De ce ne strâmbăm involuntar atunci când gustăm alimente acre. Care e explicația specialiștilor
De fiecare dată când gustăm mâncăruri acre, fața noastra se strâmbă involuntar. Specialiștii au venit cu explicația acestei senzații de acru care transcede papilele gustative.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 22 Iunie 2022, 14:06 | Actualizat: Miercuri, 28 Septembrie 2022, 10:13- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Gustul de acru, pe care cel mai des îl întâlnim la lămâi, ne face de fiecare dată să ne strâmbăm și să avem reacții necontrolate. Aproape fiecare mușchi al feței se contractă, arătând o grimasă de disconfort. Cu toate acestea, multe persoane se pot abține din a-și schimonosi fața atunci când mănâncă alimente acre. Specialiștii spun că asta se datorează evoluției.
Atunci când apare gustul de acru, de fapt, papilele tale gustative produc un amestec de ioni de hidrogen care în combinație cu saliva și acizii din alimentul acru redau gustul care ne face să ne strâmbăm. Când limba detectează această soluție acidă, corpul tău are o reacție neașteptată.
Pe aceeași temăDe ce ne strâmbăm când gustăm ceva acru
Receptorii de gust sunt activați, iar fața ți se strâmbă involuntar în ceea ce specialiștii denumesc științific ca fiind răspunsul de respingere, potrivit Mental Floss.
Pe aceeași temăTot răspuns de respingere se numește și atunci când papilele gustative detectează gustul de iute. Iute este de fapt durerea pe care o resimțim după ce ne amorțesc papilele gustative din cauza gustului extrem de puternic.
Motivul pentru care ne strâmbăm după un aliment acru este pentru că multe dinte alimentele cu un astfel de gust sunt otrăvitoare. În trecut, atunci când oamenii primitivi detectau acest gust în ierburile sau plantele pe care le găseau, credeau imediat că acestea îi vor ucide și le evitau.
Reacția de a ne strâmba după acru este pentru a ne proteja de mâncărurile otrăvitoare. Atunci când cineva se strâmba în urma unui gust simțit când mânca ceva nou, transmitea imediat mesajul celor din jur, prin grimasa sa, că acel aliment nu e bun.
În fructe precum citricele, acreala este comună, dar în multe alte cazuri ne poate salva viața dacă depistăm această aromă pe alte alimente. Mâncărurile stricate și produsele lactate expirate au tot gust acru, lucru ce ne salvează de eventuale indigestii sau alte boli gastrice.
Pe aceeași temăCu toate acestea, astăzi există deja foarte multe bomboane și alte alimente cu gust acru de citrice și mulți oameni sunt fanii acestui gust. Datorită gustului dobândint de-a lungul anilor de evoluție, noi putem gusta ceva acru și reușim să ne dăm seama dacă acela e gustul natural al alimentului sau dacă acela e stricat.
Gustul de acru, iute sau amar nu vor ajunge niciodată preferatele oamenilor, dar accestea sunt extrem de importante în nutriția noastră.