Ce efecte au lumănările parfumate asupra sănătății. Specialiștii recomandă să fim atenți
În ultimii ani lumânările parfumate au devenit din ce în ce mai indispensabile în casele românilor. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă doamnelor să fie mult mai vigilente atunci când fac o alegere în acest sens.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 13 Martie 2024, 16:57 | Actualizat: Joi, 14 Martie 2024, 11:34- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Lumânările parfumate reprezintă o alegere foarte bună atunci când oamenii își doresc o atmosferă plăcută și relaxantă chiar la ei acasă. Parfumul pe care lumânările îl emană oferă o senzație de confort și contribuie la un ambient cald și primitor.
Lumânările parfumate erau des aprinse în cazul întâlnirilor romantice în urmă cu mulți ani, însă, de o bună perioadă de timp, românii aleg aceste mici articole decorative pentru viața de zi cu zi.
Fie că sunt folosite din punct de vedere estetic sau pentru a masca mirosurile neplăcute din încăpere, lumânările reprezintă o achiziție care îi face fericiți pe mulți.
Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care lumânările parfumate le pot avea.
Pe aceeași temăLumânările parfumate asund reale pericole
Fie că oamenii își doresc o atmosferă relaxantă în timpul unei băi sau să adauge o notă de eleganță în cazul unui eveniment special, lumanările parfumate sunt întotdeauna apreciate pentru capacitatea lor de a stimula simțurile și de a crea o experiență olfactivă plăcută.
Cu toate acestea, nu mulți cunosc faptul că lumânările parfumate pot provoca probleme serioase în organism, precum sunt cele respiratorii, dar și cele cardiace și pulmonare.
Probleme respiratorii
Anumite lumânări parfumate au posibilitate de a elibera substanțe chimice nocive în aer atunci când sunt aprinse dar și după ce ard. Cele mai periculoase substanțe în acest sens sunt benzenul și formaldehida, care au puterea de a afecta calitatea aerului și de a dăună grav întregului sistem respirator.
Totodată, arderea acestor lumânări contribuie la poluarea aerului din interior prin eliberarea unor particule fine și a fumului în încăpere. Atunci când aceste particule sunt inhalate în mod constant și pe o perioadă lungă de timp, sistemul respirator are de suferit.
Anumite parfumuri ale lumânărilor au posibilitatea de a provoca reacții alergice grave care se manifestă prin iritații ale pielii, ochilor și căilor respiratorii. Persoanele alergice sunt sfătuite să aleagă cu foarte mare atenție ingredientele din care lumânările sunt confecționate pentru a evita astfel probleme serioase de respirație.
Probleme cardiace și pulmonare
Din cauza particulelor și compușilor organici volatili care se eliberează prin arderea lumânărilor există o îngrijorare cu privire la faptul că o expunere îndelungată poate să ducă la probleme cardiace și pulmonare. Particulele se pot regăsi sub forma unui amestec de picături lichide extrem de mici care ajung foarte ușor la nivelul plămânilor.
Compușii organici volatili (COV) sunt alcătuiți din carbon care se poate transforma rapid și ușor într-un gaz chiar și la temperatura camerei. Unii dintre compușii de acest tip sunt formaldehida și benzina care inhalate în cantități mari pot cauza chiar cancer.
De asemenea, lumânările care sunt confecționate din parafină eliberează funingine, iar potrivit unei publicații există posibilitatea ca produsele de ardere de la acestea să fie similare cu cele eliberate de un motor diesel.
Pe aceeași temăSpecialiștii recomandă ca lumânările parfumate să fie aprinse în camere cu o bună ventilație și așezate în locuri ferite de curenții de aer care au posibilitatea de a crește cantitate de fum eliberată.
Totodată, aceștia susțin faptul că este foarte important ca oamenii să citească lista de ingrediente pentru a evita astfel să se expună la substanțe la care sunt alergici și care le pot provoca probleme serioase.