Gem de piersici natural și fără conservanți preparat ca pe vremuri
Te cucerește instant cu aroma deosebită și culoarea plăcută ce te va îmbia să visezi la vară, mai târziu, acest delicios gem de piersici natural și fără conservanți preparat ca pe vremuri.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 22 Iulie 2020, 09:21 | Actualizat: Duminica, 14 August 2022, 07:34- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rețetele de gem sau dulceață de fructe sunt, în general, asemănătoare, diferă doar cantitatea de zahăr, în funcție de dulceața fructelor.
Metodele mai noi de a prepara gemuri și dulcețuri de fructe constau în a amesteca fructele cu zahărul de seara și a le lăsa peste noapte la rece, pentru a se forma siropul în care vor fierbe fructele ulterior.
Pe aceeași temăPe vremuri, când bunicile nu dispuneau de frigidere, metoda de a prepara gem sau dulceață de fructe era alta. Fructele proaspete erau imediat transformate în gem sau dulceață, fără a le lăsa timp să oxideze, iar culoarea fructelor se menținea perfect. Ingredientele secrete erau: sarea de lămâie, sau apa de var, în care se puneau fructele imediat ce li se îndepărtau sâmburii.
În ziua de azi în loc de sare de lămâie se folosește zeama de lămâie, însă în cantitate mică, pentru a nu influența gustul gemurilor și dulcețurilor.
Gem de piersici natural și fără conservanți preparat ca pe vremuri - Ingrediente:
- 3 kg piersici( cântărite cu sâmburi)
- 1,5 kg zahăr
- 1 plic sare de lămâie
- 250 ml apă
Gem de piersici natural și fără conservanți preparat ca pe vremuri - Preparare
Mai întâi amestecăm într-un vas sarea de lămâie cu apa.
Spălăm bine piersicile, le scurgem, le spargem în două și le îndepărtăm sâmburii. Cum spargem câte o piersică, o tăiem în cuburi mici pe care le adăugăm în apa cu sare de lămâie. Nu dăm timp astfel fructelor să oxideze.
Punem atâtea piersici câte încap în apa cu sare de lămâie, apoi le scurgem rapid și le adăugăm într-un vas cu pereți dubli și presărăm zahăr peste ele.
Procedăm așa până terminăm piersicile.
Pe aceeași temăPunem vasul cu piersici și zahăr la foc și amestecăm până se dizolvă tot zahărul și se formează sirop.
Îndepărtăm spuma care se formează și lăsăm gemul de piersici să fiarbă aproximativ 30 de minute.
Între timp, sterilizăm borcanele în cuptorul încălzit la 180 de grade.
Punem gemul de piersici fierbinte în borcanele, de asemeni, fierbinți, închidem borcanele ermetic cu capacele din dotare și le lăsăm în cuptorul deja cald până a doua zi, când se vor răci.
Pe aceeași temăSarea de lămâie nu influențează gustul gemurilor și dulcețurilor în mod neplăcut, ci dimpotrivă, le rafinează și accentuează gustul, dar este în același timp și un bun conservant.
Gemul de piersici preparat în acest mod va avea o durată de valabilitate mai mare, chiar până la patru ani.