Suffle de portocale cu sos de vanilie
Rafinat și delicios, acest suffle de portocale cu sos de vanilie, este desertul ideal pentru a-ți delecta familia și prietenii!
Publicat: Marti, 01 Mai 2018, 20:03 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 23:12Rafinat și delicios, acest suffle de portocale cu sos de vanilie, este desertul ideal pentru a-ți delecta familia și prietenii!
Ingrediente pentru Suffle de portocale cu sos de vanilie
- 4 ouă mari
- 100 g unt
- 50 g făină tip 000
- 120 g lapte rece
- 180 g zahăr tos
- 40 ml Grand Marnier sau alt lichior cu aroma de portocale
- 5 ml extract de vanilie sau o esență de vanilie ,de calitate
- Coaja rasă de la o portocală
- Zahăr pudră pentru pudrat
- Ingrediente pentru sosul de vanilie cu portocală
- 4 gălbenușuri de ou
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 120 g zahar tos
- 20 ml Grand Marnier sau alt lichior cu aroma de portocale
- 3 ml extract de vanilie sau o esență de vanilie de calitate
Mod de preparare Suffle de portocale cu sos de vanilie
Începem cu sosul de vanilie cu potocală pentru că trebuie servit rece.
Într-un bol de inox, punem smântâna, 4 gălbenușuri, zahărul, extractul de vanilie și lichiorul de portocale și le amestecăm pe foc mic până capătă consistența unui sos. Il filtrăm printr-o sită într-o sosiera, pentru a elimina eventualele bucățele de ou. Adăugăm puțină coajă de portocală și dăm sosul la frigider.
Ungem formele de sufleu cu unt și le pudrăm cu zahăr tos.
Turnăm 50 g de zahăr în prima formă și o rotim astfel încât zahărul să adere pe toată suprafața interioară a formei, apoi surplusul de zahăr îl turăam în urmatoarea formă și repetăm procedeul pentru toate formele.
Într-o tigaie topim untul la foc mic, iar când s-a topit adăugăm făina și o amestecăm cu untul și amestecăm compoziția timp de aproximativ 2 minute. Turnăm apoi laptele rece și continuăm să amestecăm până când se formează un fel de aluat și se desprinde puțin de pe tigaie.
Transferăm aceasta compoziție într-un bol și o lăsăm câteva minute să se răcească.
Între timp separăm albușurile de gălbenușuri, punem albușurileîintr-un bol și adăugăm o lingură de coajă de portocală rasă.
În aluat amestecăm coaja de portocală, lichiorul, vanilia și cele 4 gălbenușuri, cu o spatulă de silicon.
Batem albușurile spumă încorporând și 120 g zahăr.
Albușurile nu se fac ca la bezea, cu mixerul ci cu telul.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Încorporăm cu grijă albușurile în aluat și îl turnăm cu grijă în formele pregătite umplând cam ¾ din capacitatea lor.
Se coc sufleurile pentru aproximativ 15-18 minute sau pana cand se rumenesc în partea de sus.
Între timp preăatim farfuriile pe care servim sufleurile punând hârtia dantelată pe ele și turnăm din sosul de vanilie de la frigider în sosiere mici pentru servire.
Cand s-au copt sufleurile, le așezăm pe farfurii cu forme cu tot, le pudrăm cu zahăr, iar alături așezăm soseierele cu sos și o linguriță