Antena

8 boli ale câinilor care se transmit la om. La ce să fii atent

Atunci când animalul tău de companie este bolnav, știi că trebuie să faci tot posibilul să îi redai starea de bine și în același timp să te asiguri că nu contractezi și tu boala respectivă. Iată care sunt cele mai frecvente boli ale câinilor.

Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2019, 15:27 | Actualizat: Miercuri, 24 Iulie 2019, 15:40
Atunci când animalul tău de companie este bolnav, știi că trebuie să faci tot posibilul să îi redai starea de bine și în același timp să te asiguri că nu contractezi și tu boala respectivă. Iată care sunt cele mai frecvente boli ale câinilor.

Atunci când animalul tău de companie este bolnav, știi că trebuie să faci tot posibilul să îi redai starea de bine și în același timp să te asiguri că nu contractezi și tu boala respectivă. Iată care sunt cele mai frecvente boli ale câinilor.

Animalul tău de companie se transformă treptat din cel mai bun prieten într-un membru al familiei. Așadar, știi că trebuie să îi oferi animalului tău de companie tot ce are nevoie pentru a fi voios, jucăuș și sănătos. Când vine vorba de starea de sănătate a câinelui tău, trebuie să te asiguri că îi oferi cea mai bună îngrijire. Iată care ar fi principalele boli ale câinilor care se transmit și la om și cum le-ai putea depista.

8 boli ale câinilor care se transmit la om

Rabia

Rabia este o boală virală severă, ce duce invariabil la deces. Se transmite de la animale infectate prin muşcătură sau zgârietură ( saliva conţinând un număr mare de particule virale). Virusul afectează sistemul nervos şi produce encefalita, atât la om, cât şi la animale. La câine, de multe ori, boala se poate manifestă prin paralizie sau agresivitate. La om apar mişcări involuntare, violente, frică de apă, imposibilitatea de a mişca anumite părţi ale corpului, confuzie şi pierderea stării de conştiinţă. După ce apar semnele clinice, de la o lună la trei luni post infecţie, moartea poate surveni în scurt timp.

Leptospiroza

Leptospiroza este produsă de un agent patogen din genul Leptospira, cu potenţial foarte mare de transmitere la om, în principal prin contactul cu urina animalelor infectate. Simptomatologia la om este variată. Debutează cu febră, cefalee, dureri musculare şi evoluează cu afectarea meningelui(meningita), ficatului, cu hemoragii (tuse cu sânge, epistaxis, melena). Diagnosticul nu se poate pune doar pe baza semnelor clinice, fiind nevoie de teste specifice şi analiza lichidului cefalorahidian, care apare modificat în leptospiroză. Simptomele câinelui sunt anorexie, depresie, vomă, diaree. Acestea sunt urmate de afectarea sistemică, decesul putând surveni în urma blocajului renal.

Paraziții intestinali

Sunt multe tipuri de paraziţi intestinali ce se pot transmite de la câine la om, însă cel mai frecvent întâlnit este infestaţia cu Toxocara canis. Paraziţii adulţi au formă asemănătoare spaghetelor şi se localizează la nivelul intestinului. Ouăle sunt eliminate odată cu fecalele, contactul cu aceştia reprezentând şi calea de transmitere de la un animal la altul sau de la animal la om.

Copiii sunt cei mai predispuşi să dobândească boala, iar asta pentru că intră în contact cu nisipul infestat şi duc mâna la gură. Simptomatologia, atât la câini, cât şi la om, este reprezentată de vomă şi diaree. Igiena riguroasă este cea mai bună cale de evitare a contactării paraziţilor intestinali.

Boala Lyme

Lyme este una dintre cele mai comune afecţiuni transmise de căpuşe. Se întâlneşte cu precădere la câini, foarte rar la pisici. Transmiterea la om se face prin intermediul căpuşelor purtătoare de Borrelia burgdorferi. Simptomatologia la om este reprezentată în special de febră, dureri musculare şi articulare, iritaţii la nivelul pielii, dureri de cap. Dacă nu este tratată la timp se poate croniciza, aşa poate apărea neuropatia şi depresia. Principalele simptome la câini sunt artrita, anorexia şi depresia. Singura metodă de prevenţie este deparazitarea externă a acestora şi a spaţiilor în care stau.

