Rețeta Ashak. Un preparat delicios foarte popular în Afganistan
Rețeta Ashak este un preparat tradițional afgan, din găluște de aluat umplute cu arpagic, și servite cu sos de roșii, și sos de iaurt cu mentă uscată.
Publicat: Luni, 21 Octombrie 2019, 21:20 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 17:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rețeta Ashak este un preparat tradițional afgan, din găluște de aluat umplute cu arpagic, și servite cu sos de roșii, și sos de iaurt cu mentă uscată. Se servește, de obicei la mesele de sărbători sărbători sau la adunări speciale. Rețeta de față este una reinterpretată, foarte gustoasă și hrănitoare.
Iată ce ne trebuie pentru rețeta Ashak:
- Pentru aluat:
- 500 g faina alba
- 2 ouă
- 150 ml apă caldă
- 1 linguriță de sare
- Pentru umplut:
- 300 g praz
- 2 legaturi ceapa verde
- Pentru sos:
- 400 g carne de vită, tocată
- 200 g linte galbenă
- 3 buc. ceapa alba
- 2 căței de usturoi
- 7 condimente
- Zafaron
- Cardamon
- Sare și piper
- ulei de floarea soarelui
- 400 g bulion
- Pentru servit:
- 2-3 căței de usturoi
- 300 g iaurt grecesc
- 1 legatura patrunjel
Cum preparăm rețeta Ashak
Făina se amestecă cu sarea, ouăle și apa caldă și se frământă un aluat ferm. Se înfășoară aluatul în folie și se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute.
Se curăță, se spală și se toacă fin prazul și ceapa verde. Se amestecă cu sare, piper și 1 lingură de ulei.
Se curăță ceapa albă și 2 căței de usturoi și toacă mărunt. Se călesc în 3-4 linguri de ulei încins într-o tigaie. Se adaugă carnea de vită și se amestecă pentru o prăjire uniformă. Se adaugă lintea galbenă și puțină apă și se fierbe până când apa se evaporă. Apoi se adaugă bulionul, se condimentează cu sare, piper și restul condimentelor. Se mai adaugă 50 ml de apă și se fierbe timp de aproximativ 15 minute până când lichidul se evaporă.
Se modelează aluatul într-un rulou și se decupează bucăți mici din el.
Se întind bucățile în foi subțiri, circulare și se pune la mijlocul lor câte o linguriță de praz cu ceapă verde. Se împachetează în semicercuri, ca la rețeta de colțunași, umectând marginile și aplatizându-le cu furculița.
Umectați marginile cu apă, pliați și apăsați ferm.
Se pune apă la fiert cu sare și oțet iar când se atinge punctul de fierbere se scufundă colțunașii în apă. Se lasă să fiarbă 5 minute și se scot pe farfurii.
Se acoperă cu un sos de iaurt cu usturoi, iar deasupra se așază sosul de carne cu linte și din nou puțin sos de iaurt cu usturoi.
Se presară pătrunjel verde, tocat.