făcut zilnic naveta 40 km ca să ajungă la școală. Povestea adolescentului care a impresionat internetul

"Mergeam cu microbuze de 20 de locuri în care eram 40 de persoane", spune Gabriel Rusu, șeful promoției din acest an al Liceului Teoretic "Ion Luca" din Vatra Dornei, Suceava. Elevul de 19 ani a absolvit cu 10, deși a făcut zilnic naveta câte 40 de kilometri.

elev cu toca de absolvire pe cap
Gabriel Rusu, șeful promoției din acest an al Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Suceava, a absolvit cu 10 | Shutterstock

Monitorul de Suceava a adus în prim-plan povestea lui Gabriel Rusu, un băiat care a făcut naveta zilnic, vreme de patru ani, peste 40 de kilometri dus - întors, între Ciocănești și Vatra Dornei.

La finalul celor patru ani de liceu, a avut media impecabilă 10, câștigând respectul întregii țări. Gabriel a absolvit profilul de Științe ale Naturii.

„Nu sunt tocilar, eu nu pot reține învățând pe de rost, ci doar logic, pe baza unor asocieri, a unor imagini și a unor rezumate. La clasă eram atent, receptiv, iar acasă lăsam undeva la 20 – 30% pentru aprofundare. Nu am avut niciodată nevoie de meditații, nici acum pentru bacalaureat, având în vedere că cerințele examenului sunt din materia de liceu, nu văd de ce aș avea nevoie”, spune adolescentul, potrivit Monitorul de Suceava.

Imagini cu băiatul de nota 10 sunt disponibile aici: Gabriel Rusu, absolventul cu 10 pe linie care a făcut zilnic naveta, peste 40 de kilometri

Gabriel Rusu, absolventul de 10 care a făcu naveta timp de patru ani pentru a ajunge la școală

„Erau cam 40 de minute dus, 40 de minute întors. Plecam la 7.20 dimineața și ajungeam aproape de 15.00. Mai rău a fost în clasele a IX-a și a X-a, când am prins niște autobuze mici, microbuze aglomerate și mie îmi era rău de mașină. Microbuze de 20 de locuri în care eram 40 de persoane", a povestit Gabriel jurnaliștilor suceveni.

Citește și: Rugăciuni pentru reușita la examen. Cele mai puternice rugăciuni rostite de elevi și părinți

Acum, după ce a absolvit liceul cu 10 și urmează să susțină Bacalaureatul, Gabriel spune că vrea să urmeze cursurile Facultății de Medicină. Deși atât tatăl, cât și fratele lui sunt preoți, adolescentul se pregătește de examenul de admitere la fizică și biologie, de la finalul lunii iulie.

200 de mii de elevi din România au făcut naveta în anul școlar 2022-2023

Aproape 200 de mii de elevi din România au făcut naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației și transmise în urma unei solicitări de informații făcute de un deputat.

Numărul este de aproape 2,5 ori mai mare decât cel al elevilor care au beneficiat de decontarea navetei în precedentul an școlar și cu 50% mai mare decât susținea fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, că ar exista în prezent.

Potrivit edupedu.ro, în răspunsul transmis de minister în urma solicitării făcute de deputat, sunt prezentate datele pentru fiecare județ în parte. Față de anul școlar precedent, numărul elevilor estimați a beneficia de navetă a scăzut anuul acesta, în doar câteva județe: Alba, Cluj, Harghita (plus Ilfov și București, pentru care cifra aferentă anului trecut, raportată de minister este 0, iar anul acesta sunt estimați 2.541, respectiv 12.387 de elevi navetiști).

Citește și: De ce caietele au linie verticală trasată pe fiecare foaie. Explicația e veche și n-o auzi la școală

În toate celelalte județe, numărul elevilor estimați pentru anul în curs este mult mai mare decât cel raportat pentru beneficiarii de navetă din anul precedent. Valoarea crește, în unele situații, chiar și de zece ori (Galați), de opt ori (Gorj), de șase ori (Constanța, Dâmbovița), de cinci ori (Vrancea) sau de patru ori (Brașov). Ca valoare totală, creșterea cea mai puternică se remarcă în Prahova. Astfel, în 2022-2023 se estimează un număr de elevi navetiști:

  • În Prahova – 11.575 (față de 3085 beneficiari anul anterior)
  • În Galați – 4.221 (față de 436)
  • În Gorj – 3.946 (față de 491)
  • În Constanța – 6.170 (față de 1.026)
  • În Dâmbovița – 5.669 (față de 957)
  • În Vrancea – 5.057 (față de 927)
  • În Brașov – 5.362 (față de 1.232)
Cel mai popular preot de pe TikTok, cercetat pentru practici necreștine. Ce acuzații i se aduc părintelui Necula... Obiceiuri de Sânziene 2023. Tradiții și superstiții care se respectă și azi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x