Secrete pentru plantarea și îngrijirea mușcatelor. Cum să ai flori frumoase și sănătoase
Mușcatele sunt florile pe care le regăsim în casele tuturor românilor și care fac parte din peisajul tipic românesc încă din cele mai vechi timpuri. Iată cum te poți bucura și tu de mușcate frumoase și pline de viață.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 25 Martie 2024, 16:15 | Actualizat: Luni, 25 Martie 2024, 17:30- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Frumoase și atât de populare, mușcatele sunt cunoscute și sub denumirea de Pelargonium.
Aceste flori sunt extrem de apreciate pentru culorile lor vibrante și pentru parfumul atât de specific, dar și pentru faptul că sunt plante perene care pot fi plantate atât în grădină, cât și în ghivece de pervaz sau suspendate.
Pe aceeași temăIată cum se plantează corect și cum se îngrijesc cât mai bine mușcatele.
Cum se plantează mușcatele
Unul dintre cele mai bune momente de a planta mușcatele este sezonul de primăvară atunci când temperaturile de noapte nu mai scad până la îngheț, iar temperaturile de zi depășesc 10 grade Celsius.
Pentru a te asigura că plantezi corect o mușcată poți urma pașii de mai jos care sunt foarte simpli.
- Primul pas este de a alege un loc potrivit.
Fie că alegi un ghiveci pe pervaz sau suspendat în balcon, o jardinieră sau în grădină, este bine să iei în calcul că este nevoie de un spațiu suficient în care această să aibă loc să se dezvolte. Distanța corectă dintre o mușcată și alte flori ar trebui să fie de cel puțin 20 de cm.
Dacă alegi un ghiveci ține cont întotdeauna ca înălțimea acestuia să nu fie mai mică de 18 cm și să permită întotdeauna ca excesul de apă să se scurgă.
Este bine să alegi un loc luminos, dar să nu le pui direct în razele soarelui pentru că acestea sunt foarte sensibile. Mușcatele se bucură de lumina soarelui cu adevărat și înfloresc mai mult și mai frumos atunci când primesc lumina potrivită.
Evită să le așezi într-un loc în care ar putea ploua pentru că sunt sensibile la temperaturile reci și la picăturile de apă care cad cu putere.
- Al doilea pas este reprezentat de pregătirea solului.
Este important să te asiguri că alegi un sol bine drenat, dar și bogat în substanțe nutritive. Îngrășământul organic și comporstul sunt doi factori care contribuie la sănătatea și la aspectul plantei. Ține minte că o calitate bună a solului este secretul unor flori bogate și frumoase.
Pe aceeași temă- Al treilea pas reprezintă chiar plantarea în sine. Poți începe prin săparea unei gropi sufucient de adâncă pentru ca rădăcinile mușcatei să fie așezate cât mai comod. Este important ca după ce o acoperi cu pământ să o apeși ușor de jur împrejur pentru a se fixa cât mai bine
- Al patrulea pas este reprezentat de udarea mușcatelor. Este recomandat să uzi bine planta imediat după plantare și să te asiguri că solul rămâne puțin umed mereu.
Cum se îngrijesc mușcatele
După ce te-ai asigurat că ai urmat pașii menționați anterior, poți trece la o îngrijire adevată a plantei.
- Nu uita să uzi plantele la timpul potrivit. Este recomandat să eviți uscarea excesivă, deoarece mușcatele preferă să aibă un sol doar puțin umed între udări. Mușcatele au nevoie de o udare moderată și de o fertilizare regulată pentru a se menține sănătoase și frumoase.
- Asigură-le o temperatură adecvată. Mușcatele sunt flori care nu au o toleranță bună la frig și care ar trebui să stea la interior în timpul anotimpurilor friguroase în cazul celor care sunt plantate în ghivece și care să fie acoperite cu pânză de grădină sau folie de bule în cazul celor care sunt plantate direct în grădină.
- Menține florile sănătoase. Nu uita să îndepărtezi florile și frunzele care s-au ofilit pentru a le stimula creșterea continuă a plantelor.