Bacalhau a Lagareiro. Rețetă de cod sărat cu cartofi la cuptor
Din bucătăria tradițională portugheză, o rețetă de cod sărat cu cartofi la cuptor: Bacalhau a Lagareiro, pregătită în cadrul show-lui culinar „Chefi la cuțite”.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 22 Octombrie 2020, 11:32 | Actualizat: Joi, 22 Octombrie 2020, 13:46- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Adina Lavinia Szekely, o concurentă stabilită în Portugalia de 16 ani, a preparat în ediția 21 din sezonul 8 „Chefi la cuțite” o rețetă tradițională portugheză pe bază de pește bacalhau, pentru care a primit cele trei cuțite și aprecierile maxime de la Chef Florin Dumitrescu, Chef Sorin Bontea și Chef Cătălin Scărlătescu.
Rețetă de cod sărat cu cartofi la cuptor sau Bacalhau a Lagareiro - Ingrediente:
- 800 gr cod sărat
- 500 gr ceapă
- 2 morcovi
- 2 căței de usturoi
- 200 gr ceapă arpagic
- 1 legătură de usturoi verde
- 100 gr măsline
- ulei de măsline
- 1 kg cartofi mici
- pătrunjel verde
- 2-3 foi de dafin
- sare și piper
Rețetă de cod sărat cu cartofi la cuptor sau Bacalhau a Lagareiro - Preparare
Într-un vas mare, se pun bucățile de cod și se acoperă cu apă rece. Se pune vasul pe foc și se aduce apa la fierbere, apoi, se micșorează intensitatea focului la minim și se lasă bucățile de cod să fiarbă 10 minute. Apoi se scurg și se lasă să se răcească.
Se spală bine cartofii și se fierb în coajă până se pătrund ușor.
Se curăță ceapa și se taie în fâșii. Se curăță morcovii și se taie rondele.
Se pornește cuptorul la 180° C.
Pe aceeași temăÎntr-o tigaie, se trage ceapa cu cu morcovii în ulei de măsline. Se adaugă piper și se sotează timp de 5 minute la foc mare. Apoi se reduce focul la intensitate mică și se mai lasă timp de 10 minute.
Într-un vas termorezistent, sau o tavă de cuptor se așază bucățile de cod. Se adaugă amestecul de ceapă cu morcovi, piper și ulei de de măsline și cartofii fierți, scurși și ușor striviți cu podul palmei. Se mai adaugă 2-3 foi de dafin, puține boabe de piper, usturoiul și măslinele și se dă tava la cuptor pentru 10-12 minute.
Deliciosul preparat tradițional portughez: Bacalhau a Lagareiro, sau Cod sărat cu cartofi la cuptor se servește presărat cu pătrunjel proaspăt.