Măr copt cu cremă de soc şi prune uscate
Merele se bagă în cuptor cu ingredientele, apoi se face crema din smantana, ou si zahar. Frisca se bate cu miere.
Publicat: Luni, 21 Martie 2016, 16:09 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 20:41Ingrediente
- mere(2 soiuri ) -2 KG
- cognac-500 ML
- portocale-500GR
- sirop soc-150 GR
- prune uscate-250 GR
- oua-10 BUC
- frisca-500 ML
- smantana de gatit-2 L
- miere-300 ML
- fistic crud-250 GR
- scortisoara-30 GR
- cacao-25 GR
- susan negru-50 GR
- zahar-1 KG
- zahar brun-100 GR
- migdale-100 GR
- menta-5 GR
- anason-30 GR
- unt-200 gr
- piper rosu
Mod de preparare
1. Merele se spala si se curata de cotoare. Se taie transversal, se adauga zahar, scortisoara, anason, unt, migdale. Se pun in cuptor pana devin rumenite.
2. Crema de soc se pregateste astfel: se amesteca smantana lichida cu un galbenus, se adauga zahar si se omogenizeaza. Compozitia se transfera pe foc si se amesteca pana devine densa si legata. Se adauga siropul de soc si se omogenizeaza. Se mai tine putin pe foc, apoi se da deoparte.
3. Portocalele se curata, se taie felii (fara pielita). Se pune la caramelizat zaharul. Se adauga unt, se lasa sa se topeasca. Se stinge cu coniac, apoi se adauga feliile de portocale.
4. Prunele se fierb in putin coniac. Se adauga apoi peste mere.
5. Frisca se bate cu miere.
6. Se prepara o bezea, cu fistic macinat. Se decupeaza discuri care vor servi la montarea preparatului.
7. Merele coapte se servesc pe pat de sos de soc, felii de portocale caramelizate si biscuite din bezea cu fistic.
Tigaia recomandata pentru prepararea retetei este: