Îngrijire câini talie mică. 5 sfaturi utile pentru cățelul tău. În general, câinii de talie mică sunt prietenoși, jucăuși și veseli, fiind atașați de stăpânii lor. Cu toate acestea, în funcție de rasă, câinii necesită o anume îngrijire.
Un iubitor de animale care e și stăpân de patruped vesel trebuie să se informeze cât mai bine despre cum ar trebui să își îngrijească animalul de companie. Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să ai grijă de prietenul tău necuvântător.
Cele mai populare rase de câini de talie mică
Bichon Maltez
Un Bichon Maltese este unul dintre cei mai deștepți câini de talie mică. El este companionul omului încă din antichitate. Este energic şi, uneori, gălăgios, dar se poate dresa uşor datorită inteligenţei sale. Această rasă de câini este una potrivită în special celor care au alergii, asta pentru că nu lasă foarte mult par prin casă. În plus, este unul dintre cei mai deştepţi câini de talie mică. Bichonul este prietenos şi chiar reuşeşte să se înţeleagă destul de bine cu alte animale, inclusiv cu pisicile. Totuşi, nu ar trebui să îl laşi prea mult timp singur, acest câine are nevoie de interacţiune cu stăpânul.
Shih Tzu
Un alt câine de talie mică, mai calm şi mai echilibrat decât bichonul, dar mai greu de dresat, este shih tzu. Este foarte afectuos, foarte vesel, se inţelege cu alţi câini, ba chiar are grijă de puii altor rase. Rasă Shih Tzu are o sensibilitate oftalmologică, deci ochii trebuie menţinuţi curaţi, uneori chiar cu ajutorul unor picături speciale.
Yorkshire Terrier
Acesta este un câine inimos, într-un corp foarte mic. Puii se nasc negri cu pete cafenii şi abia la 2 ani capătă culorile caracteristice rasei: maro auriu cu gri metalic. Trebuie manevrat cu delicateţe, pentru că este un câine foarte fragil. Este un câine potrivit pentru apartament, cu o menţiune: latră mult. Fiind însă şi unul dintre cei mai cei mai deştepţi câini de talie mică, poate fi dresat să nu fie foarte zgomotos. De aceea, este mai indicat ca acest câine să fie ținut la curte.
Papillon
Papillonul este plin de energie şi adoră să alerge şi să se joace, ceea ce îl face un câine ideal pentru familie. Este foarte ascultător şi uşor de dresat, iar în compania copiilor este blând, jucăuş şi unul dintre cei mai deştepţi câini de talie mică. Îl poţi ţine în apartament, atât timp cât îi acorzi atenţia necesară şi îi asiguri porţia zilnică de efort fizic.
Boston Terrier
Boston Terrier-ul este foarte afectuos cu cei mici şi în plus, nu este nevoie să îi îngrijeşti prea mult blană. Problema acestui câine, unul dintre cei mai deştepţi câini de talie mică este aceea că adoră să roadă lucrurile de prin casă, aşadar, se recomandă jucăriile speciale pentru câini pe care să le ronțăie în voie.
Sfaturi utile pentru îngrijirea câinilor de talie mică
1.Plimbare
Pentru bunăstarea animalului tău, plimbările sunt pe primul loc. Fiind un animal sociabil, el simte nevoia de a întâlni alte fiinţe şi de a explora un teritoriu. Fie că trăieşte într-un apartament sau într-o casă, o simplă plimbare dedicată necesităţilor fiziologice în fiecare dimineaţă şi seară nu este suficientă, chiar dacă în timpul zilei câinele poate avea o curte la dispoziţia sa. Asigură-te că prietenul tău patruped stă suficient de mult timp la aer.
2.Urechile
În cazul câinilor, există două tipuri de urechi: lăsate și drepte. Urechile lăsate trebuie verificate mai des deoarece în cazul acestora, închiderea canalului auditiv de către pavilion nu permite aerisirea corespunzătoare a canalului. Curăţarea urechilor ar trebui să fie realizată în mod regulat. Urechile lăsate pot fi curățate o dată sau de două ori pe săptămână, iar urechile drepte la fiecare două săptămâni. Pentru a face acest lucru trebuie să folosești o soluție adecvată pentru curățarea urechilor câinelui. Vârful flaconului se poziționează ușor în interiorul canalului auditiv. Nu există niciun risc de perforare a timpanului, deoarece canalul este în formă de L.
Toarnă puțin lichid de curățare, îndepărtează flaconul şi masează baza urechii timp de 30 de secunde. În cele din urmă, șterge cu grijă canalul cu o bucată de material moale, din bumbac, sau cu o compresă sterilă, fără a o împinge în interior sau a lăsa în urmă reziduuri textile. Odată cu venirea primăverii, este recomandat să se radă partea interioară a urechilor lăsate, pentru a preveni ataşarea ciulinilor de interiorul lor.
3. Cavitatea bucală
În funcție de rasă, fie că sunt lăsate în jos sau nu, fălcile sale ar trebui să fie curate şi relativ ermetice. Trebuie să urmărești apariţia de fisuri sau pete roşii. Dinţii ar trebui să fie albi şi să aibă un nivel minim de tartru. Gingiile ar trebui să fie de culoare roz, însă orice linie roşie pe marginea dinţilor este patologică şi dezvăluie o inflamaţie dureroasă. Aceasta poate conduce la pierderea poftei de mâncare a câinelui, deoarece nu mai este capabil să apuce hrana sau s-o mestece.
4.Nasul
Câinele tău ar trebui să aibă nasul umed şi curat, în orice moment al zilei. Cu toate acestea, nasul poate deveni uscat în timpul somnului. El trebuie să fie din nou umed când cățelul se trezește. Prezența oricăror cruste, fisuri, scurgeri semnificative sau muco-purulente este un semn de îmbolnăvire și trebuie să fie cât mai curând examinat de medicul veterinar.
5. Ochii
Ochii animalului tău de companie ar trebui să fie luminoși şi umezi, cu membrane mucoase de culoare roz. La colţul interior nu trebuie să fie vizibilă nici o supurare. Ochii câinelui pot fi curăţaţi cu o soluţie pentru ochi. Pentru a face acest lucru, trebuie să ridici capul câinelui, să-i deschideţi pleoapa de sus şi să picuraţi câteva picături în ochi. Orice surplus de soluţie care se scurge poate fi înlăturat cu o compresă. Pentru a nu speria câinele, sticla trebuie apropiată dinspre spate.
Citește și:
Rase de câini care iubesc copiii. Topul celor mai prietenoase rase de câini
Sursă foto: 2review.ro, toateanimalele.ro, vetstreet.com, cutzucutzu.com