Coronavirusul

Aceasta este a doua cauză virală, ca importanţă, a diareei la căţei, parvovirusul canin fiind prima. Spre deosebire de parvovirus, infecţiile cu coronavirus, în general, nu sunt asociate cu procente mari de mortalitate. Infecţia este diseminată prin eliminarea virusului în fecalele câinilor infectaţi. Ca şi în cazul celor mai multe boli infecţioase, căţeii mici sunt mai afectaţi decât adulţii. Simptomul principal asociat coronavirusului canin este diareea care de obicei, durează câteva zile, însă cu o mortalitate redusă. Ca şi în cazul parvovirusului canin, nu există un tratament specific pentru coronavirus. Este extrem de important ca animalul să nu se deshidrateze. Apa trebuie să fie administrată forţat, cu condiţia ca acesta să nu vomite, sau lichidele perfuzabile pot fi administrate subcutanat şi/sau intravenos pentru a preveni deshidratarea.

Scabia

Boală parazitară contagioasă, scabia are la bază paraziţii din genul Sarcoptes. La animale produce leziuni cutanate pruriginoase, căderea blănii şi îngroşarea tegumentului. Transmiterea se face prin contact direct cu câinii infestaţi, însă simptomatologia poate să apară si după câteva săptămâni. La oameni apare iniţial pruritul intens, eritem şi se pot observa şanţurile acariene (traiectele acarienilor). Leziunile apar interdigital (încheieturi), pe faţa externă a coatelor, în jurul buricului şi zona centurii, fese, axilă şi genunchi. La copii, pot apărea şi palmar, plantar şi la nivelul scalpului. În afară de şanţurile acariene, mai apar şi vezicule perlate şi papule. Tratamentul se impune doar după stabilirea diagnosticului şi poate dura câteva săptămâni.

Maladia Carre (Jigodiasau Febra canină)

Această afecțiune este produsă de Distemper virus şi afectează în special câini cu vârstă de 3-6 luni, dar se poate întâlni şi la animalele cu vârsta mai înaintată. Virusul pătrunde în organism pe cale respiratorie sau digestivă şi are simptome clinice foarte diferite. La unii câini, singurele simptome sunt o stare febrilă trecătoare, poate însoţită de lipsa poftei de mâncare sau de o uşoară depresie. Alţi patrupezi sunt afectaţi de o stare de rău a întregului organism, cu scurgeri nazale şi olfactive, tuse, febră, depresie, lipsa poftei de mâncare, stări de vomă şi diaree, hiperkeratoză palmară şi plantară, dermatită pustuloasă, iar în ultimă instanţă, semne neurologice. Tratamentul constă în administrarea de seruri hiperimune, antibiotice şi medicaţie de susţinere. Prevenţia apariţiei bolii se face prin vaccinare.

Otită

Otitele sunt provocate de acarienii urechii. Se poate întinde până în zona mediană a urechii (otita medie), iar în cazurile mai avansate, poate să se extindă până la urechea internă (otita internă), de unde infecţia se poate răspândi în întreg corpul, spre sistemul nervos central şi spre alte organe. Dacă aceşti acarieni sunt descoperiţi din timp, se pot îndepărta cu câteva picături de ulei mineral sau picături ce conţin permetrin. Cu toate acestea, dacă afecţiunea este netratată, are loc o îngroşare a pielii pavilionului intern al urechii şi poate să devină cronică. Această afecțiune poate fi transmisă și stăpânului. Cei mai predispuşi câini sunt cei cu urechi lungi (labrador, spaniel, etc., datorită proastei circulaţii, păr, umiditate).

Citește și:

Beagle, cel mai sociabil câine: îngrijire și trăsături de personalitate

Cum îngrijești câinii de talie mică. 5 sfaturi utile pentru cățelul tău

Cele mai frecvente boli la pisici. La ce simptome să fii atent

Care sunt cele mai frecvente boli la papagali. Cum le recunoști de la primele semne

Sursă foto: pexels.com
Whatsapp LinkedIn
caini boli caini boli caini parvoviroza boli caini picioare boli caini tremurat boli de stomac la caini ingrijire caini
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei În ce oraș din România se trăiește cel mai bine. La polul opus se află Tulcea
Videoclipul zilei
Citește și
Descoperire revoltătoare într-un apartament din Bragadiru! Zece animale au fost găsite înfometate. Ce a...
Ce au descoperit oamenii de știință la lupii cenușii de la Cernobîl. Detaliul ce îi poate ajuta pe...
Doi câini fost salvați dintr-o groapă de 15 metri. Printre salvatori s-a aflat și Claudiu Loghin,...
Cațelușul cu blană verde care a uimit internetul. Cum e posibil să fi venit pe lume cu o culoare atât...
Video recomandate
Video
Citește și
Ce este „Nose Cover”. Cum arată cel mai nou trend de pe TikTok Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Moscova a explicat cum i-a avertizat pe americani cu 30 de minute înainte că vor ataca Ucraina cu o rachetă... Libertatea.ro
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate riscă să fie pierderi dure. Economist:... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina Observator
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și... CanCan
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi... DeParinti
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos ZUTV
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste